Energean: Αίτημα για αγωγό και μεταφορά ΦΑ στην Κύπρο

H Energean υπέβαλε στις κυπριακές αρχές αίτημα για κατασκευή αγωγού μεταφοράς μεταξύ 0,5 και 1 δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τα ισραηλινά τεμάχια στην Κύπρο, δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ελληνικής εταιρείας.
 
«Έχουμε υποβάλει πρόταση για πώληση φυσικού αερίου από μια πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) στην Κύπρο. Την αποστείλαμε την περασμένη βδομάδα», δήλωσε ο Μαθιός Ρήγας στο πρακτορείο Reuters.
 
Η εταιρεία, που εντάχθηκε φέτος στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, έχει δαπανήσει 1,6 δις δολάρια στα ισραηλινά τεμάχια Καρίς και Τανίν, τα οποία έχουν δυνητικά αποθέματα 2,4 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου και 32,8 εκατομμύρια βαρέλια ελαφρού πετρελαίου και συμπυκνωμάτων.
 
Εκτιμά ότι τα πέντε τεμάχια γύρω από τα Καρίς και Τανίν περιέχουν άλλα πρόσθετα 5 tcf φυσικού αερίου και αναμένει μια εκτίμηση τις επόμενες βδομάδες.
 
Η εταιρεία έχει φέτος υπογράψει συμφωνίας προμήθειας στο Ισραήλ για 4,2 κυβ. μέτρα αερίου.
 
Όπως αναφέρεται, η εταιρεία τοποθετείται στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με ένα νέο FPSO δυναμικότητας 900 εκατ. κυβ. ποδών ημερησίως και δυναμικότητα 800,000 βαρελιών υγρών καυσίμων.
 
Όπως είπε ο κ. Ρήγας, η εταιρεία επιθυμεί να κατασκευάσει ένα αγωγό 200 χιλιομέτρων που να συνδέει την Κύπρο με την πλωτή μονάδα. Στοχεύει επίσης να κερδίσει άλλα συμβόλαια προμήθειας στο Ισραήλ,  το οποίο προχωρεί στην ιδιωτικοποίηση μιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιεί αέριο στο Αλον Ταβόρ, αλλά και πρόσθετα συμβόλαια μετά την μετάβαση της ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο σε αέριο το 2022.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Γιώργος Παπαναστασίου για GSI-Οικονομικά, τεχνικά και γεωπολιτικά ζητήματα...«Να μείνουμε μέχρι εκεί»
Σε ασιατικές χώρες το 84% του πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ-Τι θα συμβεί σε περίπτωση κλεισίματος
Γ. Παπαναστασίου: Στο Υπουργικό η Εθνική Στρατηγική για υδρογόνο-Καίριας σημασίας η διασφάλιση κάλυψης των ενεργειακών αναγκών
Goldman Sachs: Πιθανότητα για ακόμα υψηλότερες τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Πετρέλαιο: Άλμα έως και 5,7% στις τιμές-Τι «βλέπουν» οι αναλυτές
Άκης Έλληνας: Μια επένδυση εκατ. στη δίνη της αβεβαιότητας για το φυσικό αέριο-«Οι τράπεζες θέλουν να γνωρίζουν»
Βλέπει προσωρινή άνοδο στις τιμές των καυσίμων ο Παπαναστασίου-Θα παρέμβει αν δει...περιέργες μετακινήσεις
Πετρέλαιο: Πτώση άνω του 2% στις τιμές του brent, αλλά με εβδομαδιαία άνοδο εν μέσω γεωπολιτικής έντασης
Citigroup: Η τιμή του brent θα μπορούσε να φθάσεις έως και $90 το βαρέλι εάν κλείσει το Στενό του Ορμούζ
Άνοιξε ο δρόμος για αποθήκευση ενέργειας στο δίκτυο ηλεκτρισμού-Πού θα τοποθετηθούν και ποιας ισχύος θα είναι