Η Τήλος το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στη Μεσόγειο

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής της ανεμογεννήτριας των 800 κιλοβάτ, το νησί της Τήλου θα γίνει το πρώτο στη Μεσόγειο που θα λειτουργεί αποκλειστικά με αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Το νησί των 400 μονίμων κατοίκων δέχεται 13.000 επισκέπτες το χρόνο και έχει μέσο πληθυσμό 3.000 άτομα το καλοκαίρι, ασκώντας πίεση στην παροχή ρεύματος.

Αυτό το μήνα, οι τεχνικοί πραγματοποιούν τις τελικές δοκιμές σε ένα ανανεώσιμο σύστημα το οποίο θα λειτουργήσει αργότερα φέτος και θα επιτρέψει στην Τήλο να λειτουργεί αποκλειστικά με μπαταρίες υψηλής τεχνολογίας που φορτίζονται από ανεμογεννήτρια και φωτοβολταϊκά.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τήλος θα είναι το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο «πράσινο» νησί στη Μεσόγειο και σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σχέδιο ως οδηγό για άλλα μικρά νησιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με περιορισμένη σύνδεση με το ηπειρωτικό δίκτυο. Η ΕΕ χρηματοδότησε σε μεγάλο βαθμό το έργο, παρέχοντας 11 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό κόστος των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο με την ονομασία TILOS έχει συντονιστή το Τμήμα Τεχνολογικού Τομέα του Πανεπιστημίου Πειραιά και 13 εταίρους από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE.

Επί του παρόντος, η Τήλος λαμβάνει ενέργεια από ένα υποβρύχιο καλώδιο που ξεκινά στην Κω και περνά από τη Νίσυρο και την Τήλο. Η παροχή αυτή δεν είναι πάντα αξιόπιστη και έχει αναγκάσει πολλές επιχειρήσεις να βασίζονται σε γεννήτριες ντίζελ.
 
Πηγή: naftemporiki.gr

Δειτε Επισης

Θέατρο του παραλόγου η ηλεκτρική διασύνδεση-Πλήρης στασιμότητα, αλλά το έργο «συνεχίζεται» και θέλει χρήμα ο ΑΔΜΗΕ
Τι λείπει και πότε αναμένεται να γίνει FSRU o «Προμηθέας»-Πόσα στοιχίζει τον μήνα η παραμονή του στη Μαλαισία
Minotti: Ενισχύει την παρουσία της στην κυπριακή αγορά-Νέο flaghship κατάστημα στο Trilogy Limassol Seafront
Βασίλης Δημητριάδης: Διαφορά φιλοσοφίας με την κυβέρνηση για την ναυτιλία-Ετοιμάζει προτάσεις και δράσεις ο ΔΗΣΥ
Θεόδωρος Παρπέρης: Αύξηση των ΑΞΕ μέσα από την ανάδειξη της Κύπρου σε κόμβο family offices στην περιοχή
Γιώργος Παπαναστασίου: Κόστος ενέργειας και γραφειοκρατία τα βασικά προβλήματα των βιομηχανιών Λεμεσού
Στήλη καθαρού φυσικού αέριου 350 μέτρων στον στόχο «Πήγασος-1»…Ενημερώθηκε από ExxonMobil ο Χριστοδουλίδης
Το νέο προϊόν που λάνσαρε στην κυπριακή αγορά η Laiko Cosmos Trading Ltd-Ενισχύει την γκάμα των επωνυμιών που διανέμει
Slamdunk: Κάθοδος στην Κύπρο για το brand με εξειδίκευση στα είδη μπάσκετ-Άνοιξε στο My Mall(pics)
Εμπιστεύεται τον τομέα της υγείας της Κύπρου και ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο την παρουσία της η HHG