Powered by

Πρόεδρος γερμανικού ινστιτούτου: «Μόνο ένα δάνειο από το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία»

Μόνο ένα δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα μπορούσε να βοηθήσει την Τουρκία, κρίνει ο επικεφαλής του DIW Μαρσέλ Φράτσερ. Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) πιστεύει ότι η παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) είναι απαραίτητη στην κρίση του νομίσματος της Τουρκίας. 

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι η τελευταία άγκυρα για την Άγκυρα», δήλωσε ο Φράτσερ στην εφημερίδα Passauer Neue Presse. Υπάρχουν πολλά που δείχνουν ότι η Τουρκία χρειάζεται δάνειο έκτακτης ανάγκης, συνέχισε ο επικεφαλής του DIW, για τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ».

Ένα πρόγραμμα στήριξης του ΔΝΤ θα αποτελούσε, ωστόσο, επίσης μεγάλη ευκαιρία, έκρινε ο Φράτσερ. «Το Ταμείο έχει δεσμευτικούς κανόνες και θα μπορούσε να παράσχει δάνειο (αλλά) με συγκεκριμένους όρους. Ο Ερντογάν θα πρέπει να ανακαλέσει πολλές από τις λανθασμένες αποφάσεις του, οι οποίες θα πρέπει να αναθεωρηθούν», εξήγησε. «Το ΔΝΤ έχει τη δύναμη να βάλει τον Τούρκο πρόεδρο στη θέση του και έτσι να αποκαταστήσει την οικονομική και πολιτική σταθερότητα», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του DIW.

Ο Φράτσερ δεν βλέπει άμεσους οικονομικούς κινδύνους για την Ευρώπη, λόγω της υποτίμησης του νομίσματος της Τουρκίας. «Δεν υπάρχει έντονος κίνδυνος διάχυσης» της τουρκικής νομισματικής κρίσης, τόνισε, όμως προειδοποίησε πως ίσως υπάρξουν πολιτικές συνέπειες.

«Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ξεπεράσει τα εσωτερικά του προβλήματα πυροδοτώντας εξωτερικές συγκρούσεις», προειδοποίησε.

Η Άγκυρα θα μπορούσε να απειλήσει, για παράδειγμα, να σπάσει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την ΕΕ, ή και να ανοίξει τα σύνορά της στους πρόσφυγες. Η ΕΕ «παγιδεύτηκε», αλλά «δεν πρέπει να εκβιαστεί», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του DIW.

Η τουρκική λίρα έχει απολέσει μεγάλο μέρος της αξίας της την τελευταία χρονιά (-40% σε τρεις μήνες), λόγω μεταξύ άλλων της διαμάχης με τις ΗΠΑ για την κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τονίζει εξάλλου η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αξιώνει την απελευθέρωση του ευαγγελικού πάστορα που κατηγορείται στην Τουρκία για κατασκοπεία και υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων. Στις αρχές Αυγούστου, ο Tραμπ επέβαλε κυρώσεις σε δύο Τούρκους Υπουργούς, επιτείνοντας τη ραγδαία πτώση της λίρας, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Η ελεύθερη πτώση του τουρκικού νομίσματος προκαλεί ανησυχία σε όλο τον κόσμο.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Στην εποχή των μηδενικών επιτοκίων εισέρχεται η Ελβετία-Ανησυχία για επιστροφή σε αρνητικά επιτόκια
Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία της Ρωσίας-Τα υψηλά επιτόκια πνίγουν τις επενδύσεις
Λαγκάρντ: Το ευρωπαϊκό εμπόριο αντίβαρο στις παγκόσμιες αναταράξεις
Σε υψηλό δεκαετίας η πλατίνα-Στα 1.350,17 δολάρια η ουγγιά
Τζερόμ Πάουελ (Fed): Βασικός παράγοντας για την υψηλή αβεβαιότητα οι δασμοί Τραμπ
Πτώση για τον χρυσό μετά την πρόβλεψη της Fed για βραδύτερο ρυθμό μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων
Fed: Επιμένει σε στάση αναμονής-Αμετάβλητα τα επιτόκια και το dot plot που δίνει σήμα για δύο περικοπές φέτος
Βουτιά στην ιαπωνικές εξαγωγές-Κατακόρυφη πτώση στις αποστολές προς ΗΠΑ
ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση και δασμοί επιβραδύνουν τη βιομηχανική παραγωγή
Η δύσκολη εξίσωση της Fed και το μεγάλο δίλημμα Πάουελ για τα επιτόκια στις ΗΠΑ