Ολλανδία και Γερμανία εγκαινιάζουν καλώδιο ισχύος 1,5 GW
08:30 - 20 Αυγούστου 2018
Η νέα ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας που θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Αυγούστου θα ενισχύει την ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά 750 MW, με το δεύτερο ηλεκτρικό κύκλωμα να αναμένεται να μπει στο δίκτυο τον ερχόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, οι δύο διαχειριστές TenneT και Amprion.
Τα δύο ηλεκτρικά κυκλώματα με καλώδιο 380 Kv HDVC ανάμεσα στο Doetinchem στην Ολλανδία και την Wesel στη Γερμανία θα ενισχύσουν την μεταφορική ικανότητα κατά 1-2 GW επιτρέποντας στην Γερμανία να διαχέει την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια που παράγει στο δίκτυο της γειτονικής χώρας.
Να σημειωθεί ότι αυτήν την στιγμή, η Ολλανδία αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών για την πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια της Γερμανίας με μια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης 12.7 TWh να έχει εισρεύσει στο δίκτυο της Ολλανδίας μέχρι τώρα για το τρέχον έτος, όπως δείχνουν τα στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου, βασισμένα στις φυσικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας. Βέβαια, κατά ένα μέρος, οι υψηλές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ολλανδίας οφείλονται στην μειωμένη παραγωγή των πυρηνικών του Βελγίου.
Η νέα διασύνδεση που εντός ολίγων ημερών θα εγκαινιαστεί αποτελεί την μία από τις τρεις νέες διασυνοριακές διασυνδέσεις στην περιοχή. Μπαίνοντας σε πλήρη λειτουργία τον ερχόμενο χειμώνα θα ενισχύσει την μεταφορική ικανότητα στην περιοχή της Μπενελούξ κατά 3 GW περίπου.
Άλλες νέες διασυνδέσεις είναι ένα υποβρύχιο καλώδιο 700 MW που συνδέει την Ολλανδία με την Δανία και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2019 και ένα καλώδιο μεταφορικής ισχύος 1 GW μεταξύ Βελγίου και Μεγάλης Βρετανίας που προγραμματίζεται να συνδεθεί στο δίκτυο το πρώτο τρίμηνο του 2019.
Η ενίσχυση των διασυνοριακών διασυνδέσεων (και κατ’ επέκταση της συνολικής ισχύος μεταφοράς) θα βοηθήσει τις ενδιαφερόμενες χώρες στην διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης (π.χ. κατάργηση πυρηνικών στο Βέλγιο, απόσυρση του άνθρακα στην Ολλανδία), καθώς επίσης θα αυξήσει την συνδεσιμότητα με άλλες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας όπως είναι οι σκανδιναβικές χώρες, η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, η οποία με την σειρά της σχεδιάζει να αποσύρει τελείως τα πυρηνικά και τον άνθρακα από το ενεργειακό της μίγμα, μέσα στα επόμενα χρόνια. Βέβαια ως προς το τελευταίο μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Επίσης, βραχυπρόθεσμα, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στην παραγωγή των εργοστασίων φυσικού αερίου στην Ολλανδία, διατηρώντας την δικλείδα ασφαλείας της Γερμανίας.
Σύμφωνα με το platts, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι διασυνδέσεις ενδέχεται να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της μεταβλητότητας από τις συνεχώς αυξανόμενες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή.
Τα ολλανδικά σχέδια για την καθιέρωση μιας τιμής κατώτατου ορίου εκπομπών άνθρακα από το 2020 ενδέχεται επίσης να επηρεάσουν τη διάρθρωση των τιμών, αν και τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (EUA) διαπραγματεύονται σήμερα πάνω από το προβλεπόμενο αρχικό επίπεδο για το όριο εκπομπών άνθρακα των Κάτω Χωρών.
Η διασυνοριακή ικανότητα μεταξύ του Βελγίου, των Κάτω Χωρών, της Γερμανίας / Αυστρίας και της Γαλλίας βελτιστοποιείται βάσει του μηχανισμού FBMC, ενώ οι ροές προς τις Σκανδιναβικές χώρες και τη Μεγάλη Βρετανία αποτελούν μέρος της σύζευξης των περιφερειών με την αγορά.
ΠΗΓΗ: enegypress