Οι παρενέργειες της ελληνικής τουριστικής ανάπτυξης
10:10 - 17 Αυγούστου 2018
Στη διαρκή τουριστική ανάπτυξη που καταγράφεται στην Ελλάδα αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα Die Presse, επιχειρώντας μεταξύ άλλων να επισημάνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η υπερβολική εξάρτηση της ελληνικής οικονομίας από τον τουριστικό κλάδο. «Παρά την οικονομική κρίση, ο αριθμός των τουριστών (στην Ελλάδα) διπλασιάστηκε τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Το γεγονός αυτό όμως, καθιστά επίσης τη χώρα ευάλωτη», σημειώνει η εφημερίδα σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα. «Το βλέπει κανείς με την πρώτη ματιά: η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως ταξιδιωτικού προορισμού παραμένει αμείωτη. Για έκτη συνεχή χρονιά ο τουριστικός κλάδος αναμένει αισθητά επιπρόσθετα κέρδη», σημειώνει το άρθρο.
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ο τουρισμός συνέβαλε καθοριστικά στην έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση και επισημαίνει: «Πριν από το 2010 το μερίδιο του τουριστικού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 15% και 17%. Ωστόσο, μετά (το 2010) συρρικνώθηκαν οι υπόλοιποι κλάδοι –εκτός του τουρισμού. Και έτσι το ποσοστό του επί του ΑΕΠ σκαρφάλωσε πέρυσι για πρώτη φορά στο 20%», σημειώνει η εφημερίδα, απευθύνοντας μια προειδοποίηση: «Αυτό βέβαια καθιστά τη χώρα ευάλωτη. Η Ελλάδα ενδέχεται να προσγειωθεί απότομα εάν απροσδόκητες περιφερειακές εντάσεις στη Μεσόγειο ή άλλα γεγονότα οδηγήσουν σε μείωση της ζήτησης». Η Die Presse παραπέμπει στην όξυνση των διαδηλώσεων κατά των προγραμμάτων λιτότητας το 2012, όταν οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου είχαν προκαλέσει πρόσκαιρη κάμψη της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι «μεταξύ 2012 και 2017 διπλασιάστηκε ο αριθμός των τουριστών στην Ελλάδα. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι η χώρα κατόρθωσε να αντέξει αυτήν την αύξηση. (...) Ορισμένοι από τους περιορισμένους από άποψη μεγέθους προορισμούς των Κυκλάδων, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, έχουν φτάσει στο μεταξύ στα όρια των δυνατοτήτων τους».
Το αποτύπωμα της κρίσης στο ΕΣΥ
Ρεπορτάζ από την Αθήνα σχετικά με τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η δημόσια γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk (DLF). «Χαλασμένα (ιατρικά) μηχανήματα, ελλείψεις σε φάρμακα και περικοπές στον προϋπολογισμό – η ελληνική πολιτική λιτότητας άφησε τα ίχνη της στο σύστημα υγείας. Ταυτόχρονα ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο», σημειώνει το ρεπορτάζ.
Η δημοσιογράφος μίλησε με την Δέσποινα Τοσονίδου, ακτινολόγο στο Ακληπιείο Βούλας, η οποία της μετέφερε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνει καθημερινά στο εργασιακό της περιβάλλον. Η γιατρός τονίζει μεταξύ άλλων την έλλειψη αξονικού τομογράφου μετά τη βλάβη που παρουσίασε ο τομογράφος που βρίσκεται στο νοσοκομείο. Όπως λέει, όποιος ασθενής χρειάζεται αξονική τομογραφία πρέπει να μεταφέρεται σε άλλα νοσοκομεία.
Η Δέσποινα Τοσονίδου επισημαίνει ότι ο χαλασμένος αξονικός τομογράφος δεν είναι μεμονωμένη περίπτωση. «Συχνά μας λείπουν φάρμακα. Τυχαίνει να πρέπει να δουλέψουμε με παλιά χειρουργικά εργαλεία που δεν λειτουργούν καλά ή έχουμε έλλειψη σημαντικών χημικών ουσιών στο εργαστήριο και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να κάνουμε όλες τις απαραίτητες εξετάσεις».
Η επιδείνωση των συνθηκών στο ΕΣΥ γίνονται αντιληπτές και από τους ασθενείς, επισημαίνει το ρεπορτάζ, αναφέροντας την περίπτωση του Άγγελου Γαλάτη, ο οποίος σε πρόσφατη νοσηλεία του σε δημόσιο νοσοκομείο παρατήρησε ότι «έλειπαν γάζες, χαρτί υγείας και σεντόνια. Το χειρότερο όμως ήταν η έλλειψη προσωπικού», λέει ο 50χρονος ασθενής.
Τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού επιβεβαιώνει και η Δέσποινα Τοσονίδου, η οποία ήταν άλλοτε μέλος και υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Σήμερα παίρνει αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης ενώ έχει αποχωρήσει προ πολλού από το κόμμα», αναφέρει το Deutschlandfunk. Κατά τη γνώμη της, «μόνο ένα μέτρο της κυβέρνησης Τσίπρα είναι καλό: το άνοιγμα των (δημόσιων) νοσοκομείων για ανασφάλιστους ασθενείς».