Γ. Μάτσης: Οι πέντε προκλήσεις για τις τράπεζες
19:31 - 19 Ιουνίου 2018
Πέντε βασικές προκλήσεις, οι οποίες, με συνετό, έγκαιρο και οργανωμένο χειρισμό μπορούν να μετατραπούν σε πραγματικές προοπτικές ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου σε κάθε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, εντόπισε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Γιάννης Μάτσης, κωδικοποιώντας τη σημερινή εικόνα του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου.
Διαχείριση ΜΕΔ
Μιλώντας στο πλαίσιο της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΤΚ, ο κ. Μάτσης τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα των τραπεζών είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, πρόβλημα το οποίο, όπως είπε, «περιορίζει τις προοπτικές ανάπτυξης τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο και της οικονομίας στο σύνολό της, επηρεάζει αρνητικά τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών και φορτώνει τον κλάδο με τεράστιο όγκο διοικητικού φόρτου, τόσο για χειρισμό των αμέτρητων υποθέσεων ΜΕΔ, όσο και συμμόρφωσης με το εποπτικό και κανονιστικό πλαίσιο που γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά».
Οδηγίες και συμμόρφωση
Παράλληλα, πρόσθεσε, οι τράπεζες καλούνται να αποδείξουν στην πράξη ότι συμμορφώνονται πλήρως με τις ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και τις ευρύτερες, διεθνείς απαιτήσεις σε σχέση με την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
«Σαφώς το έργο είναι σύνθετο, δαπανηρό και απορροφά σημαντικό χρόνο από στελέχη των τραπεζών, δημιουργώντας έτσι αλυσιδωτές επιπτώσεις στο μοντέλο λειτουργίας, την επικερδότητα αλλά και την παραγωγικότητα των τραπεζών», εξήγησε ο κ. Μάτσης, επισημαίνοντας ότι η πειστική απάντηση στην εν λόγω πρόκληση αποτελεί στοίχημα για ολόκληρη την κυπριακή οικονομία και τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ανάγκη για εξαγορές και συγχωνεύσεις
Την ίδια ώρα, στη μικρή κυπριακή οικονομία, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΤΚ, «μεγάλος αριθμός τραπεζών μοιράζεται περιορισμένο αριθμό πελατών, πολλούς κινδύνους, περιορισμένο περιθώριο κέρδους λόγω πίεσης των επιτοκίων δανεισμού, αλλά και του υψηλού κόστους που απορρέει από τον ανταγωνισμό που ωθεί τα καταθετικά επιτόκια σε υψηλά επίπεδα παρά τη μείωση τους την τελευταία περίοδο».
Σύμφωνα με τον κ. Μάτση, η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι άλλη από τη μείωση του αριθμού των τραπεζών μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων, επαρκώς κεφαλαιοποιημένων και με βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα.
Οι αλλαγές και οι συντεχνίες
Πέραν των πιο πάνω συνθηκών, επεσήμανε ο κ. Μάτσης, οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και τη διαχρονική προσέγγιση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες, όπως είπε, «πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη στις αλλαγές, τον εκσυγχρονισμό και συνεπώς την ευελιξία και την αύξηση της παραγωγικότητας».
Αποτελεί ισχυρή πεποίθησή μας, τόνισε σχετικά, «ότι ο διάλογος με τις συντεχνίες θα πρέπει πλέον να τεθεί στη βάση του μεγάλου στόχου, δηλαδή να ξεκαθαρίσουμε το πού θέλουμε να φτάσουμε κι έπειτα να αναζητήσουμε τις λεπτομέρειες και τους τρόπους».
Οι βελτιώσεις
Σε μια δύσκολη για τον τραπεζικό τομέα χρονιά, όπως και οι προηγούμενες τα τελευταία χρόνια, ο Σύνδεσμος Τραπεζών με νηφαλιότητα, σοβαρότητα, πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου έχει πετύχει σημαντικές αλλαγές και βελτιώσεις στο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.
Ενδεικτικά, ο Γιάννης Μάτσης ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος συμμετείχε ενεργά στα ευρύτερα τραπεζικά δρώμενα και διαμόρφωσε τελικές αποφάσεις που αποτελούν σήμερα σημαντικά εργαλεία για τις τράπεζες, όπως οι δυνατότητες που έχουν χορηγηθεί μέσω αλλαγών στον Περί Τραπεζικών Εργασιών Νόμο, στις προτάσεις για εκσυγχρονισμό του Πλαισίου Αφερεγγυότητας, στον Νόμο για τις εκποιήσεις αλλά και για την τιτλοποίηση δανείων, ένα σημαντικό εργαλείο που απουσιάζει από την κυπριακή αγορά. «Αυτά που περιγράφονται ως εργαλειοθήκη για επίλυσή των σημαντικών προβλημάτων του τραπεζικού τομέα, ο Σύνδεσμος τα έχει επεξεργαστεί μέσω των εξειδικευμένων επιτροπών του, έχει εισηγηθεί σειρά σημαντικών τροποποιήσεων προς βελτίωσή τους και έχει πείσει -ως αξιόπιστος εταίρος- για την ορθότητα των προτάσεών του», ανέφερε επί του θέματος.
Ο ρόλος της Άρτεμις
Σημαντικό έργο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, επιτελεί και η θυγατρική του Συνδέσμου, Άρτεμις Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών, της οποίας η εργασία είναι πολύτιμη και καθοριστικής σημασίας για τον τραπεζικό τομέα. «Η Άρτεμις αποτελεί ουσιαστικά -αυτό που για δεκαετίες έλειπε από την κυπριακή οικονομία και δη τον τραπεζικό τομέα- δηλαδή ένα credit bureau», είπε ο κ. Μάτσης.