Η Εστία στον δρόμο με τα ΜΕΔ

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονοδιαγράμματα για έγκριση από τη Βουλή του πλαισίου για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Το Σχέδιο Εστία, το οποίο αναμένεται να διασφαλίζει τις ευάλωτες ομάδες δανειοληπτών και να θέτει όρια και κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, κατατίθεται την Τρίτη 3 Ιουλίου ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. 

Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις επί των κρίσιμων νομοσχεδίων για τα NPLs προτού κατατεθεί το εν λόγω νομοσχέδιο.

Διαβάστε ακόμα: Forest Park: Επανέρχεται με νέο επιχειρηματικό μοντέλο

Ωστόσο, όπως διευκρινίστηκε από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Αβέρωφ Νεοφύτου στόχος είναι η προστασία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι των στρατηγικών κακοπληρωτών. 

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, ενδεχομένως να χρειαστεί να χαμηλώσει ο πήχης όσον αφορά το ύψος του ποσού που θα προστατεύεται η κύρια κατοικία του δανειολήπτη, το οποίο μέχρι στιγμής βρίσκεται στις €350,000.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο σχέδιο αναμένεται να λαμβάνει υπόψη και άλλα κριτήρια όπως το εισόδημα του δανειολήπτη και η μέχρι τώρα ανταπόκριση του οφειλέτη στις δανειακές του υποχρεώσεις.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, δεν πρόκειται να επιβραβευθούν ή να θωρακιστούν, μέσω της νέας νομοθεσίας, οι ασύνετοι και οι ασυνεπείς δανειολήπτες, τονίζοντας την ανάγκη δημιουργίας αυστηρότερου πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Διαβάστε ακόμα: Χωρίς Εστία δεν τοποθετούνται οι βουλευτές

Έτριξε τα δόντια στις τράπεζες ο Αβέρωφ
Σε ιδιαίτερα έντονο ύφος ο Αβέρωφ Νεοφύτου κάλεσε τις τράπεζες αφενός να κάνουν υποχωρήσεις για το θέμα των εγκλωβισμένων αγοραστών και αφετέρου να προσέλθουν προετοιμασμένες στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής για εξεύρεση λύσεων στο εν λόγω ζήτημα, όπως επίσης και στο θέμα που ήγειραν βουλευτές και σχετίζεται με τη μεταφορά του χρέους στους υπόλοιπους εγγυητές σε περίπτωση θανάτου του ενός εγγυητή.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νεοφύτου κάλεσε τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου να κατανοήσει ότι θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα των εγκλωβισμένων αγοραστών, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να επικαλούνται αποφάσεις δικαστηρίων.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες επεξεργάζονται τις επιλογές και τα δεδομένα προκειμένου να προσέλθουν  προετοιμασμένες και με πνεύμα συνεργασίας στη συνεδρία της Τρίτης 3 Ιουλίου, καθώς ενστερνίζονται την κρισιμότητα των στιγμών αλλά και το ότι έφτασε η ώρα για βαθιές τομές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν υπόψη την ύπαρξη πολλών νομικών ζητημάτων αλλά και του οικονομικού αντίκτυπου από προτάσεις που θα πρέπει με κάποιον τρόπο να ξεπεραστούν ούτως ώστε οι όποιες λύσεις να είναι δίκαιες και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Διαβάστε ακόμα: Ασφυκτικές οι πιέσεις ευρωπαϊκών αρχών για NPLs

Ξεκάθαρη κατοχύρωση στις τιτλοποιήσεις
Οι ανάλογες τροποποιήσεις έχουν πραγματοποιηθεί στο νομοσχέδιο για τις τιτλοποιήσεις, προκειμένου να είναι πιο ξεκάθαρη η κατοχύρωση των συνταγματικών δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Διεύθυνσης Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Ανδρέα Χαραλάμπους, οι τροποποιήσεις διασφαλίζουν το δικαίωμα της ενημέρωσης, δηλαδή όσα είναι υποχρεωμένο το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα να περιλαμβάνει στην ενημέρωση προς τον δανειολήπτη,  ενώ εμπεριέχει ρητή αναφορά στο δικαίωμα του δανειολήπτη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία για αναδιάρθρωση (Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Σχέδια Αφερεγγυότητας).

Την ίδια ώρα, ο κ. Χαραλάμπους τόνισε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι η διεθνής εμπειρία κατέδειξε ότι η πώληση δανείων ή οι τιτλοποιήσεις δεν ενδείκνυνται σε δάνεια για ιδιοκατοίκηση, αλλά για εμπορικά δάνεια.

Διαβάστε ακόμα: Η Φρου Φρου αγοράζει Daimler - BMW

Πιέζει η Ευρώπη
Εντείνονται όσο ποτέ οι πιέσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για μείωση των κόκκινων δανείων, με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης να τονίζουν την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου ότι, το θεσμικό πλαίσιο γίνεται ακόμα πιο αυστηρό, καθώς σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας,  μη εξασφαλισμένα δάνεια που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα από την 1η Απριλίου του 2018, θα πρέπει να εξασφαλιστούν εντός δύο ετών, την ώρα που τα εξασφαλισμένα ΜΕΔ θα πρέπει να καλυφθούν εντός επτά ετών.
 
Παράλληλα, σύμφωνα με πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα νέα δάνεια, τα οποία θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα, θα πρέπει, εφόσον δεν έχουν εξασφαλίσεις, θα εξασφαλιστούν εντός δύο ετών, ενώ αν έχουν εξασφαλίσεις θα πρέπει εντός οκτώ ετών να έχουν 100% προβλέψεις.

Δειτε Επισης

cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank