Μ. Καμμάς: Αναγκαία τα νέα εργαλεία για τα ΜΕΔ

Στις παραδοχές, οι οποίες υιοθετούνται από το σύνολο της Πολιτείας, τα κόμματα, φορείς και ανεξάρτητα σώματα και σχετίζονται με την ανάγκη για τη δημιουργία νέων εργαλείων ή τη βελτίωση υφιστάμενων διαδικασιών, προκειμένου να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Μιχάλης Καμμάς.

Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, ανέφερε ότι «ο χρόνος και οι εξελίξεις έχουν ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό που καλούμαστε να βελτιώσουμε μια σειρά από νομοθεσίες και πρακτικές, που θα καταστήσουν το πλαίσιο λειτουργίας τόσο του τραπεζικού συστήματος όσο και της οικονομίας ευρύτερα, πιο αποτελεσματικό, πιο παραγωγικό και πιο δίκαιο».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμμάς επεσήμανε ότι επικροτούνται οι πρωτοβουλίες για νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται αυτή την περίοδο, «οι οποίες πιστεύουμε ότι όχι μόνο είναι προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά και ότι θα ωθήσουν την οικονομία μας να καταστεί πιο ανταγωνιστική δημιουργώντας καλύτερες προοπτικές για το μέλλον».

Την ίδια ώρα, τόνισε ότι «όλοι συμφωνούμε στην ανάγκη στήριξης των ευάλωτων, κοινωνικά ομάδων και ευρύτερα αυτών που κατατάσσονται στην ομάδα των συμπολιτών μας που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την οικονομική κρίση». Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΣΤΚ, μέσα στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η αυστηρότητα -δια νομοθετημάτων και διαδικασιών- που επιβάλλεται να επιδειχτεί έναντι όσων έχουν τη δυνατότητα αλλά επιλέγουν να μην εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

«Συνεπώς αυτή η νοοτροπία έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα οικονομικά αποτελέσματα των τραπεζών, να επηρεάζονται αρνητικά οι αξιολογήσεις της χώρας και κατ’ επέκταση να περιορίζονται οι αναπτυξιακές προοπτικές μας, αλλά κυριότερα να περιορίζεται η όποια περαιτέρω ευελιξία θα μπορούσε να επιδειχτεί έναντι αυτών που συνεργάζονται αλλά έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες», ανέφερε σχετικά ο κ. Καμμάς.

Οι προκλήσεις
Όπως είπε ο κ. Καμμάς, η φετινή Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου πραγματοποιείται σε μια εποχή, η οποία χαρακτηρίζεται από διεθνή, γεωπολιτική αστάθεια, αβεβαιότητα και ευρύτερες οικονομικές, πολιτικές αλλά και πολεμικές αναταραχές. «Η Κύπρος επηρεάζεται από τις συγκεκριμένες εξελίξεις, αφού τόσο η γεωγραφική της εγγύτητα με τη Μέση Ανατολή όσο και η γεωπολιτική της σχέση με τον ευρύτερο Δυτικό Κόσμο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και με τη Ρωσία, δημιουργούν ένα σύνθετο πλέγμα προκλήσεων και συνεχών αλλαγών», εξήγησε σχετικά.

Προκλήσεις επίσης, πρόσθεσε, «απορρέουν και από άλλους εξωγενείς παράγοντες, όπως το αυστηρότερο εποπτικό χρηματοοικονομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και γηγενή χαρακτηριστικά της κυπριακής οικονομίας όπως το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και το ψηλό δημόσιο χρέος, παρά την πτωτική πορεία του».

Δειτε Επισης

cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank