Οδυσσέας: Οι επιπόλαιοι χειρισμοί Χάρη και η λίστα δανείων

Μύδρους εναντίον του Υπουργείου Οικονομικών και δη του Χάρη Γεωργιάδη καθώς και εναντίον της Διοίκησης της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζα και ιδιαίτερα για τις απαράδεχτες, όπως τις χαρακτήρισε, διαδικασίες διορισμού του Νικόλα Χατζηγιάννη εξαπέλυσε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης στο πλαίσιο των ανοικτών ακροάσεων της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Καταθέτοντας επί τρεις και πλέον ώρες, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ισχυρίστηκε πως τόσο το Υπουργείο Οικονομικών όσο και η Διοίκηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έπραξαν ότι ήταν δυνατό για να αποτραπεί η πρόσβαση της Ελεγκτική Υπηρεσίας στον Συνεργατισμό για να διεξαγάγει τον οποιονδήποτε έλεγχο. Μάλιστα, ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγω για προσπάθειες του Υπουργείου Οικονομικών εκβιασμού πολιτικών κομμάτων ώστε να αποτραπεί ο έλεγχος του Συνεργατισμού από την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Όπως χαρακτηριστικά επικαλέστηκε ηλεκτρονική αλληλογραφία του προϊστάμενου της Μονάδας Διαχείρισης στην Ιδιοκτησιακή Δομή Πιστωτικών Ιδρυμάτων του ΥΠΟΙΚ, Διονύση Διονυσίου, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε σε lobbying δημόσιου υπάλληλου προς τη Βουλή ώστε να υπερψηφιστούν οι προτάσεις νόμου του Δημοκρατικού Συναγερμού με τις οποίες απέκλειαν την Ελεγκτική Υπηρεσία από τον Συνεργατισμό.

Σε διάφορα σημεία της κατάθεσης του ο κ. Μιχαηλίδης έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια από πλευράς Συνεργατισμού και Υπουργού Οικονομικών, καταφεύγοντας μάλιστα σε βήματα όπου θα μπορούσαν να λάβουν στήριξη για αποκλεισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας από τον Συνεργατισμό.

Ο Χάρης κρατούσε στο σκοτάδι το Υπουργικό
Την ίδια ώρα, ο Γενικός Ελεγκτής σε αρκετά σημεία της κατάθεσης του έκανε λόγο για επιπόλαιους χειρισμούς από πλευράς Υπουργού Οικονομικών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως ο ίδιο γνώριζε τις προειδοποιήσεις των εποπτικών αρχών για τον Συνεργατισμό, ενώ γνώριζε από πρώτο χέρι, όπως ισχυρίστηκε, το τι συνέβαινε στην ΣΚΤ, κι αντί να ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο το κρατούσε στο σκοτάδι και στο Υπουργικό κατέθετε προτάσεις για παραχώρηση δωρεάν μετοχών του Συνεργατισμού.

Λίστα για διαγραφή δανείων
Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα όπου απαγορεύτηκε ρητώς η πρόσβαση της Υπηρεσίας του στο Συνεργατισμό, δήλωσε πως μετά την καταγγελία που είχε ενώπιον του για διαγραφή δανείου του συζύγου της Επιτρόπου Νομοθεσίας, ζήτησε όπως έχει πρόσβαση στον Συνεργατισμό για διερεύνηση του περιστατικού. Η ΣΚΤ αρνήθηκε όμως την όποια πρόσβαση επικαλούμενη το τραπεζικό απόρρητο.

Ωστόσο, όπως είπε, την ώρα που ο Συνεργατισμός επικαλείτο το τραπεζικό απόρρητο, ενώπιον του Υπουργού βρίσκονταν λίστες με φυσικά και νομικά πρόσωπα ώστε να τους διαγραφούν τα δάνεια. Σε διευκρινιστική ερώτηση της Επιτροπής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε πως μέσα από τα έγγραφα που συνέλεξε από το Υπουργείο Οικονομικών βρισκόταν και μια λίστα με ονόματα από τον Συνεργατισμό προς τον Υπουργό Οικονομικών που θα έπρεπε να εγκρίνει για να τους διαγραφούν τα δάνεια. Όμως, ο κ. Μιχαηλίδης δεν ήταν σε θέση να γνωρίζει κατά πόσον υπήρχαν κι άλλες λίστες ή κατά πόσον η συγκεκριμένη λίστα έλαβε τελικά την έγκριση του Υπουργού Οικονομικών ή όχι.

Σκηνοθετημένη η κατάρρευση του Συνεργατισμού
Με βάση τα όσα κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αφήνεται να νοηθεί πως η κατάρρευσης του Συνεργατισμού δεν ήταν προδιαγεγραμμένη, καθώς με βάση τα οικονομικά στοιχεία και τις εκθέσεις του ελεγκτικού οίκου δεν προκύπταν οι όποιοι κίνδυνοι που θα συνέτειναν στην κατάρρευση του. «Το Υπουργείο Οικονομικών κώφευε σε όλες προειδοποιήσεις που έρχονταν από τους επόπτες για τον Συνεργατισμό».

Μη συμπάθεια προς Χάρη
Στην παρατήρηση του μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής ότι διακρίνει μια μη συμπάθεια από πλευράς του προς σε άτομα του Υπουργείου Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής σημείωσε πως τον κ. Διονυσίου που εκπροσωπεί το ΥΠΟΙΚ στο ΔΣ της ΣΚΤ τον έχει δει δύο ή τρείς φορές στη βουλή. «Όταν όμως έχεις διαβάσει όλα αυτά τα έγγραφα που κατέχει η Ελεγκτική Υπηρεσία, σε πιάνει κατάθλιψη. Αν αναλογιστείς πως οι αρμόδιοι της χώρας σου διαχειρίζονται ένα τόσο σοβαρό θέμα».

Τοκογλυφική πρακτική
Στην κατάθεση του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου έκανε λόγο για τοκογλυφική πρακτική από πλευράς ΣΠΕ που αντίκειται στο πνεύμα του Συνεργατισμού. Επισήμανε πως ο Συνεργατισμός καταργήθηκε με την κρατικοποίηση του το 2013.

Στο ερώτημα κατά πόσον οι καταχρηστικές ρήτρες που οδήγησαν στις υπερχρεώσεις ευθύνονται για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο Παύλος Ιωάννου ανέφερε πως «Ορισμένα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του Συνεργατισμού περιείχαν τις συγκεκριμένες υπερχρεώσεις. Άρα άμεσα αυτό επηρέασε το μέγεθος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όταν κάποιος βλέπει ότι πληρώνει και δεν μειώνεται το δάνειο αλλά αυξάνονται και οι τόκοι τότε απογοητεύεται και μπορεί να τον οδηγήσει να μην πληρώνει. Το δεύτερο που προκύπτει από αυτή την υπόθεση είναι ότι καταδεικνύει μία συγκεκριμένη κουλτούρα χειρισμού των υποθέσεων του Συνεργατισμού».
 
    

Δειτε Επισης

Γιατί οι ελληνικές τράπεζες στρέφουν το βλέμμα τους στην Ευρώπη
Γρήγορες, εύκολες και ασφαλείς ψηφιακές συναλλαγές με τη Mastercard
cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο