Έπεσαν οι υπογραφές με το Γερμανικό Ογκολογικό
13:38 - 11 Ιουνίου 2018

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και διαδικασίες που επέφεραν καθυστερήσεις, έπεσαν τη Δευτέρα, 11 Ιουνίου, οι υπογραφές για την πολυαναμενόμενη συμφωνία του υπουργείου Υγείας και του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου στη Λεμεσό. Μια συμφωνία, η οποία θα ανακουφίσει μεγάλο αριθμό ασθενών της Λεμεσού και την Πάφου, οι οποίοι αναγκάζονταν μέχρι σήμερα να πηγαινοέρχονται στη Λευκωσία για τις απαραίτητες θεραπείες τους.
Η διάρκεια της σύμβασης είναι Δώδεκα μήνες (12) μήνες από την ημερομηνία έναρξης του αντικειμένου της σύμβασης ή μέχρι εξάντλησης του ποσού της σύμβασης με Δικαίωμα της αναθέτουσας αρχής για ανανέωσης της σύμβασης με τους ίδιους όρους για ακόμα Δώδεκα (12) μήνες + Δώδεκα (12) μήνες και αφορά την αγορά αριθμού ολοκληρωμένων υπηρεσιών ακτινοθεραπείας και την αγορά υπηρεσιών αριθμού απεικονιστικών ελέγχων (Positron Emmision Tomografy. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται στα €4,6 εκατ το χρόνο, εκ των οποίων ποσό ύψους €1,8 εκατ αφορά τις υπηρεσίες PET SCAN, το οποίο στα παρελθόν αξιοποιείτο για αποστολή ασθενών στο εξωτερικό για την ίδια εξέταση. Σε ένα χρόνο η συμφωνία θα επαναξιολογηθεί, με δυνατότητα ανανέωσης της, με τους ίδιους οικονομικούς όρους, όπως και την τρίτη χρονιά.
Σε μια βδομάδα οι πρώτοι ασθενείς
Όπως ανέφερε μιλώντας στο InBusinessNews o Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου, Κίκης Καζαμίας, το κέντρο θα αρχίσει να παρέχει υπηρεσίες στους ασθενείς που θα παραπέμπονται από την αρμόδια επιτροπή, από την Δευτέρα, 18 Ιουνίου. Την Πέμπτη 14 Ιουνίου, η επιτροπή θα συνεδριάσει για πρώτη φορά και θα εξετάσει προς έγκρισης τις πρώτες αιτήσεις ασθενών για παραπομπή στο Γερμανικό Ογκολογικό. Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Καζαμίας τόνισε ότι η συμφωνία δεν έχει διαφοροποιηθεί από την αρχική της μορφή, μετά τις εξελίξεις σχετικά με την ένσταση ιδιωτικής πολυκλινικής ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών.
Σύμφωνα με παρουσίαση της Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνας Γιαννάκη, ο γενικός στόχος της Σύμβασης είναι:
• Η κάλυψη αναγκών των ασθενών των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου ή όταν δεν υπάρχει δυνατότητα προσφοράς ακτινοθεραπείας από το Ογκολογικό Κέντρο στη Λευκωσία μέσω αγορά υπηρεσιών ακτινοθεραπείας.
• Η κάλυψη αναγκών διενέργειας απεικονιστικών ελέγχων με τη μέθοδο P.E.T (PET SCAN ) σε παγκύπρια βάση οι οποίες μέχρι σήμερα διενεργούνταν στο εξωτερικό.
Οι παρεχόμενες υπηρεσίες
Οι ολοκληρωμένες υπηρεσίες ακτινοθεραπείας θα περιλαμβάνουν:
Α. τα εξής είδη ακτινοθεραπείας:
• Εξωτερική Ακτινοθεραπεία
• Στερεοτακτική ακτινοθεραπεία
• Ενδοιστική Βραχυθεραπεία
• Κλασσική Βραχυθεραπεία
Β. Αλλά και τους άμεσα σχετιζόμενους και απαραίτητους για τη διεκπεραίωση της ακτινοθεραπείας απεικονιστικούς και κλινικοεργαστηριακούς ελέγχους ήτοι:
• Αξονική Τομογραφία για το καθορισμό του ακτινοθεραπευτικού πλάνου και για απεικονιστικά καθοδηγούμενη ακτινοθεραπεία
• Μαγνητική Τομογραφία για την σύντηξη εικόνων και χρήση κατά την κατάρτιση του ακτινοθεραπευτικού πλάνου.
• Πλήρης Κλινικοεργαστηριακό έλεγχο
• Και δωρεάν χημειοθεραπεία στα πλαίσια της ακτινοθεραπείας
Το PET-CT Scan
Όπως προαναφέρθηκε, η συμφωνία προβλέπει και την παροχή συγκεκριμένων υπηρεσιών στον διαγνωστικό τομέα. Πιο αναλυτικά, οι ασθενείς από όλοι την Κύπρο θα μπορούν να κάνουν χρήση του PET-CT Scan, της πλέον σύγχρονης μεθόδου διαγνωστικής στον τομέα της ογκολογίας και της καρδιολογίας, η οποία δεν προσφέρεται από άλλο ιατρικό κέντρο στην Κύπρο..
Όπως αναφέρεται στην παρουσίαση της κυρίας Γιαννάκη, σε σχέση με τις Υπηρεσίες απεικονιστικών ελέγχων PET (Positron Emission Tomography) οι οποίες επαναλαμβάνεται μέχρι σήμερα αποστέλλονταν στο εξωτερικό με επακόλουθο την ταλαιπωρία των ασθενών θα υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής στο είδος του ραδιοφαρμάκoυ.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να γίνει για το ραδιοφάρμακο F-18-PSMA. Το εν λόγω ραδιοφάρμακο, αποτελεί την πλέον ευαίσθητη και ακριβή μέθοδο ως προς την σταδιοποίηση, ανίχνευση τοπικής υποτροπής ή/και λεμφαδενικών και οστικών μεταστάσεων, σε διεγνωσμένους με καρκίνο του προστάτη ασθενείς. Η εξέταση αυτή, προσφέρεται από ελάχιστα πρωτοποριακά ιατρικά κέντρα του εξωτερικού και από τον Μάρτιο του 2018, πραγματοποιείται και στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο.
Υπ. Υγείας: «Τέλος σε μια πορεία με δυσκολίες»
Τη Συμφωνία υπέγραψαν ο Διευθυντής του Τομέα Αγορών και Προμηθειών του Υπουργείου Υγείας κ. Χρίστος Νικολάου και ο Διευθυντής του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου Καθηγητής Νίκος Ζάμπογλου. Παρόντες στην τελετή ήταν, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας δρ Αδάμος Αδάμου, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο κα Στέλλα Κυριακίδου, ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου κ. Κίκης Καζαμίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι η σημερινή Συμφωνία αποτελεί «τη σημαντικότερη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά από αυτήν για την εφαρμογή του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης». Πρόσθεσε πως με αυτή την υπογραφή «τελειώνει μια πορεία με δυσκολίες που μας φαίνονταν ανυπέρβλητες».
Αναφερόμενη ιδιαίτερα στους ασθενείς των Επαρχιών Λεμεσού και Πάφου, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα χρειαζόταν να μετακινούνται από τις πόλεις τους προς την Λευκωσία για τη θεραπεία τους, με τα λεωφορεία του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και του ΠΑΣΥΚΑΦ, και να αναμένουν για πολλές ώρες, η δρ Γιαννάκη υπογράμμισε ότι στο εξής, οι ασθενείς αυτοί θα λαμβάνουν την ίδια ποιότητα θεραπείας εγγύτερα στον χώρο διαμονής τους, σε ένα Κέντρο με σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία.
«Σε αυτό το Κέντρο παραπέμπαμε ήδη μεμονωμένα περιστατικά μέσω του Τομέα Επιδοτούμενων Ασθενών, αλλά από τις 18 Ιουνίου, οι ασθενείς μας θα μπορούν και επίσημα να μεταβαίνουν στο Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο για τις απαραίτητες θεραπείες», σημείωσε η Γενική Διευθύντρια, εκφράζοντας την ευχή οι καρκινοπαθείς συνάνθρωποί μας να καταφέρουν να βγουν νικητές από τη δύσκολη μάχη με τον καρκίνο.
Από πλευράς του, ο Καθηγητής Ζάμπογλου σημείωσε ότι η σημερινή είναι μια μεγάλη μέρα, αφού ολοκληρώνεται η πραγματοποίηση ενός οράματος. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των ασθενών. Υποσχόμαστε όλοι μαζί, ο Πρόεδρος, οι συνάδελφοι, το προσωπικό, ότι θα κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε και να κάνουμε το παν για την εξυπηρέτηση των καρκινοπαθών που αναλάβαμε», επεσήμανε. Ο κ. Ζάμπογλου ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς και τον Υπουργό Υγείας και τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου, για τις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλαν, έτσι ώστε να καταστεί εφικτή η υπογραφή της Συμφωνίας.
Τέλος, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Ογκολογίας κ. Αδάμος Αδάμου δήλωσε πως τόσο το Ανώτατο Συμβούλιο Ογκολογίας όσο και η Εθνική Επιτροπή για τον Καρκίνο, θα εξετάσουν τη Συμφωνία και θα πράξουν ό,τι είναι καλύτερο για τους καρκινοπαθείς. «Πάντα όταν βάζεις μπροστά τον άνθρωπο, δεν έχεις παρά να λάβεις σωστές αποφάσεις. Αυτό προτιθέμεθα να κάνουμε. Εμείς, ενεργώντας σοβαρά και υπεύθυνα, θα πούμε την άποψή μας και στην πορεία του προγράμματος, αλλά και για όλες τις άλλες λεπτομέρειες», είπε ο κ. Αδάμου.
«Θέλω να σας πω ότι η Επιτροπή των Παραπομπών είναι ήδη συγκροτημένη, είναι πενταμελής, η οποία θα συνεδριάζει μαζί με την Επιτροπή της Παραπομπής Ασθενών που είναι θεσμοθετημένη με κανονισμούς. Είναι θεσμοθετημένη και θα εμπλουτιστεί με ακόμα δύο άτομα, τον υποφαινόμενο σαν προεδρεύοντα και έναν εκπρόσωπο από το Γερμανικό Ογκολογικό, μαζί με τους τρεις συναδέλφους που την στελέχωναν βάσει των κανονισμών», επεσήμανε ο κ. Αδάμου, επαναλαμβάνοντας πως ο στόχος όλων είναι, με ευαισθησία, να πράξουν το καλύτερο για τους καρκινοπαθείς συνανθρώπους μας. «Το καλύτερο για τον άρρωστο», ανέφερε χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας, ο κ. Αδάμου.
K. Kαζαμίας: "Δεν ανταγωνιζόμαστε κανέναν"
O Πρόεδρος του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου (ΓΟΚ) Κίκης Καζαμίας, σε γραπτή δήλωση του την οποία διένειμε στα ΜΜΕ που παρευρέθηκαν στην υπογραφή συμφωνίας, αναφέρει ότι το ΓΟΚ δεν δημιουργήθηκε για να ανταγωνιστεί κανένα, αλλά με ιδιωτικά κεφάλαια, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενήργησε πλήρως νομότυπα και κάλυψε διαπιστωμένες, από διεθνείς εμπειρογνώμονες, ελλείψεις του κράτους στον τομέα της παροχής βασικών υπηρεσιών για τις ανάγκες των καρκινοπαθών της Κύπρου και κυρίως της περιοχής των επαρχιών Λεμεσού και Πάφου.
Σημειώνει ότι η έκθεση των Δρ. Kenny, Bransdom και Bryant από το καλοκαίρι του 2015 αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η προσφορά ακτινοθεραπευτικών υπηρεσιών στην Κύπρο από το 30% που παρέχεται, πρέπει να αυξηθεί στο 45% μέχρι το 2018 και στο 52% μέχρι το 2020.
Η έκθεση πρότεινε, επίσης, την πλήρωση του διαπιστωμένου κενού που υπήρχε στον τομέα της εξειδικευμένης επεμβατικής ακτινολογίας και σημειώνει ότι η ακτινοθεραπεία συμβάλλει στο περίπου 40% στη θεραπεία του καρκίνου.