Τέσσερις επενδυτές θα διεκδικήσουν την Alumil
12:05 - 16 Αυγούστου 2018
Τέσσερις επενδυτές πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για την βορειοελλαδική βιομηχανία Alumil και θα «παλέψουν» για την απόκτηση του μετοχικού ελέγχου της, με παράλληλη «γενναία» ρύθμιση του υφιστάμενου δανεισμού της.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι τέσσερις επενδυτές που αποκτούν δικαίωμα, αφού διεξάγουν αναλυτικό οικονομικό και νομικό έλεγχο (due diligence), να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές είναι οι εξής: Oaktree Capital, Atlas Capital Services σε συνεργασία με ένα άλλο fund, Avenue Capital και M&G Investments.
Συνολικά υποβλήθηκαν πέντε μη δεσμευτικές προσφορές, οι οποίες αξιολογήθηκαν από τη γερμανικών συμφερόντων συμβουλευτική εταιρεία KBR, που λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης. Το έργο της ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή ανατέθηκε στην KBR αρχικά από τη διοίκηση της Alumil, με τις έξι πιστώτριες τράπεζες του ομίλου να παράσχουν εκ των υστέρων τη συναίνεσή τους στην ακολουθούμενη διαδικασία.
Η συναίνεση δόθηκε μετά από πολύμηνες άκαρπες συζητήσεις για αναχρηματοδότηση δανείων, ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός στις 31/12/2017 161,4 εκατ. ευρώ).
Στις αρχές του 2017, τράπεζες και Alumil έφθασαν κοντά σε συμφωνία με την εταιρεία να αποδέχεται τους όρους των τραπεζών, υπογράφοντας το προτεινόμενο indicative term sheet. Εν συνεχεία, όμως, οι όροι του indicative term sheet δεν έλαβαν την έγκριση από την απαιτούμενη πλειοψηφία των ομολογιούχων. Αντίθετα, ζητήθηκαν πρόσθετα στοιχεία από πλευράς τραπεζών.
Ταυτόχρονα, οι Πειραιώς, Εθνική, Alpha, Eurobank, Αττικής και Παρευξείνια προσέλαβαν την Alvarez & Marsal (A&M) για να εκπονήσει σχέδιο μείωσης των λειτουργικών εξόδων του ομίλου, ώστε να διαθέτουν εικόνα για το πόσο μπορούν να ενισχυθούν τα EBITDA από περαιτέρω «νοικοκύρεμα».
Ο όμιλος, με εξαίρεση την περσινή χρήση, η οποία επιβαρύνθηκε από έκτακτες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις, απαξιωμένα αποθέματα και εξοπλισμό, εμφανίζει σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA, που κινείται περίπου στις 10 με 11 φορές. Επομένως, χρειάζεται γενναία ρύθμιση δανείων για να «αναπνεύσει».
Ο εν εξελίξει διαγωνισμός διεξάγεται σε αυτή τη βάση. Οι τέσσερις επενδυτές καλούνται να προτείνουν το φρέσκο χρήμα που είναι διατεθειμένοι να βάλουν στην Alumil αποκτώντας τον μετοχικό έλεγχο, με ταυτόχρονη ρύθμιση δανείων.
Πρόκειται για διαδικασία αντίστοιχη με αυτή που ακολουθήθηκε για την πώληση Νηρέα και Σελόντα, μόνο που στην περίπτωση του βορειοελλαδικού ομίλου η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA είναι δυσμενέστερη.
ΠΗΓΗ: euro2day.gr