Χ. Γιωρκάτζη: ΜΕΔ και κερδοφορία οι προκλήσεις των τραπεζών
19:37 - 19 Ιουνίου 2018
Η επίσπευση της μείωσης των MEX συνεχίζει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο, κάτι για το οποίο απαιτείται η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, τόνισε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σημειώνοντας ότι η συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη της οικονομίας μέσω της χορήγησης νέου δανεισμού είναι περιορισμένη.
Απευθύνοντας χαιρετισμό στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, εξήγησε ότι «η εξεύρεση των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος σίγουρα αποτελεί ευθύνη των μελών του Συνδέσμου», επισημαίνοντας ότι η ΚΤΚ θα βρίσκεται δίπλα στις τράπεζες για παροχή καθοδήγησης και οποιασδήποτε βοήθειας απαιτείται.
Αναγνωρίζοντας ότι «παρά τη βελτίωση που έχει παρατηρηθεί από το 2013 και μετά στον τραπεζικό τομέα, συνεχίζουν να υπάρχουν ουσιαστικά θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε», η κ. Γιωρκάτζη ανέφερε ότι πρώτη θέση κατέχει η αντιμετώπιση του σοβαρότατου προβλήματος των ΜΕΔ.
Άλλη σημαντική πρόκληση, πρόσθεσε, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες είναι η επαναφορά της κερδοφορίας μέσω ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. «Περίπου 80% των εσόδων των κυπριακών τραπεζών προέρχεται από τα καθαρά έσοδα από τόκους, ενώ τα ψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων είναι εμπόδιο στην υγιή και σταθερή κερδοφορία των τραπεζών καθώς η προσδοκία για είσπραξη τόκων από αυτά, παρά το γεγονός ότι οι τόκοι αυτοί αναγνωρίζονται στις οικονομικές καταστάσεις, αμφισβητείται έντονα», είπε σχετικά.
Σύμφωνα με τη Διοικήτρια της ΚΤΚ, «η χρονική περίοδος των χαμηλών επιτοκίων που αναμένεται να διατηρηθεί στο μεσοπρόθεσμο διάστημα τουλάχιστον και οι χαμηλές αποδόσεις των παραδοσιακών χαμηλού – κινδύνου επενδύσεων (π.χ. κρατικά ομόλογα), καθώς και οι εποπτικές απαιτήσεις και ρυθμίσεις που αυξάνουν τόσο το κόστος κεφαλαίου όσο και το λειτουργικό κόστος των πιστωτικών ιδρυμάτων, συνδυασμένες με το ανταγωνιστικό περιβάλλον για παροχή νέων χρηματοδοτήσεων, σκιαγραφούν τις προκλήσεις για τη σωστή αποτίμηση των χορηγήσεων αυτών, τόσο στον καθορισμό του επιτοκίου όσο και της επιμέτρησης του κινδύνου τους, που με τη σειρά τους αντανακλώνται στις οικονομικές καταστάσεις και συγκεκριμένα στην κερδοφορία και ποιότητα του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων».
Σημαντική πρόκληση, ανέφερε η κ. Γιωρκάτζη, αποτελούν και οι εποπτικές ρυθμίσεις και απαιτήσεις όπως η εισαγωγή του νέου Διεθνούς Λογιστικού Προτύπου, του ΔΠΧΑ9 (IFRS9), από την 1 Ιανουαρίου 2018, για τη διενέργεια προβλέψεων, η εισαγωγή των ελάχιστων απαιτήσεων επιλέξιμων υποχρεώσεων (Minimum Required Eligible Liabilities) και διάφορες άλλες απαιτήσεις που αναμένεται να επιβαρύνουν τις τράπεζες και που καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη στενής συνεργασίας μεταξύ ΚΤΚ και Συνδέσμου Τραπεζών.