ΥΠΟΙΚ: Πιέζουν τα χρονοδιαγράμματα

«Λειτουργούμε σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, εκεί καθορίζονται τα χρονικά περιθώρια», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, τις εξελίξεις στον Συνεργατισμό και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο για τις αλλαγές στις νομοθεσίες για το τραπεζικό σύστημα και τα ΜΕΔ, εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, τονίζοντας ότι μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής για το καλοκαίρι, πρέπει να υπάρχει τοποθέτηση.

Ερωτηθείς για τα περιθώρια που υπάρχουν όσον αφορά τις εγγυήσεις του κράτους στην Ελληνική Τράπεζα απάντησε ότι ισχύει το ίδιο, ίσως και ενωρίτερα. 

«Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι αυτή η συμφωνία έχει ολοκληρωθεί, ή ότι δεν θα μπορούν να ολοκληρωθούν γενικές συνελεύσεις της Ελληνικής Τράπεζας, ή ότι δεν θα χρειαστεί να δοθεί η τελική έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εάν μια βασική προϋπόθεση, ένας βασικός όρος που έχει θέσει η Ελληνική Τράπεζα στην προσφορά της δεν έχει εκπληρωθεί», ανέφερε σχετικά.

Πιέζει η Ευρώπη
Μιλώντας για ζητήματα πιεστικά, τόνισε ότι ο λόγος που είναι πιεστικά «δεν είναι επειδή το έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι όλοι μας λειτουργούμε σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον. Εκεί αλλάζουν τα πράγματα». 

Σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρόσθεσε, αυτή η πίεση γίνεται αισθητή. «Πολύ περισσότερο όμως σε μια χώρα και σε ένα τραπεζικό σύστημα όπως το δικό μας, το οποίο εξακολουθεί να κουβαλάει ένα βάρος που, παρά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έγινε τα τελευταία χρόνια, πλησιάζει τα οκτώ δισεκατομμύρια», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. 

Σε ερώτηση για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα με τον Συνεργατισμό, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι η μια πτυχή της ανάγκης βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου σχετίζεται με τη συμφωνία της Συνεργατικής και συγκεκριμένα με τον Φορέα, τονίζοντας ότι δεν είναι ευθέως άμεση με τη συμφωνία Συνεργατικής – Ελληνικής.

«Είναι προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία του Φορέα που θα δημιουργηθεί και θα διαχειριστεί, εκ μέρους του κράτους, όλα αυτά τα δάνεια που θα μείνουν πίσω καθώς και τα άλλα περιουσιακά στοιχεία, και είναι προϋπόθεση για τη σωστή, αποτελεσματική λειτουργία του και τη μεγιστοποίηση των εσόδων για το κράτος». πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «μας λέει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά δεν χρειάζεται να μας το πει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι και δική μας διαπίστωση – ότι αυτήν την επιβάρυνση των 3,5 δισεκατομμυρίων έναντι εκχώρησης στο κράτος 8,3 δισεκατομμυρίων περιουσιακών στοιχειών, θα την ανακτήσουμε εάν κάνουμε, μεταξύ άλλων, δύο – τρεις βασικές διορθώσεις στο νομοθετικό μας πλαίσιο».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η δεύτερη πτυχή, που είναι εξίσου σημαντική, δεν αφορά στον Φορέα και τη δυνατότητα ανάκτησης των εσόδων του κράτους. Αφορά ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο στο σύνολό του είναι κάτω από τον πολύ πιο απαιτητικό και διαφοροποιημένο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Αλλιώς ήταν τα δεδομένα πριν από ένα ή δύο χρόνια. Αυτά έχουν διαφοροποιηθεί και από φέτος έχουν αλλάξει. Ο διαγνωστικός έλεγχος που θα γίνει φέτος το φθινόπωρο στις τράπεζες, θα διεξαχθεί με όρους διαφορετικούς από πέρυσι», επεσήμανε ο Υπουργός.

Αν δεν εγκριθεί από τη Βουλή
Ερωτηθείς για το τί μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που δεν εγκριθούν από τη Βουλή τα νομοθετήματα, επεσήμανε ότι δεν θα ήθελε να κάνει αυτή τη συζήτηση, υπενθυμίζοντας  τις ξεκάθαρες τοποθετήσεις της Κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα – και κατά τους προηγούμενους μήνες και στην αρχή του έτους – όπου λέγαμε ότι υπάρχουν τρόποι να διασφαλιστούν οι καταθέσεις στο σύνολό τους και να μην κινδυνεύσει κανείς.

Δειτε Επισης

cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank