ΚΤΚ: Νέα ρεκόρ στον τουρισμό, παρά τις προκλήσεις
09:24 - 30 Ιουνίου 2018
Ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης παραμένει ο τουρισμός, σύμφωνα με το οικονομικό δελτίο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου για τον Ιούνιο του 2018.
Η θετική πορεία του τουρισμού φαίνεται να συνεχίζεται και το 2018, αφού σύμφωνα με πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, τα έσοδα από τον τουρισμό εξακολουθούν να καταγράφουν αυξήσεις το πρώτο δίμηνο του έτους.
Παράλληλα, όπως αναφέρει η ΚΤΚ, ο τουρισμός αναμένεται να καταγράψει και τα επόμενα έτη υψηλές επιδόσεις, δεδομένης της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου κατά τους μήνες του φθινοπώρου και της άνοιξης και της αύξησης στο διαθέσιμο αριθμό κλινών, με νέα ξενοδοχεία και επεκτάσεις σε υφιστάμενα ξενοδοχεία.
Όσον αφορά την καλοκαιρινή περίοδο αναμένεται περαιτέρω αύξηση των τουριστικών αφίξεων από τις πλείστες αγορές, με εξαίρεση την ρωσική. Πρόκληση, ωστόσο, «παραμένει η ανάκαμψη ανταγωνιστριών προς την Κύπρο προορισμών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος».
Η Κεντρική Τράπεζα αναφέρεται στο γεγονός ότι οι ξενοδόχοι προχώρησαν τόσο σε επεκτάσεις των ξενοδοχείων τους, όσο σε ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις, καθώς και σε ανέγερση νέων τουριστικών μονάδων και είναι έτοιμοι να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση που αναμένεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Εξάλλου, η προώθηση νέων προϊόντων προς διαφοροποίηση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος μέσω νέων υποδομών, όπως η ανέγερση των μαρίνων και του καζίνο, άρχισε να υλοποιείται.
Την ίδια ώρα, όμως, η ΚΤΚΤ προειδοποιεί ότι οι έντονες πρόσφατες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ενδέχεται να επηρεάσουν δυσμενώς τις προοπτικές των τομέων του τουρισμού και των επαγγελματικών υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε περίπτωση που οι εντάσεις παραταθούν, συντείνοντας έτσι στο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην περιοχή.
Θα αυξηθούν οι τιμές
Το 2018 η κυπριακή οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να καταγράψει σημαντική αύξηση, με συνεχιζόμενη ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών. Όπως αναφέρει η Κεντρική, το 2019 και 2020 η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να επιβραδυνθεί ελαφρώς συνεχίζοντας να καταγράφει, ωστόσο, σημαντικά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Σε ό, τι αφορά τον πληθωρισμό, αναμένονται σταδιακές αυξήσεις στις τιμές τα επόμενα έτη ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας και την αύξηση στην τιμή του πετρελαίου.
Συγκεκριμένα, το 2018 ο πληθωρισμός στην Κύπρο αναμένεται να φθάσει το 0,9% σε σύγκριση με 0,7% το 2017, εξέλιξη η οποία οφείλεται κυρίως στις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον τουρισμό, οι οποίες αντισταθμίστηκαν μερικώς από τη σημαντική μείωση στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων εξαιρουμένης της ενέργειας.
Ο πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών της ενέργειας, αναμένεται να ανέλθει στο 0,4% το 2018 σε σχέση με 0,1% το 2017. Από την άλλη, ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο πληθωρισμός εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, που αντανακλά καλύτερα τις εγχώριες πιέσεις στις τιμές, προβλέπεται να φθάσει το 0,6% το 2018 σε σχέση με 0,4% το 2017, λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των υπηρεσιών ειδικότερα του τουρισμού.
Το 2019 και το 2020 ο πληθωρισμός αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω αύξηση, φθάνοντας το 1,4% το 2019 και το 1,6% το 2020, επηρεαζόμενος κυρίως από την προβλεπόμενη συνέχιση της ενίσχυσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και την άνοδο στις τιμές των αγαθών και υπηρεσιών
Ανακάμπτει και η απασχόληση
Σημειώνοντας ότι η πορεία ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας αντικατοπτρίζεται και στην αγορά εργασία, η απασχόληση προβλέπεται, σύμφωνα με την ΚΤΚ, να συνεχίσει να καταγράφει θετικούς ρυθμούς μεταβολής της τάξης του 3,5% το2018.
Τα επόμενα έτη, αντανακλώντας την αναμενόμενη περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος και την αύξηση του κύκλου εργασιών των εταιρειών, η απασχόληση αναμένεται να καταγράψει περαιτέρω αυξήσεις, με επιβραδυνόμενους ρυθμούς, ακολουθώντας την πορεία του ΑΕΠ. Για το 2019 και το 2020, η απασχόληση προβλέπεται να καταγράψει ετήσια άνοδο της τάξης του 3,3%και 2,9%, αντίστοιχα.
Μειώνεται η ανεργία
Εξάλλου, όπως τονίζει η Κεντρική στο οικονομικό της δελτίο, «η ανεργία αναμένεται να παρουσιάσει περαιτέρω τάσεις αποκλιμάκωσης, εν μέρει λόγω των υφιστάμενων κυβερνητικών πολιτικών με στόχο την τόνωση της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων για στήριξη των νέων και μακροχρόνια ανέργων».
Ακολουθώντας πτωτική πορεία από το πρώτο τρίμηνο του 2015, το ποσοστό ανεργίας όπως ορίζεται από την ΕΕΔ, προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στο 9,1% το 2018 από 11% το 2017.
Η οικονομική ανάκαμψη που προβλέπεται για τα έτη 2019 και 2020 ενισχύει τις προβλέψεις για συνεχιζόμενη πτώση του ποσοστού ανεργίας, το οποίο αναμένεται να περιοριστεί στο 7,4% και 6,5% του εργατικού δυναμικού το 2019 και 2020, αντίστοιχα. Αυτό οφείλεται στη συνεχιζόμενη ανάκαμψη της απασχόλησης σε συνάρτηση με τη θετική πορεία του ΑΕΠ.
Εντούτοις, μέχρι και το 2020 προβλέπεται να παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα από το μέσο επίπεδο ανεργίας που είχε καταγραφεί για μακρά χρονική περίοδο πριν την κρίση.