powered by

ΟΑΥ: Υπ ατμον 340 μέρες πριν την εφαρμογή του ΓεΣΥ

Υπ’ ατμόν βρίσκεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), 340 ημέρες πριν της εφαρμογή της πρώτης φάσης του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ). 

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε ο Οργανισμός, ο Πρόεδρος του Θωμάς Αντωνίου, ενημέρωσε λεπτομερώς  για την πορεία των διαδικασιών υλοποίησης του ΓεΣΥ, τονίζοντας πως με την εφαρμογή του, «όλοι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στη βάση των αναγκών τους και όχι στη βάση των οικονομικών δυνατοτήτων τους, χωρίς να κινδυνεύουν να περιπέσουν σε οικονομική δυσπραγία». 
Σύστημα Πληροφορικής (Σ.Π)

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, το σύστημα πληροφορικής του Οργανισμού αποτελεί το βασικότερο προαπαιτούμενο και το μεγαλύτερο έργο προετοιμασίας του ΓεΣΥ. 15 μήνες μετά την υπογραφή των συμβολαίων έχει αρχίσει η παραλαβή των παραδοτέων και το έργο βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν εξαρχής καθοριστεί.

Κανονιστικό πλαίσιο
•    Ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τα προσχέδια κανονισμών που αφορούν στις  συμπληρωμές και στον τρόπο είσπραξης των εισφορών.
•    Την περασμένη βδομάδα εγκρίθηκε από το Δ.Σ. η δημοσίευση των προσχεδίων κανονισμών που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας των Προσωπικών Ιατρών και των Ειδικών Ιατρών στα πλαίσια του ΓεΣΥ, και ξεκίνησε η σχετική δημόσια διαβούλευση.
•    Μέσα στο επόμενο δίμηνο  θα οδηγηθούν σε δημόσια διαβούλευση τα προσχέδια κανονισμών για τα φάρμακα, τους φαρμακοποιούς, τα εργαστήρια και τους δικαιούχους.
•    Έτσι, το Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση των προσχεδίων στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής με στόχο να  ολοκληρωθεί η δευτερογενής νομοθεσία που αφορά στην 1η φάση του ΓεΣΥ μέχρι το τέλος του έτους. 

Διαβουλεύσεις με παρόχους υπηρεσιών υγείας
•    Τον Οκτώβριο του 2017 ο Οργανισμός ξεκίνησε τις διαβουλεύσεις με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) για τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς των Προσωπικών και των Ειδικών  Ιατρών.
•    Ταυτόχρονα, τροχοδρομήθηκαν οι διαβουλεύσεις για τους σφαιρικούς προϋπολογισμούς με τους φαρμακοποιούς και τις φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ πολύ σύντομα θα αρχίσουν και οι διαβουλεύσεις με τα εργαστήρια.

Ενημέρωση των πολιτών και Παρόχων Υπηρεσιών- Επικοινωνιακή στρατηγική 
•    Ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της στρατηγικής επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας.
•    Τον επόμενο μήνα θα  προκηρυχθεί  η  προσφορά για την υλοποίηση της στρατηγικής με στόχο τον Οκτώβριο να αρχίσει η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών και των παρόχων υπηρεσιών υγείας για όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουν για το ΓεΣΥ.

Εγγραφή  παρόχων υπηρεσιών υγείας και δικαιούχων 
•    Μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα αρχίσει  η εγγραφή των Προσωπικών Ιατρών
•    Με την ολοκλήρωση της εγγραφής των Προσωπικών Ιατρών θα αρχίσει η εγγραφή των δικαιούχων στους καταλόγους τους 
•    Αρχές του 2019 θα αρχίσει  η εγγραφή των Ειδικών Ιατρών, των Φαρμακοποιών και των εργαστηρίων

Σύσταση συμβουλευτικών σωμάτων
Μέχρι τις αρχές του ερχόμενου έτους θα έχουν συσταθεί όλες οι επιτροπές που προβλέπονται από το Νόμο όπως η Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων, το Αναθεωρητικό Συμβούλιο Φαρμάκων, η Συμβουλευτική Επιτροπή Αποζημίωσης Φαρμάκων και η Επιτροπή Ελέγχου. Επίσης από την 1η Μαρτίου 2019 θα διοριστεί ο Επίτροπος Εποπτείας.

Κατάληξη
•    Τον Μάρτιο του 2019 θα αρχίσει η καταβολή εισφορών οι οποίες θα εισπράττονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το Τμήμα Φορολογίας και το Γενικό Λογιστήριο.
•    Την 1η Ιουνίου 2019 θα αρχίσει η παροχή υπηρεσιών στα πλαίσια του ΓεΣΥ: Συγκεκριμένα η 1η φάση του ΓεΣΥ αφορά στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες που παρέχονται από: Προσωπικούς Ιατρούς, Ειδικούς Ιατρούς, Φαρμακεία και Εργαστήρια. 
•    Την 1η Ιουνίου 2020 τίθεται σε εφαρμογή ολόκληρο το ΓεΣΥ με πιο σημαντική την ένταξη της ενδονοσοκομειακής φροντίδας υγείας.
 

Δειτε Επισης

Γέφυρα για επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν και να δραστηριοποιηθούν σε αναδυόμενες αγορές ο όμιλος Eurobank
Γιώργος Παπαναστασίου: Σημαντική η διοργάνωση του Investopia στην Κύπρο-Παραμένει το ενδιαφέρον Taqa για GSI
Η νέα γραμμή πλεύσης του τομέα της ναυτιλίας και η προοπτική συνεργασιών εταιρειών από Κύπρο και ΗΑΕ
Ενέργεια και νερό ως βασικά συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη-Η σημασία των διατομεακών έργων
Eurolife: Βράβευσε πρωτότυπες κατασκευές με υλικά του δάσους
Πέτρος Χριστοδούλου: Τραπεζικός οργανισμός με εμβέλεια και δυνατότητες πολλαπλής ανάπτυξης η Eurobank Ltd
Δημήτρης Σκουρίδης: Γέφυρα που διαμορφώνει την ψηφιακή οικονομία του αύριο η Κύπρος-Η στρατηγική της χώρας
Το νέο τραπεζικό περιβάλλον, η ανάγκη προσαρμογής στην τεχνολογία και η επένδυση της Eurobank στην Κύπρο
Πρωινό τρέξιμο για υπουργό Οικονομικών ΗΑΕ και Παπαναστασίου πριν από το Investopia Global Mediterranean(pics)
Ένας νέος επενδυτικός άξονας και η Κύπρος ως κόμβος χρηματοοικονομικής και εμπορικής διασύνδεσης με τα ΗΑΕ