Powered by

Fitch: Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων αυξάνει τα ρίσκα για την ανάπτυξη

Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων έχει αυξήσει τον κίνδυνο να ληφθούν νέα μέτρα προστατευτισμού που θα έχουν πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια ανάπτυξη από αυτά που έχουν ήδη εφαρμοστεί, προειδοποιεί η Fitch.

Η εξέταση επιβολής δασμών στις εισαγωγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, οι πιθανοί επιπρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί σε κινεζικές εισαγωγές και οι πιθανές αντιδράσεις άλλων κρατών και μπλοκ, προμηνύουν μια σοβαρή κλιμάκωση, σύμφωνα με τη Fitch.

O oίκος αξιολόγησης επισημαίνει ότι ως τώρα οι δασμοί που έχουν επιβληθεί είναι πολύ μικροί για να επηρεάσουν ουσιαστικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη. Υπογραμμίζει ωστόσο πως τα επιπλέον μέτρα με τα οποία έχουν απειλήσει οι ΗΠΑ τους εταίρους τους αποτελούν μια σημαντική κλιμάκωση της μεταξύ τους διαμάχης.

Όπως τονίζει σε σημερινή του έκθεση, η έναρξη έρευνας για το αν οι εισαγωγές αυτοκινήτων αποδυναμώνουν την οικονομία των ΗΠΑ και επιφέρουν πλήγμα στην εθνική ασφάλεια, επηρεάζει τις εισαγωγές νέων αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αξίας $322 δισ. Η απειλή για επιπλέον δασμούς $200 δισ. σε κινεζικές εισαγωγές θα μπορούσε να παρακινήσει την Κίνα να εφαρμόσει δασμούς σε όλες τις εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, η αξία των οποίων ανήλθε το 2017 στα 188 δισ. δολάρια, υπολογίζει η Fitch.

ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Άνοιγμα Κίνας στην Ευρώπη: Οι σχέσεις με την Ε.Ε. φέρνουν «πολύτιμη σταθερότητα» στην παγκόσμια οικονομία
Ανάπτυξη 0,4% στην ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο-Ποια κράτη ξεχώρισαν
Χρυσός: Διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω εξελίξεων στο εμπόριο και τις αγορές-Ξεπέρασε και πάλι τις $3.000 η ουγγιά
Γλίτωσε την ύφεση η Γερμανία… Ανάπτυξη 0,2% το α’ τρίμηνο-Οι δασμοί απειλούν τις προοπτικές
ΗΠΑ: Στο έλεος της πολιτικής Τραμπ τα έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα
Πρώτα αρνητικά σημάδια από τους δασμούς στην κινεζική οικονομία-Βαρύ πλήγμα στη μεταποίηση τον Απρίλιο
Κίνα: Κατάρτισε «λευκή λίστα» με αμερικανικά προϊόντα που εξαιρούνται από τους δασμούς 125%
Νέα πυρά Τραμπ κατά Πάουελ για τους δασμούς-«Δεν κάνει καλή δουλειά, ξέρω περισσότερα για τα επιτόκια από αυτόν»
Βρετανία: Προχωρά στη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα
ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