Powered by

Νέες κυρώσεις από ΕΕ σε έξι ρωσικές εταιρείες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε νέες κυρώσεις σε έξι ρωσικές εταιρείες που συμμετείχαν στην κατασκευή της νέας οδικής και σιδηροδρομικής γέφυρας που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία είχε εγκαινιάσει τον Μάιο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι εν λόγω εταιρείες «μέσω των δραστηριοτήτων τους υποστήριξαν τις προσπάθειες της Ρωσίας να θέσει υπό τον έλεγχό της την παρανόμως προσαρτηθείσα χερσόνησο της Κριμαίας, υπονομεύοντας περαιτέρω την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στις ρωσικές εταιρίες και τίθενται σε ισχύ από σήμερα 31 Ιουλίου περιλαμβάνουν το πάγωμα των περιουσιακών τους στοιχείων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκτός των άλλων, φυσικά πρόσωπα και οργανισμοί που διαμένουν ή έχουν την έδρα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορούν να χρηματοδοτούν τις εν λόγω εταιρείες.

Στις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις περιλαμβάνονται και τρεις εταιρείες -η PJSC Mostotrest, η SGM και η Stroygazmontazh Most OOO- οι οποίες ανήκουν στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Αρκάντι Ρότεμπεργκ, ο οποίος υπήρξε συναθλητής του προέδρου Πούτιν στο τζούντο και το όνομά του βρίσκεται στη μαύρη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο του 2014. Οι άλλες τρεις εταιρείες στις οποίες επιβλήθηκαν κυρώσεις είναι η κατασκευαστική εταιρεία CJSC VAD, η GPSM και η ναυπηγική εταιρεία Zaliv.

Αυτή τη στιγμή έχουν επιβληθεί στη Ρωσία διαφόρων ειδών κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις, κυρώσεις σε πρόσωπα και κυρώσεις που αφορούν την Κριμαία. Οι κυρώσεις που σχετίζονται με την Κριμαία, απαγορεύουν σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναπτύσσουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή.

Οι κυρώσεις αυτές, που επιβλήθηκαν από την ΕΕ, η οποία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, θα ισχύσουν έως την 31η Ιανουαρίου του 2019. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή τη στιγμή κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε 155 φυσικά πρόσωπα και 44 οργανισμούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν χαιρέτισε τις νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το εξής σχόλιο στο twitter. «Σημαντική προειδοποίηση και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να μην ακολουθήσουν τον ίδιο ολισθηρό κατήφορο».

Από την άλλη πλευρά, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ιδιαίτερα επικριτική ήταν η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η οποία χαρακτήρισε την επιβολή των νέων κυρώσεων υπονομευτική πολιτική, η οποία στρέφεται εναντίον των κατοίκων της Κριμαίας. Κατ' αυτόν τον τρόπο, όπως είπε η Ζαχάροβα, η Δύση «ενθαρρύνει εκείνους που ασχολούνται με τον ενεργειακό αποκλεισμό της Κριμαίας και διώκει εκείνους που ασχολούνται με την κατασκευή των αστικών υποδομών».

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Αρκάντι Ρότερμπεργκ, με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, απάντησε μέσω του εκπροσώπου του γράφοντας ότι «είμαστε υπερήφανοι για το έργο μας και, αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους, δεν είναι δικό μας πρόβλημα».

ΠΗΓΗ: euro2day.gr
 

Δειτε Επισης

Ε.Ε.: Σχέδια για τέλος δύο ευρώ σε μικροδέματα από Κίνα–Πλήγμα για Shein και Temu
Ε.Ε.: «Πράσινο φως» για το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Πρώτη συμφωνία επαναπροσέγγισης μετά το Brexit...Τι προβλέπει το deal Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας
Υποβάθμισε σε Aa1 το αξιόχρεο των ΗΠΑ ο Moody’s-Οργισμένη αντίδραση από την αμερικανική προεδρία
Εμπορικό πλεόνασμα ρεκόρ για την ευρωζώνη-Άγγιξε τα €36,8 δις τον Μάρτιο
Στο 7,4% αυξήθηκε η ανεργία στη Γαλλία το πρώτο τρίμηνο του 2025
Δασμοί 30% στην Κίνα μέχρι τα τέλη του 2025-Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
Oxford Economics: Διαχειρίσιμες προς το παρόν οι επιπτώσεις των δασμών στον εφοδιασμό της Ευρωζώνης
Σχέδιο εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. και ΗΠΑ-Τι αλλάζει στην πρόταση των Βρυξελλών
Βιομηχανική παραγωγή: Ισχυρή άνοδος στην Ευρώπη τον Μάρτιο, πτώση 4,6% στην Ελλάδα