Ανησυχεί ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ για τα νομοσχέδια

Την ανησυχία του εκφράζει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών όσον αφορά την επιμονή για ψήφιση τροποποιήσεων επί του υφιστάμενου νόμου για τις ιδιωτικές εκποιήσεις που είναι αντίθετες προς το Σύνταγμα (άρθρο 30) και Διεθνείς Συμβάσεις Προστασίας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού, όπως αναφέρει «καταστρατηγούν το δικαίωμα του δανειολήπτη για πρόσβαση στο Δικαστήριο».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, τονίζοντας ότι έχει μελετήσει τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν τη Δευτέρα 2 Ιουλίου στην Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, σημειώνει ότι διαβάζοντας μάλιστα την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα, παρατηρεί ότι τίποτε δεν αναφέρει σχετικά με την καταστρατήγηση των πιο πάνω. 

«Στην δε εισηγητική έκθεση του Υπουργείου, αναφέρεται ότι μεταξύ άλλων, σκοπός του νομοσχεδίου είναι να ‘απαλειφθούν διατάξεις που προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Νόμου που ενδεχομένως  να αποτρέπουν τον σκοπό του’, ‘να επιτρέπεται η επίδοση επιστολής και με άλλα μέσα’  και ‘να καθίσταται δυνατή η διεξαγωγή ηλεκτρονικών πλειστηριασμών», αναφέρει ο Σύνδεσμος, επισημαίνοντας ότι επιμελώς φαίνεται ότι αποφεύγουν να αναφερθούν καθαρά στο πιο πάνω ολίσθημα. 
Την ίδια ώρα, ο Σύνδεσμος παρατηρεί ότι ότι ενώ στο ερωτηματολόγιο ανάλυσης αντίκτυπου αναγράφεται ότι κατά την υποβολή του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε διαβούλευση και με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών, η πιο πάνω θέση του αγνοήθηκε. «Κράτος Δικαίου σημαίνει σεβασμός των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο νοών νοείτω», αναφέρει σχετικά, σημειώνοντας ότι «ήταν ξεκάθαρο και επιβεβαιώνεται ότι σκοπός είναι καθαρά η εξυπηρέτηση των τραπεζών και πάλιν εις βάρος των δανειοληπτών».
 
Αναγράφεται μάλιστα στο ερωτηματολόγιο, προσθέτει ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ, ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα έχει κοινωνικό αντίκτυπο γιατί στοχεύει κυρίως στους στρατηγικούς κακοπληρωτές που σε περίπτωση που εξακολουθούν να μην τηρούν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες για δάνεια που έλαβαν, ενδεχόμενα να χάσουν την εξασφάλιση που έχουν έναντι των δανείων αυτών. «Η αλλαγή του νόμου, δεν θα αφορά όλους», διερωτάται ο Σύνδεσμος, εκτιμώντας ότι ξεχάστηκε εύκολα ποιος οδήγησε τους δανειολήπτες σε αδυναμία πληρωμής. «Αγνοείται ότι τα ισχυριζόμενα από τις τράπεζες υπόλοιπα, είναι παραλόγως διογκωμένα περιλαμβάνοντας κατά κοινή ομολογία, διαφόρων μορφών υπερχρεώσεις», αναφέρει ο Σύνδεσμος, ενώ διερωτάται  «πώς θα προστατευτούν τα δικαιώματα των δανειοληπτών εάν θα έχουν ήδη χάσει την περιουσία τους και ποιός ο λόγος να ζητούν από το δικαστήριο τον καθορισμό του νομίμως οφειλόμενου ποσού». 

Σύμφωνα με τον ΣΥΠΡΟΔΑΤ, δυστυχώς, δεν εκτιμήθηκαν σωστά ή καθόλου οι κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει η ψήφιση των προτεινόμενων αλλαγών και συγκεκριμένα:
«•    Η πολύ σοβαρή διαγραφή της παραγράφου 44 Γ (δ) που αφαιρεί από τις προϋποθέσεις καταχώρησης έφεσης, το σημαντικότερο κομμάτι που είναι αυτό της προηγούμενης καταχώρησης  αγωγής (με την οποία αμφισβητείται το ισχυριζόμενο χρεωστικό υπόλοιπο) περιορίζοντας το δικαίωμα έφεσης μόνο σε τυπικές προϋποθέσεις,   
•    Η προσθήκη όρων για ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, 
•    Η αφαίρεση από την επιφύλαξη του εδαφίου (2) του άρθρου 44 Ι, του δικαιώματος των δανειοληπτών για καταχώρηση ένστασης αναφορικά με την διάθεση του προϊόντος της πώλησης, 
•    Με την αντικατάσταση στην ειδοποίηση τύπου Ι της λέξης παραλαβή με την λέξη ημερομηνία (δηλαδή της επιστολής). Η ημερομηνία  έχει καταλυτική σημασία αφού από αυτήν θα αρχίσει να υπολογίζεται η προθεσμία των 30 ημερών. Δεν θα υπάρχει έτσι κανένας περιορισμός – έλεγχος προς τις τράπεζες που δυνατόν να στέλνουν τις επιστολές ακόμη και μετά την πάροδο της προθεσμίας όπως βλέπουμε να γίνεται στην πράξη πολλές φορές. 
•    Με την αλλαγή του ορισμού της λέξης επίδοση με τρόπο που να περιλαμβάνει την συστημένη επιστολή και την θυροκόλληση». 

Διερωτάται επίσης εάν αυτές οι τροποποιήσεις είναι αποτέλεσμα επιλογών της Κύπρου ή επιβολής  των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών. 
«Εάν είναι δικές μας, λυπούμαστε πραγματικά γιατί αποτελεί επικίνδυνο ολίσθημα για ένα κράτος, να εισηγείται στέρηση των δικαιωμάτων των πολιτών του για αποτελεσματική πρόσβαση στο δικαστήριο για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών», επισημαίνει ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών.

Παράλληλα, ο Σύνδεσμος εκφράζει την άποψη ότι εάν είναι αποτέλεσμα πιέσεων των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών, «τότε θα αναμέναμε από το κράτος να αρνηθεί εξηγώντας ότι είμαστε κράτος δικαίου που σέβεται  τα δικαιώματα των πολιτών του.  Αυτό θα γινόταν σεβαστό.  Όμως δεν το κάναμε». 
Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εύχεται «πραγματικά να αποτύχει αυτή  η προσπάθεια  που στιγματίζει και εκείνους που την εισηγούνται αλλά και εκείνους που την υποστηρίζουν γιατί εισαγάγουν νομοθετήματα που μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα (δικτατορίες) επιβάλλονται».

Δειτε Επισης

cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank