Powered by

Λονδίνο: Νέο μοντέλο τελωνειακής σχέσης με την ΕΕ

Σε ένα νέο, τρίτο προτεινόμενο μοντέλο τελωνειακής σχέσης με την ΕΕ μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, φέρεται να έχει καταλήξει η Ντάουνινγκ Στριτ.
 
Οι λεπτομέρειες αυτού του μοντέλου ακόμα δεν έχουν αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κα Μέι θα παρουσιάσει τις λεπτομέρειες αυτές στο κρίσιμο Υπουργικό Συμβούλιο που έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς.
 
Οι δύο πρώτες προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για την τελωνειακή σχέση έχουν απορριφθεί από τις Βρυξέλλες.
 
Η πρώτη αφορούσε μία «τελωνειακή συνεργασία», στο πλαίσιο της οποίας το Λονδίνο θα επέβαλε εκ μέρους της ΕΕ τους κοινοτικούς δασμούς στις εισαγωγές από τρίτες χώρες που θα περνούσαν από το βρετανικό έδαφος για να φτάσουν στην ηπειρωτική Ευρώπη.
 
Η δεύτερη πρόταση ήταν εκείνη της «μέγιστης διευκόλυνσης» (‘max fac’), στο πλαίσιο της οποίας προβλεπόταν η εκτενής χρήση τεχνολογίας για την όσο το δυνατό πιο απρόσκοπτη εμπορική δραστηριότητα μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.
 
Μετά από την απόρριψη αμφότερων αυτών των μοντέλων η κα Μέι χώρισε τους κορυφαίους Υπουργούς της σε δύο ομάδες αναθέτοντάς τους να αναπτύξουν περαιτέρω τις δύο προτάσεις, έτσι ώστε να προκύψει κάποιο μοντέλο που θα ικανοποιούσε την ΕΕ.
 
Πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η κα Μέι προσανατολιζόταν το τελευταίο διάστημα στο να προτείνει στους Ευρωπαίους τη σύσταση μίας τελωνειακής ένωσης στα ισχύοντα πρότυπα μόνο για τα προϊόντα και όχι για τις υπηρεσίες. Αναφέρεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί πως οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να προσφέρουν ένα εξειδικευμένο, μοναδικό μοντέλο σχέσης, αντιτείνοντας μία σχέση στα πρότυπα εκείνης της ΕΕ είτε με τη Νορβηγία είτε με τον Καναδά.
 
Σημειώνεται ότι η κα Μέι έχει ξεκαθαρίσει πολλάκις ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρόκειται να παραμείνει στην ισχύουσα ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση. Οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι εναπόκειται στο Λονδίνο να βρει τη λύση, μία λύση, ωστόσο, που πρέπει απαραίτητα να αποτρέπει την επιστροφή στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος στη Βόρεια Ιρλανδία.
 
Σε περίπτωση που τέτοια συμφωνία δε βρεθεί εγκαίρως, η βρετανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει ότι θα εφαρμοστεί ως λύση έσχατης καταφυγής η διατήρηση της Βόρειας Ιρλανδίας στο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της τελωνειακής ένωσης.
 
Το Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής περιγράφεται ως το πιο καθοριστικό στη μέχρι στιγμής πορεία προς το Brexit. Θα διεξαχθεί δε υπό τις δημόσιες πλέον αντιπαραθέσεις μεταξύ Υπουργών της κ. Μέι και υπό τις προειδοποιήσεις προς την πρωθυπουργό τόσο από τους πιο σκληροπυρηνικούς Brexiteers βουλευτές της όσο και από τους πιο ένθερμους ευρωπαϊστές.
 
Με άρθρο του στην Daily Telegraph ο εκ των επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής πτέρυγας των Συντηρητικών βουλευτών Τζέικομπ Ρις-Μογκ προειδοποιεί την κα Μέι ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με εσωκομματική εξέγερση εφόσον παραβιάσει κάποιες κόκκινες γραμμές, οι οποίες συνθέτουν στην ουσία το λεγόμενο «σκληρό» Brexit.
 
Απαντώντας, ο Υπουργός Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν κάλεσε τον «αυθάδη» βουλευτή «να ηρεμήσει».
 
Μέσα στο Σαββατοκύριακο ο βρετανικός Τύπος αποκάλυψε ότι ο εκ των πρωτεργατών του Brexit και επίδοξος πρωθυπουργός Μάικλ Γκόουβ, νυν Υπουργός Περιβάλλοντος, έσκισε οργισμένος όταν του παρουσιάστηκε το έγγραφο με την πρόταση για το μοντέλο της «τελωνειακής συνεργασίας», το οποίο προτιμούσε η Τερέζα Μέι.
 
Ο Υπουργός Κοινοτήτων Τζέιμς Μπρόκενσαϊρ παραδέχθηκε μιλώντας στο BBC ότι υπάρχουν «ισχυρές απόψεις» και στις δύο πλευρές του υπουργικού συμβουλίου, αλλά προέβλεψε ότι από τη σύσκεψη της Παρασκευής θα προκύψει μία «ξεκάθαρη κατεύθυνση» από τη βρετανική πλευρά.
 
Μόλις την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε ότι απευθύνει «το τελευταίο κάλεσμα» προς τη βρετανική κυβέρνηση να προσέλθει με μία συμφωνημένη και σαφή θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, διότι τα χρονικά περιθώρια για μία συμφωνία για τη μετά το Brexit εποχή στενεύουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές