Powered by

Μεσοπρόθεσμη μείωση χρέους κάτω του 80% του ΑΕΠ συστήνει η Τρόικα

Μεσοπρόθεσμη μείωση χρέους κάτω του 80% του ΑΕΠ, εντατικοποίηση των προσπαθειών για μείωση της ανεργίας, προσεκτική διαχείριση των δημοσίων οικονομικών συστήνουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και το ΔΝΤ, που σημείωσαν ως θετικές τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η αντιπροσωπεία των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και ΔΝΤ που βρίσκεται στην Κύπρο ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για το αντικείμενο της επίσκεψης της στην Κύπρο και για την εικόνα που έχει σχηματίσει σε ό,τι αφορά την προώθηση των μεταρρυθμίσεων,

Άσκηση κάθε έξι μήνες 
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην αντιπροσωπεία ανέφερε πως η επίσκεψη αφορά άσκηση που γίνεται κάθε δύο φορές το χρόνο κάθε έξι μήνες.
 
Πρόσθεσε ότι κατά την επίσκεψή τους τα μέλη της Τρόικας επικεντρώνονται να εξετάσουν την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τα δημοσιονομικά και την ικανότητα της χώρας να αποπληρώσει το χρέος της. Ανέφερε περαιτέρω ότι σε αυτό το πλαίσιο θα γίνει ανταλλαγή πληροφοριών.
 
'Επειτα από αίτημα του εκπροσώπου της Κομισιόν η συνάντηση πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών.
 
Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, Μάριος Μαυρίδης, που προήδρευσε της συνεδρίας – συνάντησης, σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας είπε  πως οι εκπρόσωποι των θεσμών έδωσαν μια αρκετά ικανοποιητική εικόνα της οικονομίας.
 
Πρόσθεσε πως κατά τους θεσμούς όλοι οι δείκτες βαδίζουν καλώς. 'Ομως, συνέχισε, «μας έχουν επισημάνει ότι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τα επόμενα χρόνια ώστε να διατηρήσουμε βιώσιμα οικονομικά και βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
 
Ο κ. Μαυρίδης είπε ότι  θα πρέπει με την ανάπτυξη της οικονομίας και με πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς θα μειώνεται το δημόσιο χρέος σε απόλυτους αριθμούς και πολύ περισσότερο σε ποσοστό του ΑΕΠ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαυρίδης ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αναφέρθηκαν σε απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και οι οποίες θα βοηθήσουν τόσο σε διατήρηση υγειών οικονομικών και στην ανάπτυξη της οικονομίας στο μέλλον.
 
Δεν έχουν αναφερθεί συγκεκριμένα σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση, είπε, προσθέτοντας πως έχουν αναφερθεί γενικά σε μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, "τις οποίες γνωρίζουμε πολύ καλά καθώς είναι αυτές που μας αποστέλλονται κάθε εξάμηνο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".
 
Κατά τον κ. Μαυρίδη οι εκπρόσωποι των θεσμών έκαναν ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την απονομή της δικαιοσύνης, κρίνοντας ως θετική εξέλιξη τη συγκεκριμένη προσπάθεια.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι το ΑΚΕΛ έθεσε στους εκπροσώπους των θεσμών σειρά προβληματισμών και ζητημάτων.
 
Διευκρίνισε πως μεταξύ των προβληματισμών που τέθηκαν είναι το γεγονός ότι ενώ καταγράφεται ανάπτυξη, αυτή δεν απαντά στις εισοδηματικές και άλλες ευρύτερες κοινωνικές ανισότητες.
 
Τέθηκε επίσης το δεδομένο ότι το κόστος εργασίας (οι μισθοί) μειώθηκαν αισθητά λόγω κρίσης, αλλά τα περιθώρια κέρδους αυξήθηκαν και το γεγονός πως οι κοινωνικές συνθήκες είναι πολύ δύσκολες για την πλειοψηφία των πολιτών 215.000 ζουν γύρω ή κάτω από το όριο φτώχειας.
 
Ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως από το ΑΚΕΛ τέθηκε η εκτίμηση ότι η ίδια η ανάπτυξη είναι συγκυριακή, αν όχι ευκαιριακή, αντί βιώσιμη και φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό που να οδηγεί σε πιο δίκαιη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας ανέφερε πως τέθηκε στους θεσμούς και η θέση ότι η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε με τρόπο λανθασμένο και ζημιογόνο το θέμα του Συνεργατισμού και η θέση ότι οι εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και στη δημόσια υπηρεσία αργούν, με την πλέον σημαντική  την εφαρμογή του ΓΕΣΥ, να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες κυρίως λόγω της στάσης της κυβέρνησης.
 
Ο κ. Δαμιανού είπε πως το ΑΚΕΛ σημείωσε ότι σε καμιά στιγμή της συνάντησης η Τρόικα δεν έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης της ΑΤΗΚ, κάτι που επιδιώκει δογματικά η κυβέρνηση Αναστασιάδη - Συναγερμού.
 
Απαντώντας σε ερώτηση αν έγινε αναφορά γενικότερα σε ιδιωτικοποιήσεις, είπε πως δεν έγιναν οποιεσδήποτε αναφορές στο θέμα αυτό.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε πως έγινε ενημέρωση αναφορικά με τις προκλήσεις που παρουσιάζονται στην κυπριακή οικονομία σε δημοσιονομικό επίπεδο και σε επίπεδο του τραπεζικού τομέα.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως οι εκπρόσωποι των θεσμών προέβησαν σε κάποιες υποδείξεις σε σχέση με τα μελλοντικά πλεονάσματα και την αναπτυξιακή πολιτική του κράτους, έχοντας υπόψη ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον είναι ευάλωτο και για αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί η προσεκτική πολιτική δαπανών.
 
Ο κ. Μουσιούττας ανέφερε, περαιτέρω, πως επισημάνθηκε ότι σε μεσοπρόθεσμο διάστημα το δημόσιο χρέος θα πρέπει να μειωθεί στο 80% του ΑΕΠ, που είναι ο μέσος της ΕΕ.
 
Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, οι θεσμοί επεσήμαναν ότι η ανεργία βρίσκεται σε ψηλά επίπεδα και παρόλο ότι βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, θα πρέπει να συνεχιστεί εντατική δουλειά.

Ο κ. Μουσιούττας ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη στις 16.00 οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα συναντηθούν με την ηγεσία του ΔΗΚΟ.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ είπε πως οι εκπρόσωποι των Θεσμών προτίμησαν να ακούσουν παρά να απαντήσουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Το μήνυμα Χριστοδουλίδη για την αξιολόγηση Fitch-«Συνεχίζουμε με σοβαρότητα…»
Γ. Δανός: Ο CSEO εργάζεται συστηματικά για πλήρη ένταξη της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος
Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Κύπρου σε Α- με σταθερή προοπτική ο Fitch… Οι κύριοι παράγοντες στους οποίους βασίστηκε
Αναβαθμίζεται το αλιευτικό καταφύγιο Κάτω Πύργου-Βελτιωτικά έργα για την ομαλή λειτουργία και τη διευκόλυνση σκαφών
Φάνος Λεβέντης: Διαφωνούν και οι εργαζόμενοι με τη νομοθετική ρύθμιση των tips-Δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα
Φρέναραν οι εγγραφές σαλούν-Οι μάρκες που πρωταγωνιστούν στην αγορά αυτοκινήτων
Ημερήσια πτώση την Παρασκευή αλλά εβδομαδιαία κέρδη στο ΧΑΚ
Νέα διαδρομή εξπρές από Ταμασσό προς Πανεπιστήμιο Κύπρου-Πότε ξεκινά
Αισιόδοξος για το μέλλον των ορεινών κοινοτήτων ο Ιωάννου-Ώθηση σε νεαρές οικογένειες να εγκατασταθούν
Συνταξιοδοτικό: Καμπανάκι από Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας-Οι επτά συστάσεις και η ανάγκη άμεσων μέτρων