Powered by

Στρος Καν: Λιγότερο καλά εξοπλισμένος ο κόσμος για μια κρίση

Ο κόσμος είναι σήμερα λιγότερο καλά εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική κρίση από ό,τι ήταν πριν από μια δεκαετία, τόνισε ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος Καν, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ποσοτική χαλάρωση (QE) εξυπηρετεί τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), ο Στρος Καν, ο οποίος ηγήθηκε του Ταμείου στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης το 2008, δήλωσε επίσης ότι ο αυξανόμενος λαϊκισμός σε ολόκληρο τον κόσμο είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης και του τρόπου με τον οποίο αυτή αντιμετωπίστηκε μετά το 2011/2012, «ευνοώντας λύσεις που επρόκειτο να αυξήσουν τις ανισότητες».
 
Ο κ. Στρος Καν παραιτήθηκε από επικεφαλής του ΔΝΤ το 2011, αφού κατηγορήθηκε για απόπειρα βιασμού στη Νέα Υόρκη, αν και αργότερα οι κατηγορίες αποσύρθηκαν. Ο Στρος Καν συμβιβάστηκε σε μεταγενέστερη αστική αγωγή, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με την καταβολή πέραν του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων.
 
«Έχουμε σημειώσει κάποια πρόοδο, ιδιαίτερα στον τομέα των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό», υπογράμμισε ο κ. Στρος Καν, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσον δέκα χρόνια μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, ο κόσμος είναι καλύτερα εξοπλισμένος για να αντιμετωπίσει μια τέτοια κρίση.
 
«Φανταστείτε την Deutsche Bank να βρεθεί ξαφνικά σε δύσκολη θέση. Το 8% των κεφαλαίων που έχει στη διάθεσή της δεν θα είναι αρκετό για να λύσει το πρόβλημα», τόνισε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ.
 
Η αλήθεια, σύμφωνα με τον κ. Στρος Καν, «είναι ότι είμαστε λιγότερο καλά προετοιμασμένοι τώρα. Οι κανονισμοί είναι ανεπαρκείς», σημείωσε.
 
Ερωτηθείς γιατί συμβαίνει αυτό, ο κ. Στρος Καν είπε ότι μετά το 2012-2013, «σταματήσαμε να μιλάμε για την ανάγκη ρύθμισης της οικονομίας», όπως για παράδειγμα, όπως είπε, σε σχέση με το μέγεθος των τραπεζών ή σε σχέση με τους οίκους αξιολόγησης.
 
«Πισωγυρίσαμε, γι `αυτό είμαι απαισιόδοξος σε σχέση με την ετοιμότητά μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «δεν προβληματιζόμαστε απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και αυτό δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα».
 
«Μία από τις συνέπειες της κρίσης έχει υποτιμηθεί εντελώς, κατά τη γνώμη μου: ο λαϊκισμός που εμφανίζεται παντού είναι το άμεσο αποτέλεσμα της κρίσης και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίστηκε μετά το 2011/2012, ευνοώντας λύσεις που επρόκειτο να αυξήσουν τις ανισότητες», τόνισε.
 
Σύμφωνα με τον κ. Στρος Καν, η ποσοτική χαλάρωση (με την οποία οι κεντρικές τράπεζες εισάγουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα) ήταν χρήσιμη και ευπρόσδεκτη, «αλλά είναι μια πολιτική που σχεδιάστηκε βασικά για τη διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και επομένως εξυπηρετεί τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη».

Ερωτηθείς κατά πόσον εξακολουθεί να υπάρχει ο διεθνής συντονισμός που υπήρξε με την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ο κ. Στρος Καν απάντησε αρνητικά και σημείωσε πως «κανείς δεν παίζει πια αυτό τον ρόλο».
 
«Ούτε το ΔΝΤ ούτε και η ΕΕ, και οι πολιτικές των Προέδρων των ΗΠΑ δεν βοηθούν», πρόσθεσε.
 
Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον κ. Στρος Καν, χάθηκε ο μηχανισμός που δημιουργήθηκε στους G20, ο οποίος ήταν πολύ χρήσιμος επειδή περιλάμβανε τις αναδυόμενες χώρες.
 
Είπε ακόμη ότι πριν από δέκα χρόνια, οι κυβερνήσεις αποδέχτηκαν να αφήσουν αυτό το ρόλο στο ΔΝΤ.
 
«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σε θέση να παίξει σήμερα αυτό το ρόλο το ΔΝΤ, αλλά το μέλλον θα το δείξει, πρόσθεσε.
 
Σοβαρός λάθος που αφέθηκε να καταρρεύσει η Lehman Brothers
Ερωτηθείς κατά πόσον η κυβέρνηση Μπους κατανόησε τον κίνδυνο πτώχευσης της Lehman Brothers, ο κ. Στρος Καν απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον «αποφάσισε να μην σώσει την Lehman, επειδή ήθελε να δώσει ένα παράδειγμα στο όνομα του ηθικού κινδύνου».
 
«Όπως και όλοι οι άλλοι, υποτίμησε σημαντικά τις συνέπειες», ανέφερε και τόνισε «ήταν ένα σοβαρό λάθος» να αφήσει την Lehman να καταρρεύσει.
 
«Ιδιαίτερα, επειδή μόλις μία εβδομάδα αργότερα αναγκάστηκαν να σώσουν την ασφαλιστική εταιρεία AIG, η οποία ήταν πολύ μεγαλύτερη σε μέγεθος», κατέληξε ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από την Κριστίν Λαγκάρντ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές