Powered by

Λεμεσός: Ψάχνει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

Συγκρατημένα αισιόδοξες για το μέλλον είναι οι πλείστες επιχειρήσεις της Λεμεσού, εκφράζοντας την ετοιμότητα να προχωρήσουν σε προσλήψεις και νέες επενδύσεις. 

Την ίδια ώρα, το βασικότερό τους πρόβλημα παραμένει η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, καθώς επίσης και οι δυσκολίες στη συνεργασία με κυβερνητικά τμήματα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα ευρήματα του Επιχειρηματικού Βαρομέτρου του ΕΒΕ Λεμεσού - Άνοιξη 2018, η τέταρτη στη σειρά ξεχωριστή έκδοση που ετοίμασε το Επιμελητήριο της Λεμεσού.

Ο διευθυντής του ΕΒΕ Λεμεσού, Χρήστος Αναστασιάδης αναλύει τα αποτελέσματα του πρόσφατου Επιχειρηματικού Βαρόμετρου, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά το πρώτιστο ζητούμενο που κατέδειξε η έρευνα είναι η παροχή και ενίσχυση κινήτρων για επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμα: Τι αλλάζει στην αγορά μετά το deal MTN - Monaco

Διαβάστε ακόμα: Την "επανάσταση" φέρνουν τα νέα παγωτά της εταιρείας Παπαφιλίππου
 
Πώς άρχισε το Επιχειρηματικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΛ, από πότε πραγματοποιείται και με ποια συχνότητα;
Το Επιχειρηματικό Βαρόμετρο του ΕΒΕ Λεμεσού υπήρξε έμπνευση και δημιούργημα του Αντιπροέδρου Βιομηχανίας του Επιμελητηρίου μας, Χαράλαμπου Παττίχη. Η όλη ιδέα υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο και μπήκε σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016, με το γραφείο του ΕΒΕΛ να έχει έκτοτε τη γενική ευθύνη συλλογής, καταγραφής και ανάλυσης  των αποτελεσμάτων. Η πλέον πρόσφατη έκδοση του Βαρομέτρου (Άνοιξη 2018) ήταν η τέταρτη στη σειρά, καθώς επιλέξαμε το Βαρόμετρο να κυκλοφορεί δύο φορές τον χρόνο (Άνοιξη και Φθινόπωρο). Θεωρούμε ότι αυτή η συχνότητα είναι αρκετά ικανοποιητική για τις ανάγκες μας. 

Προχωρούν σε προσλήψεις κι επενδύσεις

Πόσο αισιόδοξες είναι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού;
Πρέπει να πούμε πως και από τις τέσσερις μέχρι τώρα εκδόσεις του Βαρομέτρου η πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκπέμπουν μια συγκρατημένη έστω αισιοδοξία για τη συνέχεια. Αν πάρουμε για παράδειγμα τα ευρήματα της Άνοιξης 2018 βλέπουμε ότι 57% των συμμετεχόντων θα προχωρήσουν στην πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού στο αμέσως επόμενο διάστημα, 58% είναι ικανοποιημένοι από τις επενδύσεις τους του τελευταίου χρόνου, 60% θα προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις στο επόμενο τρίμηνο/ Και ακόμη, μόνο 3% προβλέπουν μείωση πωλήσεων και εξίσου χαμηλό είναι το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι η εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της Κυπριακής οικονομίας έχει μειωθεί. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι αριθμοί αυτοί σίγουρα είναι ενδεικτικοί μίας αισιόδοξης θεώρησης από πλευράς των επιχειρήσεων.

Έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού

Ποια τα κύριά τους προβλήματα και ποιες οι ανησυχίες τους;
Ένα πρόβλημα που ενώ δεν ήταν αισθητό το φθινόπωρο του 2016, αναδεικνύεται κορυφαίο στις τρείς μετέπειτα εκδόσεις του Βαρομέτρου. είναι η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Πρόκειται βεβαίως για πρόβλημα που είναι και αυτό ενδεικτικό της πορείας ανάκαμψης της Κυπριακής οικονομίας καθώς η συγκεκριμένη ανάγκη υποδηλοί, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη θέσεων εργασίας. Απ΄ εκεί και πέρα τα ευρήματα του Βαρομέτρου δεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις γενικά δεν είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένες από την συνεργασία τους με κυβερνητικά τμήματα (μόνο μία στις έξη από τις συμμετέχουσες στο Βαρόμετρο επιχειρήσεις θεωρούν την δημόσια υπηρεσία ως πραγματική υποστηρικτική  σε ό, τι αφορά σχετικές με την επιχειρηματικότητα διαδικασίες).

