powered by

Στέλιος Δημητρίου: Στο «στόχαστρο» η Νοτιοανατολική Ασία

Σε περαιτέρω προώθηση και ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων της Κύπρου με τις αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιαοανατολικής Ασίας, στοχεύει ο Κύπρο-Νοτιοασιατικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος, ο οποίος ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Ιούλιο. 
 
Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Στέλιος Δημητρίου αναφέρεται στις ευκαιρίες εμπορικής συνεργασίας της Κύπρου με τις σχετικά ανεκμετάλλευτες αγορές χωρών όπως η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη κ.α., παραθέτει τους εν δυνάμει τομείς συνεργασίας και αναπτύσσει τους άμεσους σχεδιασμούς δράσης του συνδέσμου προς υλοποίηση των στόχων του. Ο κ. Δημητρίου εκφράζει, παράλληλα, τη θέση του Συνδέσμου ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας της Κύπρου με τις εν λόγω χώρες.
 
 
Πείτε μας λίγα λόγια για τον Σύνδεσμο και ποιες χώρες συμμετέχουν
Ο σύνδεσμος Cyprus South East Asia Business Association έχει ιδρυθεί με όραμα την αναζήτηση και αξιοποίηση των ευκαιριών συνεργασίας σε διάφορους τομείς της οικονομίας με τις αναπτυσσόμενες  χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας αποτελούν μια νέα και υποσχόμενη ευκαιρία για τις κυπριακές επιχειρήσεις. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται για σκοπούς του Συνδέσμου η Ινδονησία, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ, το Λάος και το Μυανμάρ.
 
Ποιοι είναι οι γενικοί στόχοι του Συνδέσμου;
Κύριος στόχος  του Συνδέσμου είναι η  προώθηση και ενθάρρυνση της συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου της Κύπρου και των χωρών που καλύπτει ο Σύνδεσμος. Η πολύτιμη αυτή συνεργασία αναμένεται να καλύψει διάφορους τομείς της οικονομίας και στοχεύει στην διεύρυνση του επιχειρηματικού και εμπορικού  δικτύου της χώρας σε σχετικά ανεκμετάλλευτες αγορές, δίνοντας την ευκαιρία για καινοτομία σε μια περίοδο που δοκιμάζεται η κυπριακή οικονομία.
 
Τι είδους οικονομικές σχέσεις φιλοδοξούμε να έχουμε με αυτές τις χώρες; Σε ποιους τομείς οικονομικής δραστηριότητας;
Προσδοκούμε να κτίσουμε μακροχρόνιες οικονομικές σχέσεις με αυτές τις χώρες, θεμελιωμένες σε ποικίλους τομείς της οικονομίας, όπως η Ναυτιλία, ο Τουρισμός, οι Επαγγελματικές υπηρεσίες,  ο Τομέας Ανάπτυξης Ακινήτων, αλλά και Ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες από αυτές της χώρες (Ινδονήσια, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη, Βιετνάμ, Σιγκαπούρη) έχουν 10 φορές μεγαλύτερο ΑΕΠ από την Κύπρο και καταγράφουν  τα τελευταία χρόνια ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 5%-7%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Σιγκαπούρη με ρυθμό ανάπτυξης 3%, της οποίας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ όμως υπερβαίνει το διπλάσιο της Κύπρου (57 χιλιάδες δολάρια). Εξάλλου, πληθυσμιακά οι προαναφερόμενες χώρες ξεπερνούν συλλογικά τα 650 εκατομμύρια ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας τη σημαντική προοπτική των αγορών αυτών για μια μικρή σχετικά οικονομία, όπως η δική μας.
 
Ποιοι οι άμεσοι στόχοι του συνδέσμου και ποιες είναι οι πρώτες δράσεις του;
Οι άμεσοι στόχοι του συνδέσμου είναι  η προώθηση και ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με τις εν λόγω χώρες. Για την υλοποίηση αυτών των στόχων  ο Σύνδεσμος αναμένεται να αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών, όπως επαφές με τα αντίστοιχα επιμελητήρια των χωρών αυτών, συχνή επικοινωνία και ανταλλαγή πληροφοριών με αυτά, προώθηση ενημερωτικού υλικού και άλλης ενημέρωσης στα μέλη τους, συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και εκθέσεων, ανταλλαγή επισκέψεων, και άλλες ενέργειες εδραίωσης και ενδυνάμωσης των εμπορικών σχέσεων. 
 
Τι είδους μέλη φιλοδοξεί να έχει στην Κύπρο; Εταιρείες από ποιους τομείς;
Ο Σύνδεσμος είναι ανοικτός για όλες τις κυπριακές επιχειρήσεις. Ευελπιστούμε να προσελκύσουμε μέλη από διάφορους τομείς της οικονομίας. Τα ιδρυτικά μας μέλη περιλαμβάνουν ήδη εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εκπαίδευσης, της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (δικηγόροι, λογιστές, κλπ) και ανάπτυξης ακινήτων.
 
Ποιοι είναι οι επιχειρηματικοί δεσμοί που παραδοσιακά έχει η Κύπρος με τις χώρες που συμμετέχουν στον Σύνδεσμο;
Σήμερα λιγότερο από 5.5% των εξαγωγών της Κύπρου σχετίζονται με τις Νοτιοανατολικές χώρες της Ασίας και από αυτές πέραν του 60% αφορούν τη Σιγκαπούρη και σχετικές ναυτιλιακές υπηρεσίες. Οι εισαγωγές από την άλλη πλευρά, κινούνται επίσης σε χαμηλά επίπεδα αγγίζοντας το 2% του συνόλου. Σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για την ενίσχυση της συνεργασίας με της χώρες αυτές, κενό για την κάλυψη του οποίου ευελπιστεί να συνδράμει ο Σύνδεσμος με την ίδρυση του.
 
 

Δειτε Επισης

Δήμος Παναγιώτου: Σημαντικός μοχλός ενίσχυσης της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού το Limassol Greens
Ολοκληρωμένη στρατηγική για την Λεμεσό με δράσεις συνολικού κόστους 660 εκατ.-Οι ανακοινώσεις σε έξι πυλώνες
Ανησυχεί και διαμαρτύρεται το ΕΒΕ Πάφου...Τουριστική περίοδος με την ξενοδοχειακή βιομηχανία σε απόγνωση
Τρία κυπριακά case studies φωτίζουν το μέλλον του BIM στο Cyprus Autodesk Forum 2025
Η τέχνη των μαθητών στο προσκήνιο: Άλλοι δέκα φιναλίστ του The Sovereign Art Foundation
Στο τεύχος Μαΐου του περιοδικού GOLD: Η δυναμική και οι προκλήσεις του real estate στην Κύπρο
Η αυξημένη ζήτηση επιτάσσει επέκταση των εκπαιδευτικών υποδομών-Οι στοχευμένες λύσεις στο TechIsland Summit
Το IGC και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Eurobank για ενίσχυση εξωστρέφειας κυπριακών, ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων
Τράπεζα Κύπρου: Επανεκλογή Αράπογλου στην προεδρία και Grobler στην αντιπροεδρία-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Αναδεικνύοντας τη μαθητική δημιουργία: Δέκα φιναλίστ του διαγωνισμού από τον The Sovereign Art Foundation