Powered by

Βρυξέλλες: Μέτρα κατά τεχνολογικών ομάδων για την τρομοκρατία

Πιέσεις φαίνεται ότι σχεδιάζουν να ασκήσουν οι Βρυξέλλες αναγκάζοντας εταιρείες τεχνολογίες όπως Facebook, YouTube και Twitter να εντοπίζουν και να διαγράφουν online περιεχόμενο που σχετίζεται με προπαγάνδα τρομοκρατίας και εξτρεμιστική βία, διαφορετικά θα βρίσκονται αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική της εθελοντικής προσέγγισης για τη δημιουργία μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών για την κατάργηση των βίντεο, άρθρων και ηχητικών που σχετίζονται με την τρομοκρατία από τους ιστοτόπους τους, υιοθετώντας αυστηρότερη πρόταση κανονισμού που πρόκειται να δημοσιευθεί τον επόμενο μήνα.

Ο Τζούλιαν Κινγκ, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας της ΕΕ, δήλωσε στους Financial Times ότι οι Βρυξέλλες «δεν έχει διαπιστώσει αρκετή πρόοδο» στην απομάκρυνση τρομοκρατικού υλικού από εταιρείες τεχνολογίας και θα «αναλάβουν ισχυρότερη δράση για την καλύτερη προστασία των πολιτών μας».

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλαρώσουμε ή να είμαστε εφησυχασμένοι μπροστά σε ένα τόσο σκιώδες και καταστροφικό φαινόμενο», δήλωσε ο κ. King.

Παρόλο που οι λεπτομέρειες του κανονισμού εξακολουθούν να καταρτίζονται στο εσωτερικό της επιτροπής, ένας ανώτερος υπάλληλος της ΕΕ δήλωσε ότι το σχέδιο νομοθεσίας ενδέχεται να επιβάλει ένα όριο μιας ώρας στις πλατφόρμες για να διαγραφεί το υλικό που επισημαίνεται ως τρομοκρατικό περιεχόμενο από αστυνομικούς και φορείς επιβολής του νόμου.

Ο προτεινόμενος κανονισμός θα είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ θα στοχεύει ρητά στον χειρισμό παράνομου περιεχομένου από εταιρείες τεχνολογίας. Μέχρι στιγμής, οι Βρυξέλλες έχουν ευνοήσει την αυτορρύθμιση για τεχνολογικές πλατφόρμες που δεν θεωρούνται νομικά υπεύθυνες για το υλικό στις ιστοσελίδες τους.

Ο κ. King δήλωσε ότι το σχέδιο κανονισμού - το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ - θα συμβάλει στη δημιουργία ασφάλειας δικαίου για τις πλατφόρμες και θα ισχύει για όλους τους ιστοτόπους, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

«Η διαφορά μεγέθους και πόρων σημαίνει ότι οι πλατφόρμες έχουν διαφορετικές δυνατότητες να ενεργούν κατά του περιεχομένου της τρομοκρατίας και οι πολιτικές τους για να το κάνουν δεν είναι πάντα διαφανείς. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα τέτοιο περιεχόμενο το οποίο συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται μέσω διαδικτύου και να επανεμφανίζεται μόλις διαγραφεί και να εξαπλώνεται από πλατφόρμα σε πλατφόρμα», δήλωσε ο κ. King.

Η καταστολή των εξτρεμιστικών ενεργειών των Βρυξελλών έρχεται μετά από τρομοκρατικές επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο τα τελευταία δύο χρόνια. Ωστόσο, η κίνηση για την κατάρτιση νομοθεσίας αμφισβητήθηκε σε τμήματα της επιτροπής, η οποία πιστεύει ότι η αυτορρύθμιση υπήρξε επιτυχία στις μεγαλύτερες πλατφόρμες που χρησιμοποιούνται περισσότερο από τρομοκρατικές ομάδες.

Η Google ανέφερε ότι πάνω από το 90% του τρομοκρατικού υλικού που αφαιρέθηκε από το YouTube επισημάνθηκε αυτόματα, με τα μισά από τα βίντεο να έχουν λιγότερες από 10 εμφανίσεις. Το Facebook είπε ότι είχε αφαιρέσει τη συντριπτική πλειοψηφία των 1,9 εκατομμυρίων παραδειγμάτων περιεχομένου Isis και al-Qaeda που εντοπίστηκε στην περιοχή τον πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπάλληλος της ΕΕ δήλωσε ότι η πίεση της Επιτροπής για ένα νόμο σε επίπεδο ΕΕ που στοχεύει στην τρομοκρατική συμπεριφορά αντικατόπτριζε την ανησυχία ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα αναλάβουν μονομερείς ενέργειες.

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές