EY: Η φορολογική μεταρρύθμιση δημιουργούν προκλήσεις και ευκαιρίες
16:40 - 13 Ιουνίου 2018

- Έξι χώρες ψάχνουν να παρακινήσουν τον ανταγωνισμό μειώνοντας τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων
- 37% προβλέπει υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις ως αποτέλεσμα των ψηφιακά επικεντρωμένων αλλαγών στην νομοθεσία
- Σε κρίσιμο σημείο αναμένεται να φτάσει η μακροχρόνια τάση για φορολογικό σύστημα με χαμηλό συντελεστή και ευρεία βάση
Η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ και παγκοσμίως, καθώς και η υιοθέτηση πολυάριθμων αλλαγών στην παγκόσμια φορολογική πολιτική το 2018, λειτουργούν καταλυτικά για τις χώρες που επιδιώκουν φορολογική ανταγωνιστικότητα με νέους και καινοτόμους τρόπους. Αυτό απορρέει από την ετήσια έκθεση προοπτικής της ΕΥ The outlook for global tax policy in 2018, η οποία συνδυάζει πληροφορίες και προβλέψεις από επαγγελματίες της ΕΥ σε θέματα φορολογικής πολιτικής σε 41 χώρους δικαιοδοσίας παγκοσμίως.
Οι χώρες εξακολουθούν να ψάχνουν τρόπους τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας και προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων διατηρώντας ή χαμηλώνοντας τους συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεών τους. Η πτώση του συντελεστή των ΗΠΑ πέραν του ενός τρίτου σε ένα συνολικό μέσο όρο ομοσπονδίας/ πολιτείας στο 26% περίπου, αποτελεί την μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση μεταξύ όλων των χωρών που αναλύονται στην έκθεση, και οδηγεί τον συντελεστή των ΗΠΑ κάτω από τους τρέχοντες μέσους όρους του ΟΟΣΑ και των G7. Σε σημαντικές μειώσεις συντελεστή κατά το FY18 προέβη επίσης η Αργεντινή (μείωση από 35% σε 30%), η Κολομβία (από 40% σε 37%), και το Λουξεμβούργο (από 27% σε 26%).
Ο Chris Sanger, Επικεφαλής Διεθνώς του Τμήματος Φορολογικής Πολιτικής της ΕΥ, αναφέρει:
«Η μακροχρόνια τάση για την διατήρηση ενός φορολογικού συστήματος με χαμηλό συντελεστή και ευρεία βάση που παρατηρείται εδώ και χρόνια, συνεχίζεται και το 2018. Έξι από τους 41 χώρους δικαιοδοσίας (15%) που αποτέλεσαν αντικείμενο έρευνας στην τελευταία έκθεση προοπτικής μας έχουν χαμηλότερους πρωταρχικούς συντελεστές φόρου εισοδήματος εταιρειών το 2018.»
Η έκθεση υποδεικνύει ότι ενδέχεται να φτάσουμε σε κρίσιμο σημείο σε σχέση με αυτή την τάση, με έντεκα χώρους δικαιοδοσίας (27%) να προβλέπουν χαμηλότερη συνολική επιβάρυνση φόρου εισοδήματος εταιρειών (ΦΕΕ) το 2018 (έναντι 20% το 2017), ενώ επτά (17%) προβλέπουν υψηλότερη συνολική επιβάρυνση ΦΕΕ το 2018 (έναντι 22% το 2017).
Η φετινή έκθεση προοπτικής διαπιστώνει επίσης ότι η έρευνα και ανάπτυξη (Ε&Α) και άλλα επιχειρηματικά κίνητρα επωφελούνται από την διάθεση των κυβερνήσεων να παραμείνουν ανταγωνιστικές, με 14 από τις 41 χώρες (34%) να προβλέπουν μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρήσεων κατά το 2018. Έξι χώροι δικαιοδοσίας (Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Κίνα, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ) ενισχύουν τόσο την Ε&Α όσο και άλλα επιχειρηματικά κίνητρα κατά το 2018.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ - σε συνδυασμό με άλλες συγκλίνουσες αναπτύξεις που περιλαμβάνουν την εφαρμογή των συστάσεων διάβρωσης της βάσης και μετατόπισης των κερδών του ΟΟΣΑ, τις νέες οδηγίες της ΕΕ κατά της φοροαποφυγής, και τα μέτρα φορολογικής διαφάνειας και γνωστοποίησης - θα έχει ουσιαστικές επιπτώσεις στους πολυεθνικούς φορολογούμενους κατά το 2018, ανεξάρτητα από το εάν δραστηριοποιούνται ή όχι στις ΗΠΑ.
Ο Sanger λέει: «Το πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ περιέχει ένα ολόκληρο φάσμα μέτρων μείωσης επιβαρύνσεων. Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό η συμπεριφορά των επενδυτών και των φορολογούμενων εταιρειών να αλλάξει ποικιλοτρόπως, κάτι το οποίο με τον καιρό μπορεί να ωθήσει άλλες κυβερνήσεις - ειδικότερα τους εγγύτερους γείτονες και μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ - να υιοθετήσουν αντίστοιχα μέτρα φορολογικής πολιτικής.»
Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης το εύρος της αλλαγής σε σχέση με την ψηφιακή φορολόγηση, περιλαμβάνει άμεσες φορολογικές αλλαγές (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία), έμμεσες φορολογικές αλλαγές (Αργεντινή, Σιγκαπούρη και Τουρκία), και επαναπροσδιορισμούς της μόνιμης εγκατάστασης (σε Ινδία και Ιταλία). Πράγματι, 15 από τους 41 χώρους δικαιοδοσίας (37%) προβλέπουν ήδη υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις ως αποτέλεσμα των ψηφιακά επικεντρωμένων αλλαγών κατά το 2018.
Ο Φίλιππος Ραπτόπουλος, Επικεφαλής των Φορολογικών Υπηρεσιών της ΕΥ Κύπρου, λέει:
«Με μεγαλύτερη έμφαση στις υποχρεώσεις παροχής στοιχείων και στις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων από ποτέ, οι κυβερνήσεις αναγκάζουν τους ηγέτες πολυεθνικών οργανισμών να επανεξετάσουν τη φορολογική τους προσέγγιση και τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών τους. Τα στελέχη πρέπει να θέτουν κρίσιμες ερωτήσεις για να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις και τις ρυθμιστικές αλλαγές και να επιτύχουν μεγαλύτερη διαφάνεια.»