ΥΠΟΙΚ: Αναγκαίες οι αλλαγές για να αποφευχθούν κίνδυνοι

Σε ανάγκη για κατεπείγουσας βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου που αφορά την διαχειριση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών μετά το πέρας της συνεδρίας του έκτακτου Υπουργικού Συμβολίου το οποίο ενέκρινε τέσσερα νομοσχέδια και ένα προσχέδιο κανονισμών, επισημαίνοντας πως παρά την σημαντική βελτίωση που έχει σημειωθεί από το 2015 και εντεύθεν για την πώληση δανείων, διαπιστώνονται κενά και αδυναμίες οι οποίες δημιουργούν μια υπέρμετρη πίεση από την ΕΕ προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Πρόσθεσε πως προκύπτει ανάγκη κατεπείγουσας βελτίωσης αυτού του νομοθετικού πλαισίου πάνω σε επιμέρους αλλά σημαντικές πτυχές του, που θα το καταστήσουν πιο αποτελεσματικό και πιο δίκαιο, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ταχύτητα των διαδικασιών που πρέπει και διευρύνεται το εύρος του πλαισίου αφερεγγυότητα παρέχοντας την απαραίτητη προστασίας στους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Τόνισε πως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης που λειτουργεί και το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, η προώθηση τέτοιων αλλαγών χωρίς καθυστέρηση είναι αναγκαίο.

Μάλιστα, υπογράμμισε πως για κάθε πρόσθετο έτος που χρειάζεται μια περίπτωση εκποίησης στη χώρα μας προκύπτει κόστος εκατοντάδων εκατομμυρίων στο τραπεζικό μας σύστημα υπό την μορφή προβλέψεων, αυξημένων κεφαλαίων και η πίεση αυτή μεταφέρεται στους δανειολήπτες.

Πρέπει, τόνισε, να επιχειρήσουμε αυτή την διόρθωση το συντομότερο δυνατό και πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της Βουλής.

Σε ό,τι αφορά τα τροποποιητικά νομοσχέδια και για τυχόν αλλαγές που θα επιχειρηθούν από τα κόμματα, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει προηγηθεί διάλογος και διαβούλευση και τα προσχέδια έχουν δοθεί στους εκπροσώπους των κομμάτων. Θεωρώ, είπε, πως είναι εφικτό η Βουλή να τα εξετάσει και να μπορεί να τοποθετηθεί πριν από την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Προφανώς, πρόσθεσε, αποτελεί ευθύνη της Βουλή να διαμορφώσει το τελικό κείμενο, οι αλλαγές που προτείνονται δεν διαφοροποιούν την ουσία. Παραδέχθηκε ότι λειτουργούμε κάτω από πίεση καθώς, όπως υπογράμμισε, το εποπτικό πλαίσιο γίνεται πιο αυστηρό.

Τόνισε, επίσης, οι αλλαγές αποτελούν μέρος και των προϋποθέσεων της ΕΕ για να εγκρίνει και τον Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Στο ερώτημα κατά πόσο ασπάζεται την θέση της Κεντρικής Τράπεζας, εάν, δηλαδή, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές σε περίπτωση που δεν εγκριθεί η συμφωνία για τον Συνεργατισμό, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι συμμερίζεται την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας ότι υπό τις περιστάσεις η συμφωνία είναι καλύτερη δυνατή την οποίαν μπορούσαμε να έχουμε. Είναι μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση προκειμένου να αποτρέψουμε κινδύνους και να διασφαλίσουμε τις καταθέσεις των συμπολιτών μας και να διασφαλίσουμε συνθήκες σταθερότητας στο τραπεζικό μας σύστημα.

Όλα αυτά, είπε, ο κ. Γεωργιάδης γίνονται με κόστος για Κράτος, κόστος το οποίο μπορεί να ανακτήσει με την έγκριση των αλλαγών του νομοθετικού πλαισίου και την λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης ΜΕΔ.

Δειτε Επισης

cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank