Powered by

Τέλη διαχείρισης αποβλήτων στα λιμάνια θα πληρώνουν τα σκάφη στην ΕΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών  ενέκρινε σήμερα μια γενική προσέγγιση σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες σχετικά με τις λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής, οι οποίοι θα παρέχουν κίνητρα στα πλοία να μεταφέρουν τα απόβλητα τους στην ξηρά, αντί να τα απορρίπτουν στη θάλασσα. 

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση, τα πλοία θα πρέπει να καταβάλλουν τέλη, που θα τους δίνουν το δικαίωμα να παραδώσουν τα απόβλητά τους σε ένα λιμάνι, ανεξάρτητα από το εάν παράγουν ή όχι απορρίμματα. Το τέλος αυτό θα ισχύει και για τα αλιευτικά σκάφη και τα σκάφη αναψυχής, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει επίσης τη διάθεση των αλιευτικών διχτυών στο τέλος του κύκλου ζωής τους και την παθητική αλιεία αποβλήτων στη θάλασσα. Το τέλος θα βασίζεται στην αρχή της ανάκτησης του κόστους.

Η αναθεώρηση της ισχύουσας οδηγίας για τις λιμενικές εγκαταστάσεις υποδοχής από το 2000 θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των θαλάσσιων επιχειρήσεων στο λιμάνι, μειώνοντας τον διοικητικό φόρτο για τη βιομηχανία και άλλους ενδιαφερόμενους. Θα καταστήσει την οδηγία σύμφωνη με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα απόβλητα, για παράδειγμα, προβλέποντας ότι τα λιμάνια πρέπει να διαθέτουν σχέδια υποδοχής και διακίνησης αποβλήτων. Τέλος, θα ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της ΕΕ με τη διεθνή σύμβαση για την πρόληψη της ρύπανσης από τα πλοία (MARPOL), η οποία τροποποιήθηκε μετά την έκδοση της ισχύουσας οδηγίας.

Τα ηπειρωτικά κράτη μέλη τα οποία δεν διαθέτουν λιμένες ή πλοία που φέρουν τη σημαία τους δεν θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν την οδηγία ή ορισμένα τμήματα της. Το κείμενο που συμφωνήθηκε σήμερα είναι η θέση του Συμβουλίου για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το τελικό κείμενο πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν τεθεί σε ισχύ.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές