Χορηγία Κατηγορίας Οικονομία

Κι όμως οι Κύπριοι χρησιμοποιούν τα λεωφορεία

Παρόλο που η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών δεν φαίνεται να έχει εντυπωθεί απόλυτα στην κουλτούρα των Κυπρίων, εντούτοις στην Κύπρο καταγράφεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό επιβατών σε λεωφορεία επί του συνολικού πληθυσμού.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ όσον αφορά τη χρήση αυτοκινήτων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat με χρονιά αναφοράς το 2016, το ποσοστό των Κυπρίων που χρησιμοποιούν επιβατικά αυτοκίνητα φτάνει το 81,4%, ενώ ο μέσος όρος μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ αγγίζει το 83%.

Τα ποσοστά προκύπτουν με βάση τα χιλιόμετρα που διένυσαν οι επιβάτες, είτε με αυτοκίνητα, είτε με λεωφορεία (πούλμαν, τρόλεϊ) ή τρένα.

Οι πρώτοι στην χρήση αυτοκινήτων
Πρώτη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία οι κάτοικοι ταξιδεύουν κυρίως με το αυτοκίνητο είναι η Λιθουανία, με ποσοστό 90%, ενώ σχεδόν εννέα στους δέκα Πορτογάλους έχουν ως βασικό μεταφορικό μέσο το αυτοκίνητο.

Ενώ θα ανέμενε κάποιος ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς είναι ευρέως διαδεδομένη, εντούτοις το ποσοστό των Βρετανών που κινούνται με αυτοκίνητα φτάνει το 87%, ενώ το 8,8% επιλέγουν τρένα και μόλις το 4,6% λεωφορεία.

Δύο στους δέκα Κύπριους μετακινούνται με λεωφορεία
Στην Κύπρο καταγράφεται το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ όσον αφορά τη χρήση λεωφορείων, που φτάνει το 18,6%, ακολουθώντας την Ουγγαρία, στην οποία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

Το υψηλό ποσοστό της Κύπρου δικαιολογείται εν μέρει λόγω του γεγονότος ότι το λεωφορείο αποτελεί το μοναδικό μέσο δημόσιας συγκοινωνίας.Ο μέσος όρος μετακίνησης με λεωφορεία στην ΕΕ φτάνει το 9,4%, ενώ το 7,7% των Ευρωπαίων μετακινούνται με τρένα.

Με τρένο μετακινούνται περισσότεροι οι Αυστριακοί (12%), οι Ολλανδοί (11%) και οι Γάλλοι (10%).

Δειτε Επισης

Προϋπολογισμός 2024: Πρόσθετες πιστώσεις, μειώσεις και μεταφορές προτεινόμενων πιστώσεων
Συστάσεις και εισηγήσεις Δημοσιονομικού Συμβουλίου στην Κυβέρνηση-Οι κίνδυνοι και η ανησυχία
Βελτιώθηκε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα
Μαρίνα Χατζημανώλη: Η Κύπρος προάγει ισότητα στη ναυτιλία
Επιδοτήσεις 60 εκ. ευρώ σε γεωργούς τον Δεκέμβριο μέσω των εκταρικών επιδοτήσεων
Μέχρι 1η Δεκεμβρίου οι αιτήσεις στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης
Στις 7 Δεκεμβρίου ανακοίνωση Ελεγκτικής για ωφελήματα ΠτΔ την περίοδο 2014-2018
Μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη-Ποιες οι αντιλήψεις των Κυπρίων
Αυτό είναι το προτεινόμενο νέο πλαίσιο για υπηκοότητα σε επαγγελματίες υψηλής ειδίκευσης
Με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά ο προϋπολογισμός του Υπ. Εσωτερικών για το 2024