Ρεκόρ εσόδων για ρωσικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας ζουν τις καλύτερες τους μέρες, έχοντας επιτύχει ταυτόχρονα παραγωγή ρεκόρ και τις υψηλότερες τιμές σε τοπικό νόμισμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, o δείκτης των εταιρειών κατέγραψε τις υψηλότερες τιμές όλων των εποχών σε ρούβλια και έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2014 σε δολάρια. Κέρδη ρεκόρ και μείωση των χρεών τους καταγράφουν οι ρωσικές εταιρείες παραγωγής αργού πετρελαίου καθώς συνεχίζεται το ράλι των τιμών πετρελαίου σε δολάρια, ενισχυμένο από ένα εξασθενημένο ρούβλι.

Ωστόσο όπως αναφέρεται, υπάρχουν σύννεφα στον ορίζοντα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος οι Ηνωμένες Πολιτείες να σκληρύνουν τις κυρώσεις τους προς στη Ρωσία σε σχέση με τις δηλητηριάσεις με χημικά στο Ηνωμένο Βασίλειο ή τους συνεχιζόμενους ισχυρισμούς για παρεμβολές στις αμερικανικές εκλογές.

Η συμφωνία μεταξύ ΟΠΕΚ και των συμμάχων του τον Ιούνιο για τη χαλάρωση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου επέτρεψε στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου να ξαναρχίσουν την αύξηση της παραγωγής, σε τέτοιο βαθμό ώστε η βιομηχανία θεωρείται ότι έχει σημειώσει ένα νέο μετα-σοβιετικό ρεκόρ αυτό το μήνα.
 
Οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες αποτελούν μια ελκυστική επένδυση μακροπρόθεσμα επειδή έχουν από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής παγκοσμίως και επικεντρώνονται σε εγχώρια μακροπρόθεσμα έργα προσφέροντας αυξημένες αποδόσεις μερισμάτων, ανέφερε στο Bloomberg η Ekaterina Iliouchenko, διευθύντρια στην Union Investment Privatfonds GmbH στη Φρανκφούρτη.

Στα τέλη Νοεμβρίου, ο Λευκός Οίκος πρόκειται να επιλέξει νέες κυρώσεις από έναν κατάλογο, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αντίθεση των ΗΠΑ ενάντια στη χρηματοδοτική βοήθεια προς τη Ρωσία και την απαγόρευση σχεδόν όλων των εξαγωγών αγαθών και τεχνολογίας στη χώρα. Δεδομένου ότι η διατύπωση του σχεδίου είναι ασαφής, οι επενδυτές φοβούνται ότι οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ζημιά στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, σε σχέση με προηγούμενες κυρώσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/Bloomberg

Δειτε Επισης

Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% στις τιμές του brent, αλλά με εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω γεωπολιτικής έντασης
Citigroup: Η τιμή του brent θα μπορούσε να φθάσεις έως και $90 το βαρέλι εάν κλείσει το Στενό του Ορμούζ
Άνοιξε ο δρόμος για αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού-Πού θα τοποθετηθούν και ποιας ισχύος θα είναι
Νέο άλμα 3% για το πετρέλαιο, με φόντο την κλιμάκωση στον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν
Παίρνουν την ανιούσα οι τιμές καυσίμων λόγω της σύγκρουσης Ισραήλ-Ιράν… Έρχεται σύντομα και η πράσινη φορολογία
Πετρέλαιο: Σταθεροποίηση στις τιμές και στάση αναμονής-Άνοδος σχεδόν 10% σε έξι ημέρες
Στα πρόθυρα νέου ενεργειακού σοκ η νοτιοανατολική Ευρώπη από τον κίνδυνο ανόδου του φυσικού αερίου
Συνεχίζεται η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ-Σε αυτές τις περιοχές θα τοποθετηθούν οι επόμενοι
Προς υψηλό 5 μηνών το πετρέλαιο-Κορυφώνεται η αγωνία των επενδυτών για τη Μέση Ανατολή
Εν αναμονή της έγκρισης της ΡΑΕΚ για την αύξηση 3% στο ρεύμα η ΑΗΚ-«Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία»