Powered by

Ισχυρό μήνυμα Τουσκ προς Τραμπ για διατλαντική συνεργασία

Ισχυρό μήνυμα προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θα βρίσκεται αύριο στην έδρα του ΝΑΤΟ  για τη Σύνοδο Κορυφής των 29 Κρατών Μελών, έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά την τελετή υπογραφής της κοινής δήλωσης ΕΕ - ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως "την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, θα ήθελα να απευθυνθώ απευθείας στον Πρόεδρο Tραμπ, ο οποίος εδώ και πολύ καιρό ασκεί κριτική σχεδόν καθημερινά στην Ευρώπη, για την κατά την άποψή του ανεπαρκή συμβολή στις κοινές αμυντικές ικανότητες και για τη διαβίωση από τις ΗΠΑ".  "Αγαπητέ Πρόεδρε Τραμπ", είπε ο Ντ. Τουσκ, "η Αμερική δεν έχει και δεν θα έχει έναν καλύτερο σύμμαχο από την Ευρώπη". "Σήμερα οι Ευρωπαίοι δαπανούν για την άμυνα πολλές φορές περισσότερο από τη Ρωσία και όσο και την Κίνα", ξεκαθάρισε. "Και νομίζω ότι δεν μπορείτε να έχετε καμία αμφιβολία, κύριε Πρόεδρε, ότι πρόκειται για επένδυση στην κοινή αμερικανική και ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια, κάτι που  δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά για τις δαπάνες της Ρωσίας ή της Κίνας", τόνισε ο Ντ.Τουσκ.

"Τα χρήματα είναι σημαντικά, αλλά η πραγματική αλληλεγγύη είναι ακόμα πιο σημαντική", είπε ο Πρόεδρος.

"Μιλώντας για αλληλεγγύη, θέλω να διαλύσω το επιχείρημα του Αμερικανού Προέδρου, το οποίο λέει ότι μόνο οι ΗΠΑ προστατεύουν την Ευρώπη από τους εχθρούς μας και ότι οι ΗΠΑ είναι σχεδόν μόνοι σε αυτόν τον αγώνα", είπε.

"Η Ευρώπη ήταν η πρώτη που απάντησε σε μεγάλη κλίμακα μετά την επίθεση στις ΗΠΑ, όταν ζήτησαν αλληλεγγύη μετά την 9/11. Οι Ευρωπαίοι στρατιώτες πολεμούν με τους Αμερικανούς στρατιώτες στο Αφγανιστάν. 870 γενναίοι Ευρωπαίοι άνδρες και γυναίκες θυσίασαν τη ζωή τους, συμπεριλαμβανομένων 40 στρατιωτών από την πατρίδα μου Πολωνία. Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να το θυμάστε αύριο, όταν συναντηθούμε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως όταν συναντήσετε τον πρόεδρο Πούτιν στο Ελσίνκι", τόνισε ο Ντ. Τουσκ.

"Αξίζει πάντα να γνωρίζετε: ποιος είναι ο στρατηγικός σας φίλος. Και ποιο είναι το στρατηγικό σας πρόβλημα", κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές