Μάτσης: Τα καλά νέα από Τρ. Κύπρου και το πουλέν με APS

Πιο βέβαιος από ποτέ για τη θετική πορεία που θα ακολουθήσει η Ελληνική Τράπεζα το επόμενο διάστημα, εμφανίστηκε ο CEO του οργανισμού Γιάννης Μάτσης, μιλώντας μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της τράπεζας. 

Διαβάστε ακόμα: Μάτσης: Αναμένουμε εγκρίσεις για μεταφορά τρεχούμενων

Διαβάστε ακόμα: Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη €35 εκατ. για το πρώτο εξάμηνο

Η βεβαιότητα του αφορά στη μελλοντική κερδοφορία της τράπεζας που ανάμεσα σ’ άλλα θα οδηγήσει και στη μείωση της εξάρτησης του οργανισμού από τα εισοδήματα που προέρχονται από υπηρεσίες International Banking. 

Με την ενσωμάτωση των στοιχείων που απορροφήθηκαν από τον Συνεργατισμό, ο ισολογισμός της τράπεζας αυξάνεται κατά 10 δις και θα ξεπερνά τα 16 δις ευρώ, με αυτόν τον τρόπο κατά τον Γιάννη Μάτση θα υπάρξει αύξηση εσόδων και μείωση εξόδων από συνέργειες. Αν και απέφυγε να αναφέρει τα μεγέθη της κερδοφορίας που αναμένει για την τράπεζα, διαφάνηκε πως οι ασκήσεις ενοποίησης έχουν γίνει και δημιουργούν ικανοποιητικές προοπτικές κερδοφορίας οι οποίες ενδεχομένως θα αρχίσουν να φαίνονται από τα αποτελέσματα του επόμενου τριμήνου. Σε σχέση με τα υποκαταστήματα, όπως είναι γνωστό στο τέλος του 15μηνης περιόδου απορρόφησης των στοιχείων της Συνεργατικής, η τράπεζα θα λειτουργεί με 114 υποκαταστήματα ενώ σε δράση θα βρίσκονται και οι κινητές μονάδες εξυπηρέτησης πελατών. 

Ξανά για πώληση δανείων 
Ερωτηθείς για την πρόσφατη κίνηση της Τράπεζας Κύπρου να προχωρήσει με πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 2,8 δις ευρώ, τη χαρακτήρισε ως πολύ καλά νέα αφού απέδειξε πως υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά ταμεία για τέτοιου είδους περιουσιακά στοιχεία. Αποκάλυψε μάλιστα πως το επόμενο εξάμηνο η Ελληνική θα επιχειρήσει να πωλήσει κι άλλο πακέτο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από τα λεγόμενα του φαίνεται πως θα επιχειρηθεί η πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία θεωρούνται τερματισμένα ή με ελάχιστες ελπίδες να μετατραπούν σε εξυπηρετούμενα. Προφανώς όμως δεν θα αφορά ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αφού μέσω της συνεργασίας με την APS έχει παρατηρηθεί θετική αντίδραση στον χειρισμό αυτού του χαρτοφυλακίου. Μάλιστα, κληθείς να σχολιάσει τη συνεργασία με την τσέχικη εταιρεία, ο Γ. Μάτσης δεν έκρυψε την ικανοποίηση του από τη μέχρι τώρα συνεργασία, χαρακτηρίζοντας την απόφαση που έλαβε πριν ένα χρόνο η τράπεζα ως πολύ σωστή. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι λύσεις αναδιάρθρωσης που προτείνονται μέσω της APS είναι τέτοιες που η τράπεζα από μόνη της δεν μπορούσε να της προτείνει πριν από ένα χρόνο. 

Ο CEO της Ελληνικής δεν κρύφτηκε πίσω από το δάκτυλό του και υποστήριξε πως η APS Cyprus, στην οποία η Ελληνική ελέγχει το 49% θα μπορούσε να αυξήσει τις εργασίες της αναλαμβάνοντας κι άλλα χαρτοφυλάκια όπως τα μη εξυπηρετούμενα του Συνεργατισμού ή τα μη εξυπηρετούμενα που πρόσφατα πώληση η Τράπεζα Κύπρου. Η APS, υποστήριξε, είναι η μοναδική εταιρεία στην Κύπρο που έχει την εμπειρία τόσο μεγάλη εμπειρία της αγοράς. 

Ο ρόλος του επόπτη
Σε ερώτηση για το ρόλο του επόπτη σε σχέση με την πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Μάτσης ανέφερε πως είναι πάντα έντονος αλλά με τη ολοκλήρωση της διαδικασία του SREP για το 2017 πιστεύει πως έκλεισαν τα μεγάλα ανοικτά θέματα που υπήρχαν, παραδέχθηκε ωστόσο, πως δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε και αν ο επόπτης αποφασίσει να τους δώσει τελεσίγραφο. 

Δεν βλέπει πόλεμο επιτοκίων
Ερωτηθείς κατά πόσο στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει ένας πόλεμος επιτοκίων μεταξύ Ελληνικής και Τράπεζας Κύπρου, αφού θα αποτελούν πλέον τους δύο μεγάλους παίκτες στην τραπεζική αγορά, ο κ. Μάτσης σχολίασε πως δεν προβλέπει πως θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. «Έφτασαν στον πάτο», ανέφερε για να προσθέσει πως τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ τα επιτόκια έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Εκεί που υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ανέφερε ο CEO της τράπεζας, είναι στις πρακτικές που ακολουθούνται για παραχώρηση δανείων αφού οι διαδικασίες στην Κύπρο απέχουν ακόμα σημαντικά από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. 

Δειτε Επισης

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)