Τα αυξανόμενα κόστη αποτελούν διαχρονική ανησυχία για τις επιχειρήσεις, όπως βεβαίως και ο ανταγωνισμός. Τέλος και σε ό, τι αφορά παράγοντες με πιθανή αρνητική επίπτωση στις επιχειρήσεις,  το τελευταίο Βαρόμετρο έχει αναδείξει σε περίοπτη θέση αφενός μεν το ενδεχόμενο περαιτέρω τραπεζικής κρίσης αφετέρου δε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Αυτό ήταν εν πολλοίς προβλεπτό, κυρίως λόγω της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας, καθότι την άνοιξη υπήρχε σε επίπεδο τραπεζών μεγάλη και αυξανόμενη ανησυχία και αβεβαιότητα για το μέλλον των Συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων, παράλληλα με αυξανόμενες και εν δυνάμει επικίνδυνες εντάσεις στη Μέση Ανατολή (συνέχιση Συριακής διένεξης, ανάφλεξη στη Γάζα, εντονότερη φραστική και όχι μόνο αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν).

Ζητούν κίνητρα για επενδύσεις

Τι είναι αυτό που πρωτίστως αναμένουν οι επιχειρήσεις από την πολιτεία;
Σύμφωνα με τα ευρήματα του τελευταίου Βαρομέτρου, το πρώτιστο ζητούμενο είναι η παροχή και ενίσχυση κινήτρων για επενδύσεις. Αυτή είναι η πρώτη φορά στις τέσσερις μέχρι τώρα εκδόσεις του Βαρομέτρου που αναδεικνύεται ξεκάθαρα το συγκεκριμένο  αίτημα, το οποίο, παρεμπιπτόντως χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, σίγουρα σε σύγκριση με αιτήματα, για παράδειγμα, για μείωση της εταιρικής φορολογίας ή του ΦΠΑ που είναι σαφώς λιγότερο ρεαλιστικά καθώς σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Να σημειώσουμε επίσης την αναγνώριση από μέρους των επιχειρήσεων της σημασίας της καινοτομίας, και της πεποίθησης τους ότι το πρώτιστο ζητούμενο προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση είναι η απλοποίηση των χρηματοδοτικών διαδικασιών.

Συνεχίζεται η προσπάθεια

Από την μέχρι τώρα εμπειρία σας, πόσο χρήσιμο θεωρείτε πως είναι το Επιχειρηματικό Βαρόμετρο του ΕΒΕΛ; Και πως βλέπετε αυτή τη προσπάθεια να εξελίσσεται στη συνέχεια;
Χωρίς την παραμικρή υπερβολή το χαρακτηρίζω εξαιρετικά χρήσιμο και οφείλω να πω πως η άποψη μου αυτή ενισχύεται με κάθε νέα έκδοση του Βαρομέτρου, καθώς βλέπουμε και αξιοποιούμε εμπράκτως αυτή τη χρησιμότητα. Πρώτο, το Επιμελητήριο είναι οργανισμός μελών και το Βαρόμετρο προσφέρει στα μέλη ένα πολύ αξιόλογο καθώς πιστεύω βήμα για να κάνουν γνωστές τις θέσεις και απόψεις τους. Δεύτερο, παρέχει τη δυνατότητα στο ΕΒΕΛ, Συμβούλιο και στελέχη, να μιλούμε και να εκφραζόμαστε κυριολεκτικά μετά λόγου γνώσεως αναφορικά με τις απόψεις, τα προβλήματα και τις προσδοκίες των μελών μας. Και τρίτο, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη διαμόρφωση πολιτικής από το Συμβούλιο του ΕΒΕΛ.

Σε ό, τι αφορά τη μελλοντική εξέλιξη του Βαρομέτρου, σίγουρα θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια. Παρόλο που η συμμετοχή στην  τελευταία έκδοση του Βαρομέτρου έφτασε σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ενδεχομένως της τάξης του 20% των οικονομικά ενεργών εταιρικών μελών μας, θέλουμε ακόμη περισσότερα μέλη μας να συμμετέχουν αφού, μεταξύ άλλων, όσο μεγαλύτερο είναι το δείγμα στο οποίο βασίζονται τα ευρήματα μας, τόσο πιο αντιπροσωπευτικά και ακριβή θα είναι τα συμπεράσματα μας. Στόχος μας είναι και η συνεχής ποιοτική αναβάθμιση του Βαρομέτρου και προς αυτή την κατεύθυνση είμαστε πάντοτε ανοικτοί σε εισηγήσεις των μελών μας,

Ολοκληρώνοντας, να αναφέρω ότι το ερωτηματολόγιο του Βαρομέτρου διατίθεται και στην Αγγλική γλώσσα, οπότε στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται και μη ελληνόφωνα μέλη του Επιμελητηρίου μας.

Τα βασικά ευρήματα

Κύρια προβλήματα
Όπως και έξι μήνες νωρίτερα, κορυφαία προβλήματα αναδεικνύονται και την Άνοιξη του 2018 η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η συνεργασία με κυβερνητικά τμήματα, ακολουθούμενα εξ ίσου από τις χαμηλές πωλήσεις, το ψηλό εργατικό κόστος και την συνεργασία με τις τράπεζες. Η επιλογή ‘συνεργασία με τράπεζες’ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο σχετικός αριθμός έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε απόλυτα μεγέθη το τελευταίο εξάμηνο, αλλά και ως ποσοστό επί του συνόλου των απαντήσεων έχει ανέβει από 21% σε 33%. Ανάλογο (και σχετικό με τις τράπεζες) ενδιαφέρον υπάρχει και στον ‘προβληματισμός για ψηλά επιτόκια’ με το επί του συνόλου των απαντήσεων ποσοστό να έχει αυξηθεί κατά το υπό εξέταση εξάμηνο από 13% σε 22%.
 

Το δημόσιο
Όπως και το Φθινόπωρο του 2017 έτσι και σε αυτό το Βαρόμετρο παρατηρείται η ίδια τάση σχετικά με τη Δημόσια Υπηρεσία. Τότε (Φθινόπωρο 2017), μόνο το 12% των συμμετεχόντων αντίκριζε τη Δημόσια Υπηρεσία ως Λίγο ή Πολύ Λίγο Βοηθητική, και τώρα το αντίστοιχο ποσοστό είναι στο 14%. Επίσης η έντονα αρνητική αντίκριση (Πολύ Λίγο Βοηθητική) έχει πάει από το 13% στο 21%.
 



Προσλήψεις
Συνεχίζεται η τάση των τριών προηγούμενων εκδόσεων του Βαρομέτρου, καθώς και την Άνοιξη του 2018) είναι ευδιάκριτη η θετική προοπτική αναφορικά με την απασχόληση.

Επενδύσεις
Σταθερά θετική η προοπτική νέων επενδύσεων, με ποσοστό 60% να δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι τομείς των προτιθέμενων επενδύσεων, αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό το αντικείμενο εργασίας των συμμετεχόντων και η σημαντική μείωση των προτιθέμενων να επενδύσουν σε βιομηχανικό εξοπλισμό, εξηγείται, τουλάχιστο μερικώς, από τη μικρότερη (και σε απόλυτους αριθμούς) συμμετοχή του μεταποιητικού τομέα στο Βαρόμετρο της Άνοιξης 2018.

Δειτε Επισης

«Πολύ φιλόδοξο αναπτυξιακό πλάνο για τον τομέα της υγείας-Ξεπερνούν τα 100 εκατ. τα έργα που προγραμματίζονται»
Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης: Έμπρακτη και αυταπόδεικτη ψήφος εμπιστοσύνης η νέα διπλή αναβάθμιση
Philippe Bone: Μεγαλόπνοα σχέδια για την Accor στην Κύπρο-Σχεδιάζει τουλάχιστον 40 ξενοδοχεία με δέκα έργα ήδη σε εξέλιξη
Χρ. Πατσαλίδης: Αντικατοπτρίζει την ενίσχυση των θεμελιωδών δεικτών της οικονομίας η διπλή αναβάθμιση
«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Ετοιμάζει νέο εργοστάσιο στο Τσέρι η Green Dot-Οι κύριες δραστηριότητες κατά την λειτουργία του