Powered by

Α. Χατζηκυριάκος: Η πολιτεία εγκατέλειψε τη βιομηχανία

Υποτονικός και συρρικνωμένος παρέμεινε ο τομέας της βιομηχανίας το 2017 παρά το γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, καθότι έχει εγκαταλειφθεί εντελώς από την πολιτεία. Αυτό ανέφερε ο Αλκης Χ. Χατζηκυριάκος, εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών Φρου-Φρου, μιλώντας ενώπιον της 18ης Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου για να επισημάνει ότι η πολιτεία αδιαφορεί και δεν έχει συμπεριλάβει τον τομέα της βιομηχανίας μέσα στις προτεραιότητες και τους τομείς ενδιαφέροντος της.

Διαβάστε ακόμα: 

Υπογράμμισε ότι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής κατά την τελευταία δεκαετία (2008 - 2/2018) μειώθηκε κατά 24% ενώ παραμένει 8% χαμηλότερος από ότι ήταν το 2000, δηλαδή 18 ολόκληρα χρόνια μέσα στον νέο αιώνα με πτωτική πορεία συρρίκνωσης των εργασιών, χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχεδιασμό για ανατροπή της κατρακύλας … μια εικόνα εγκατάλειψης, μιζέριας και πλήρους αδιαφορίας.
 
Ο κ. Χατζήκυριακος τόνισε ότι δεν είναι τυχαία η φθίνουσα πορεία του τομέα κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι πολλές κυπριακές βιομηχανίες είτε χρεοκόπησαν και έκλεισαν είτε εγκατέλειψαν την χώρα μεταφέροντας τις δραστηριότητες τους στο εξωτερικό. «Η αδιάφορη και εσφαλμένη πολιτική των τελευταίων δεκαετιών που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, η ανυπαρξία ουσιαστικής βιομηχανικής στρατηγικής από το αρμόδιο υπουργείο το οποίο μετονομάστηκε σε υπουργείο τουρισμού και τα τελευταία χρόνια σε ενέργειας και η κατά ομολογία παντελής έλλειψη ενδιαφέροντος από όλους του αρμόδιους φορείς της οικονομίας, αφήνει τους Κύπριους βιομήχανους εγκαταλελειμμένους για να ανταγωνιστούν μόνοι τους μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου στις πλείστες άλλες χώρες μέλη οι βιομηχανίες είναι στην καθημερινή ατζέντα των αρμοδίων αρχών και φορέων και τυγχάνουν τεράστιας υποστήριξης και βοήθειας από τες Κυβερνήσεις τους, καθώς το έργο των Βιομηχάνων εκτιμάται και προσμετράται περισσότερο από ότι στην χώρα μας».

Διαβάστε ακόμα: Λίφτινγκ €2,7 εκατ. σε αρχοντικό στην καρδιά της Λεμεσού

Κανένα ενδιαφέρον για τα προβλήματα
Μάλιστα, ο κ. Χατζήκυριακος κάκισε το γεγονός ότι τα προβλήματα της βιομηχανίας είναι πολλά και παραμένουν άλυτα, διότι κανένας δεν ενδιαφέρεται να συνδράμει για την επίλυση τους. «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι βιομήχανοι αυξάνονται, καθότι οι κανονισμοί και οδηγίες που επιβλήθηκαν από την ένταξη και εναρμόνιση μας με Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν δυσχεράνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Οι βιομηχανίες μας σήμερα αντιμετωπίζουν το πολύ δύσκολο έργο της επίλυσης των προβλημάτων τους χωρίς την υποστήριξη, καθοδήγηση και αρωγή του κράτους. Ο τομέας της Βιομηχανίας παραμένει ορφανός και εγκαταλελειμμένος διότι οι πολιτικοί μας εσφαλμένα αποφάσισαν ότι στην Κύπρο δεν αξίζει να υπάρχει η Βιομηχανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε τέλος την ελπίδα ότι το αφυπνιστικό αυτό μήνυμα να πάει και να γίνει κατανοητό από τους σωστούς αποδέχτες, ώστε να αλλάξει η αρνητική κατάσταση και νοοτροπία, να γίνουν τα ορθά βήματα και να επαναδραστηριοποιηθεί το ενδιαφέρον των αρμοδίων αρχών για την βιομηχανία της Κύπρου, που πολεμά τες τελευταίες δεκαετίες μονή της σε ανυπαρξία εθνικής βιομηχανικής στρατηγικής.

Δειτε Επισης

Tροποποίηση μέτρου έκτακτης κρατικής βοήθειας για στήριξη μελισσοκόμων-Οι αλλαγές
Παράταση περιόδου υποβολής αιτήσεων για επενδυτικές παρεμβάσεις στη γεωργία-Η νέα ημερομηνία
Άνοδο κατέγραψε τη Δευτέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου
Αναστέλλουν την στάση εργασίας που είχαν εξαγγείλει για την Τρίτη στον Δήμο Λάρνακας οι συντεχνίες
ΥΠΕΣ για δήμους: «Οτιδήποτε θα αποφασιστεί θα ισχύει από την επόμενη πενταετία»
Κ. Ιωάννου: Αυξημένη χορηγία προς τους δήμους στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΣ για το 2025 και την περίοδο 2025 - 2027
ΚΕΒΕ: Πέραν των 60 διμερών επιχειρηματικών συναντήσεων στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου - Αυστρίας
Αναβάθμιση με ώθηση από ΑΞΕ και headquartering-Η συμβολή του Invest Cyprus και τι δηλώνει ο Ευγένιος Ευγενίου
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η δημοσιονομική υπευθυνότητα από πλευράς της Κυβέρνησης φέρνει αποτελέσματα
Θετική και διευρυνόμενη η άνοδος του ΣΠΟΔ τον Οκτώβριο-Ετήσια αύξηση 1,8%