Πρόγραμμα Μέντωρ: «Αποτελεί παράδειγμα προγράμματος με επίκεντρό το παιδί»
16:40 - 20 Ιουνίου 2018

Με αφορμή την ολοκλήρωση της 3η μεντορικής χρονιάς, πραγματοποιήθηκε η τελική γιορτή του Μέντωρ, Προγράμματος Καθοδήγησης Νέων, του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, το οποίο φέτος πιστοποιήθηκε από το Εuropean Center for Evidence Based Mentoring προς αναγνώριση της συμβολής του στο τομέα της εφαρμογής και ανταλλαγής εμπειρικά αποδεδειγμένων πρακτικών μεντορικής. Τα τελευταία 3 χρόνια, κατά την λειτουργία του Προγράμματος, πέραν των ογδόντα φοιτητών ανάλαβαν τον σημαντικό ρόλο του μέντορα, καθοδηγώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα παιδιά που συμμετείχαν.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, κάθε ζευγάρι μέντορα-παιδιού είχε την ευκαιρία να εκθέσει τις εργασίες του, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της μεντορικής χρονιάς, και αντικατοπτρίζουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκόμισαν τα παιδιά από το Πρόγραμμα.
Μιλώντας στη Γιορτή, η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, κα Λήδα Κουρσουμπά, σημείωσε ότι το Πρόγραμμα συμβάλλει στην καλλιέργεια κουλτούρας αποδοχής, εθελοντικής συνεισφοράς και κοινωνικής ευθύνης και στη δημιουργία ενός υγιούς και δημοκρατικού συνόλου ενεργών πολιτών. «Αποτελεί παράδειγμα προγράμματος, το οποίο έχει στο επίκεντρό του το παιδί, ενισχύοντας τις ικανότητές του να εξασκεί τα δικαιώματά του. Η ενδυνάμωση των παιδιών, αλλά και των οικογενειών τους, αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό επιτυχίας του», δήλωσε.
Αυτή τη χρονιά τα παιδιά και οι μέντορες του Προγράμματος ασχολήθηκαν σε ομαδικό επίπεδο με το θέμα της βιώσιμης ανάπτυξης του πλανήτη και είχαν την ευκαιρία να παραστούν στην διαδραστική ψηφιακή έκθεση, «Ο Πλανήτης σε χρειάζεται... Ζήσε στο 2050!», καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα "Starlab" και "Earth Balloon". Μέσω των προγραμμάτων τα παιδιά χρησιμοποιήσαν την φαντασία τους, αλλά και την κριτική τους σκέψη, για να απαντήσουν σε ερωτήματα που αφορούν την Γη μας, το περιβάλλον μας και το σύμπαν.
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν περιλάμβαναν διάφορες χειροποίητες κατασκευές όπως μακέτες, αερόστατα, πύραυλους, πόστερς, τρισδιάστατους πίνακες, κουτιά θησαυρών, παιχνίδια γνώσεων και διάφορες άλλες εμπνευσμένες από τα παιδιά κατασκευές, οι οποίες προήλθαν από τις τρείς βασικές θεματικές του προγράμματος, που είναι η κοινωνική ένταξη, η προσωπική ανάπτυξή και η σχολική γνώση. Τα παιδιά παρουσίασαν τις δημιουργίες τους και μίλησαν στους παρευρισκόμενους για τις μεντορικές τους εμπειρίες, ενώ απονεμήθηκαν βραβεία και πιστοποιητικά παρακολούθησης στα παιδιά, στους μέντορες και στους συντονιστές του προγράμματος.
Η Διευθύντρια του Προγράμματος Μέντωρ, Κατερίνα Γεωργάκη, ευχαρίστησε τα μέλη του Προγράμματος και ανέφερε ότι σε αυτή την περίοδο, με τα πολλαπλά κοινωνικά προβλήματα, η εφαρμογή οργανωμένων προγραμμάτων μεντορικής αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο ρόλος των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σε δράσεις που επίκεντρο τους έχουν την κοινωνική ευημερία των νέων και των παιδιών.
Συνεργασίες και Δράσεις κατά την μεντορική χρονιά 2017-2018
Μερικές από τις συνεργασίες που ανέπτυξε το Πρόγραμμα Μέντωρ αυτή τη χρονιά ήταν με την Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης (ΟΑΠ) και του Παρατηρητηρίου για την Βία (ΠΑΒΙΣ) του Υπουργείου Παιδείας, με την Ομοσπονδία Συνδέσμου Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης καθώς και με τον όμιλο ψυχολογίας PSI-CHI, (Παράρτημα Πανεπιστημίου Λευκωσίας).
Επίσης, το Πρόγραμμα ανέπτυξε σειρά βιωματικών εργαστηρίων, για νέους όπως για την ενδυνάμωση του ρόλου των νέων ως ηγέτες κοινωνικής αλλαγής σε συνεργασία με το Τμήμα Νέων του Ερυθρού Σταυρού αλλά και για επαγγελματίες όπως η διοργάνωση βιωματικών εργαστηρίων προς λειτουργούς ΟΑΠ-ΠΑΒΙΣ. Σημαντική δράση του προγράμματος αποτελεί και η παρουσίαση του προγράμματος το περασμένο Μάιο στο Δήμο Αθηνών, μετά από πρόσκληση του οργανισμού προώθησης καινοτομίας “Up Social”, με σκοπό την εφαρμογή του καινοτόμου μοντέλου του Προγράμματος προς όφελος ευάλωτων ομάδων παιδιών του Δήμου.