Powered by

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν επιπρόσθετους δασμούς σε κινέζικα αγαθά

Η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς ύψους 25% σε αγαθά που παράγονται στην Κίνα και εισάγονται στην αμερικανική αγορά, επιβεβαίωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι των υπηρεσιών του μονίμου αντιπροσώπου της Ουάσινγκτον για το εμπόριο (USTR). 
 
«Ο Πρόεδρος (Ντόναλντ Τραμπ) ανέθεσε στον μόνιμο αντιπρόσωπο (Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ) να εξετάσει την πιθανότητα να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί  (...) από το 10% στο 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων», ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους αυτούς και πρόσθεσε ότι ο σκοπός είναι «να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει συμπεριφορά».
 
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατηγορεί το Πεκίνο για «δόλιες» πρακτικές και «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας». Απαιτεί από τον ασιατικό γίγαντα να εγκαταλείψει αυτές τις πρακτικές, να μειώσει το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα ύψους 200 δισεκ. δολαρίων σε ετήσια βάση και να ανοίξει περισσότερο τις αγορές του στις αμερικανικές εταιρείες.
 
«Δεν έχουμε δει κάποια εξέλιξη για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά», ανέφεραν σε επιτιμητικό τόνο Αμερικανοί αξιωματούχοι. «Αντί (οι Κινέζοι) να αλλάξουν συμπεριφορά, επέβαλαν αντίποινα» σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων, συνέχισαν και διεμήνυσαν ότι ο Τραμπ παραμένει αποφασισμένος «να εξασφαλίσει αποτελέσματα».
 
Ερωτηθείς εάν η απόφαση αυτή πιθανόν συνδέεται με τις πρόσφατες επικρίσεις του Ρεπουμπλικάνου για την υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος, του γιούαν, ο ένας από αυτούς είπε ότι «δεν θα σπεύσω να εξαγάγω το συμπέρασμα ότι η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα συνδέεται με κάποια συγκεκριμένη πρακτική» του Πεκίνου.
 
Όμως ο ίδιος αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η κινεζική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί το 2015 να μην προχωρά σε ανταγωνιστικές νομισματικές υποτιμήσεις, δηλαδή να μειώνει την αξία του γιούαν για να γίνονται πιο ανταγωνιστικά τα κινεζικά εξαγόμενα προϊόντα.
 
Οι ΗΠΑ επέβαλαν ήδη την 6η Ιουλίου τιμωρητικούς, επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισεκ. δολαρίων. Το Πεκίνο ανταπέδωσε επιβάλλοντας πρόσθετους δασμούς σε αμερικανικά εξαγόμενα προϊόντα ίσης αξίας.
 
Εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε την Τετάρτη, κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών, ότι η Κίνα θα ανταποδώσει εάν επιβληθούν νέοι δασμοί από τις ΗΠΑ, ενώ προεξόφλησε ότι η αμερικανική πίεση δεν θα φέρει αποτέλεσμα και υπενθύμισε ότι το Πεκίνο ανέκαθεν τασσόταν υπέρ του διαλόγου για την επίλυση διενέξεων για το εμπόριο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κομισιόν: Άνοιξε τον δρόμο για ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη του ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2026
Οριακή ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Μάιο κόντρα στους δασμούς Τραμπ
Αύξηση εμπορίου υπηρεσιών έρευνας και ανάπτυξης από και προς Ε.Ε.
Τραμπ: Εξαιρετικά δύσκολο να κάνω εμπορική συμφωνία με τους Κινέζους
Αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο ο Τραμπ-«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο...»
Πιο χαμηλά οι προβλέψεις για την γερμανική οικονομία
Ευρωζώνη: Σε υψηλό 33 μηνών η μεταποίηση τον Μάιο
Κίνα: Κατηγορεί τις ΗΠΑ για παραβίαση της προσωρινής εμπορικής συμφωνίας-«Θα διαφυλάξουμε τα δικαιώματά μας»
Σειρά προκλήσεων για την τουρκική οικονομία-Οι επισημάνσεις του Scope Ratings
Χρυσός: Στα ύψη η ζήτηση για αποθήκευση του πολύτιμου μετάλλου