Α. Γρηγοριάδης: Η Κύπρος μπορεί να γίνει κόμβος για τα funds

Τη ραγδαία ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών κεφαλαίων, ο οποίος σε λίγα μόλις χρόνια κατάφερε να γίνει ο πιο δυναμικός τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία να έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πάνω από 30 funds να βρίσκονται στην πλατφόρμα του Thomson Reuters, ανέλυσε ο πρόεδρος του CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Cyprus Funds Roadshow Series στο Λονδίνο, διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του κλάδου, ενώ συμμερίζεται τους στόχους ανάπτυξης της βιομηχανίας των funds. «Προσβλέπουμε στη συνέχιση των συλλογικών μας προσπαθειών για την ανάπτυξη της Κύπρου ως κόμβου για επενδυτικά κεφάλαια», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Γρηγοριάδης.

Κάλεσμα σε fund managers
Παράλληλα, ενθάρρυνε τους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων να δουν την Κύπρο όχι μόνο ως προορισμό για εγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους αλλά και ως επενδυτικό προορισμό στους διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας.                                                         
Αποστολή του CIFA με περισσότερα από τριακόσια εταιρικά και ατομικά μέλη είναι η διευκόλυνση της συνεχούς αναβάθμισης του νομικού και φορολογικού πλαισίου και της ποιότητας των υπηρεσιών σε όλα τα μέτωπα, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των επενδυτών. 

Κατά τη διεκπεραίωση αυτής της αποστολής, σημείωσε ο πρόεδρος του οργανισμού, ο CIFA ίδρυσε 13 Τεχνικές Επιτροπές αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες της τοπικής αγοράς, οι οποίοι αναλύουν τις εξελίξεις της παγκόσμιας βιομηχανίας και σε συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση και την ρυθμιστική αρχή προωθούνται νομικές και κανονιστικές αλλαγές προκειμένου να διατηρηθεί η Κύπρος ισόρροπη και ανταγωνιστική μεταξύ των άλλων προορισμών για funds.

Τα πλεονεκτήματα
Αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως προορισμός για επενδυτικά κεφάλαια, ο Άγγελος Γρηγοριάδης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη στρατηγική γεωγραφική θέση του νησιού, την εναρμόνιση με ευρωπαϊκές νομοθεσίες και ρυθμιστικούς κανόνες, το χαμηλό φορολογικό καθεστώς, όπως επίσης και το νομικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοριάδη, ένας τομέας ανάπτυξης των κεφαλαίων στην Κύπρο είναι σήμερα η παραγωγή χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ιδίως όσον αφορά τη ναυτιλία. Πρόσθεσε ακόμα ότι η Κύπρος αποτελεί τον ιδανικό τόπο για επενδύσεις στην Αίγυπτο, λόγω της εγγύτητάς της που θα επιτρέψει στους διαχειριστές των ταμείων να παρακολουθούν συνεχώς τις επενδύσεις τους στην κοντινή χώρα και δεύτερον, λόγω της ύπαρξης μιας συνθήκης για την αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών. 

«Με παρόμοιο τρόπο οι επενδύσεις στην Ελλάδα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσω της χρήσης επενδυτικών κεφαλαίων που έχουν δημιουργηθεί στην Κύπρο για την προσέλκυση επενδυτών λόγω του ελκυστικού νομικού και φορολογικού πλαισίου που προσφέρει η Κύπρος για τη χρηματοδότηση διαχειριστών», σημείωσε ο πρόεδρος του CIFA.

Επιπλέον, εξήγησε ότι η ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων στον τομέα των ακινήτων παραμένει προτεραιότητα για επενδύσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, καθώς αυτό θα βοηθήσει τις επιτυχημένες εταιρείες να αποκτήσουν ένα καλύτερο μέλλον και καλές αναπτυξιακές δυνατότητες μέσω της αναδιάρθρωσης των χρεών τους και της βελτίωσης του επενδυμένου κεφαλαίου. Επί του παρόντος, στην Κύπρο, είπε ο κ. Γρηγοριάδης, υπάρχουν 34 εναλλακτικά επενδυτικά ταμεία (alternative investment funds), κυρίως στην αγορά ακινήτων.

Δειτε Επισης

Όταν ο ρόλος συναντά την προσωπικότητα
Στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού IN Business... Κυπριακή βιομηχανία: Ηοld the line
Ουσιαστικό βήμα για την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν-Ανοίγει ο δρόμος για λειτουργία του εθνικού VIS
Matt Murphie: Ένα φυσικό κινηματογραφικό στούντιο η Κύπρος-Η κάθοδος και τα πλάνα της Copper Island για το νησί
Taste Cyprus 2025 by Mare Resorts: Η γευστική εμπειρία του καλοκαιριού συνεχίζεται-Δείτε πού και πότε
Άλλη μια πρώην υπεραγορά Παπαντωνίου έγινε Σκλαβενίτης...Με αμείωτη ένταση το πλάνο πλήρους ενσωμάτωσης
ΟΕΒ: Δυσανάλογο μέτρο με απρόβλεπτες συνέπειες για την αλυσίδα εφοδιασμού η απεργία μεταφορέων Α’
Εξαγόρασε Hadjipieris Dairy και έρχεται στην Κύπρο η ΟΜΗΡΟΣ-Συνολικές επενδύσεις 30 εκατ. την επόμενη πενταετία
Εναρκτήρια εκδήλωση του Ερευνητικού Κέντρου Μνημοσύνη από την έδρα UNESCO του ΤΕΠΑΚ
Όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων-«Σταθερό θεσμικό περιβάλλον»