ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Διαφωνεί με την ενιαία δευτερογενή πανευρωπαϊκή αγορά για ΜΕΔ

Μονόπλευρα στην κερδοφορία των τραπεζών στοχεύει, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Προστασίας Δανειοληπτών, η πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία Eνιαίας Δευτερογενούς Πανευρωπαϊκής Αγοράς για Μη-Εξυπηρετούμενα Δάνεια. 

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Κώστας Μελάς, σκοπός είναι οι Τράπεζες να διευκολυνθούν ακόμη περισσότερο να πωλούν ελεύθερα χωρίς συνοριακούς περιορισμούς, Μη-Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε τρίτους επενδυτές, περιλαμβανομένων και επενδυτικών ταμείων των λεγομένων vulture funds (όρνεων). 

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ εκφράζει την άποψη ότι η« θέση και η πρόταση αυτή στοχεύει μονόπλευρα στην κερδοφορία των Τραπεζών, αφού τα δικαιώματα των δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες παραγνωρίζονται επικίνδυνα». 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο κ. Μελάς, «με μοχλό την απειλή για εκποιήσεις, η πίεση που θα ασκείται στους δυσπραγούντες δανειολήπτες θα είναι τεράστια και η μεταχείριση εκ μέρους των «εισπρακτόρων» όχι η καλύτερη», προσθέτοντας ότι «οι δανειολήπτες θα καταντήσουν έρμαια των οποιωνδήποτε εισπρακτόρων, οι πρακτικές είσπραξης των οποίων, έχουν ήδη αποδειχθεί πολύ χαμηλής ηθικής».

Εξ ου και στο Βέλγιο, προσθέτει, «υπήρξε ανάγκη για θέσπιση νόμου που να απαγορεύει πρακτικές όπως π.χ. νυχτερινά τηλεφωνήματα, νυχτερινές επισκέψεις, επισκέψεις σε γείτονες, οικογενειακά μέλη και εργοδότη του χρεώστη, παραπλάνηση σχετικά με τις συνέπειες της μη πληρωμής κ.τ.λ». 

Παράλληλα, αναφέρει ότι τα Μη-Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα πωλούνται σε τιμές με έκπτωση μέχρι και πάνω του 50%. Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το μεγαλύτερο μερίδιο της αγοράς Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων κατέχεται από αμερικανικές εταιρείες οι οποίες αγοράζουν χαρτοφυλάκια Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων από τις Τράπεζες με μεγάλες εκπτώσεις, 40% - 50% για εξασφαλισμένα και μέχρι 90% για ανεξασφάλιστα δάνεια. 

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ αναφέρει ότι εάν οι Τράπεζες έκαναν τέτοιες ή ακόμη και μικρότερες διαγραφές χρεών στους δανειολήπτες, δεν θα υπήρχε καν η ανάγκη για δημιουργία της δευτερογενούς αυτής αγοράς, προσθέτοντας ότι δεν θα υπήρχε καν ανάγκη οι δανειολήπτες να δαπανούν χρόνο και χρήμα αναγκαζόμενοι να διεκδικούν δικαστικώς την διαγραφή υπερχρεώσεων. 

Επίσης τονίζεται ότι ήδη, μέχρι το τέλος του 2017, μέσω αναδιαρθρώσεων, ο όγκος των Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε στο 4,4% του συνολικού όγκου δανείων, από 5,4%. «Θεωρούμε ότι με τον εξαναγκασμό των Τραπεζών να εφαρμόζουν τους νόμους και κανονισμούς για τον Χειρισμό Δανειοληπτών που αντιμετωπίζουν Οικονομικές Δυσκολίες τα Μη-Εξυπηρετούμενα Δάνεια θα μειώνονταν ακόμη περισσότερο, νεκρώνοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα δευτερογενή αγορά των Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων», επισημαίνει ο κ. Μελάς.

Φαίνεται ότι, όπως βεβαιώνουν ξένοι παρατηρητές, μερικές Τράπεζες ίσως να προτιμούν αντί να διαγράφουν χρέη, να τα πωλούν σε εκπτωτικές τιμές και να παίρνουν μετέπειτα μερίδιο από τα «κέρδη» των εισπράξεων, προσθέτει.

Σύμφωνα με τις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι «εισπράκτορες» τρίτων χωρών θα μπορούν να συμμετέχουν στην Πανευρωπαϊκή Δευτερογενή Αγορά εφόσον εξασφαλίσουν «ευρωπαϊκό διαβατήριο» από οποιαδήποτε χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά την εξασφάλιση του «διαβατηρίου» η εποπτεία του κατόχου του θα γίνεται μόνον από την χώρα που εξέδωσε το «διαβατήριο», ανεξαρτήτως εάν η πράξη αγοραπωλησίας του Μη-Εξυπηρετούμενου Δανείου γίνει σε άλλη χώρα. Τέτοια εποπτεία πιστεύουμε ότι ελλοχεύει πολλούς κινδύνους για τους δανειολήπτες και για την κοινωνία (όπως έγινε στο Βέλγιο).  

Ήδη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Καταναλωτών εξεδήλωσε την αντίθεση του στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να τις απορρίψει. 

Ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ τονίζει ακόμα ότι το πρόβλημα των Μη-Εξυπηρετούμενων Δανείων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση από το 2008 και στην συνεπαγόμενη ανεργία και μείωση των μισθών.

Προσθέτει επίσης ότι «οι δανειολήπτες είναι τα θύματα του ανεύθυνου δανεισμού, των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και της μη εφαρμογής των νόμων και κανονισμών που τέθηκαν για να διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις». 

Ο Σύνδεσμος θεωρεί ότι πρέπει άμεσα και οπωσδήποτε να θεσπιστούν νέες νομοθετικές πρόνοιες που να υποχρεώνουν τις Τράπεζες να εγκύψουν σοβαρά στις αναδιαρθρώσεις και να τις αποτρέπουν από το να χρησιμοποιούν αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. 

Σχετικά με τον ανεύθυνο δανεισμό, ο ΣΥΠΡΟΔΑΤ συμφωνεί με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή αυστηρότερων κριτηρίων στην σχέση κεφαλαίου και εξασφάλισης για τις νέες δανειοδοτήσεις.  

Δειτε Επισης

cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank