Powered by

Ποιο Champions League; Ο τελικός της Championship ήταν το ματς της χρονιάς

Η νίκη από την ήττα στον τελικό του Champions League απέχει μόλις €4.5 εκατ. Εάν αναλογιστούμε τα παχυλά πριμ τίτλου που πρέπει να πληρώσει ο Πρωταθλητής Ευρώπης, τότε μάλλον η ήττα είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά. Στον αγώνα που έγινε στο Wembley, την ίδια μέρα και στη σκιά του τελικού του Κιέβου, η νίκη συνεπαγόταν €194.3 εκατ. ευρώ και η ήττα τίποτα. Απολύτως τίποτα.

Το μπόνους πήρε η Φούλαμ που κέρδισε 1-0 την Άστον Βίλα και εξασφάλισε το τελευταίο εισιτήριο για την Premier League της περιόδου 2018-19.

Την ίδια ώρα η Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης παίρνει €81.5 εκατ – τα €55 ως μπόνους επιτυχιών και τα υπόλοιπα από το market pool.

Πως όμως προκύπτουν όλα τα έσοδα για τις ομάδες της Championship;

Καταρχάς η Φούλαμ, όπως και η Κάρντιφ και η Γουλβς που εξασφάλισαν απευθείας την άνοδο, θα καρπωθούν από €108.5 εκατ, ως μερίδιο από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών και εμπορικών εσόδων της Premier League, η οποία τη σεζόν 2018-19 διανύει την τελευταία χρονιά του «χρυσού» συμβολαίου €5.86 δις της τριετίας 2016-19 για τα εγχώρια τηλεοπτικά δικαιώματα – η πλειοδοσία για την τριετία 2019-22 δεν ξεπέρασε τα €5.09 δις για τα δικαιώματα εντός συνόρων,  καταγράφοντας μείωση που εκτιμάται ότι θα ρεφάρει με τις πωλήσεις στο εξωτερικό.

Εάν η ομάδα που κερδίσει την άνοδό της, υποβιβαστεί, τότε παίρνει ως μαξιλαράκι €85.5 εκατ. της δύο επόμενες σεζόν, ώστε να ανταπεξέλθει στη βίαιη προσαρμογή από τα οικονομικά δεδομένα της Premier League σε αυτά της Championship.

Αυτά είναι τα εγγυημένα χρήματα. Διότι αν μια ομάδα μείνει στην Premier League τον πρώτο χρόνο – όπως συμβαίνει με το 67% των ομάδων που ανεβαίνουν την τελευταία δεκαετία, τότε το μπόνους φτάνει τα €320 εκατ. μίνιμουμ, αφού προστίθεται το μερίδιο στη μοιρασιά της Premier League για έναν χρόνο ακόμα, ενώ μετατίθεται τα… μαξιλαράκια για το μέλλον.

Άντε να πείσεις μετά αυτές τις ομάδες πως το τρόπαιο του Champions League είναι το Ιερό Δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου και όχι απλά ένα κύπελλο με μεγάλα… αφτιά.

Πως φτάνουν στη «χρυσή» αναμέτρηση
Ας δούμε πως οι δύο φιναλίστ φτάνουν στον τελικό των €194 εκατ. Από την Sky Bet Championship ανεβαίνουν απευθείας οι δύο πρώτοι. Οι ομάδες στις θέσεις 3-6, ανεξαρτήτως βαθμολογικής διαφοράς, παίζουν play offs. Αρχικά σε διπλά παιχνίδια, ο τρίτος με τον έκτο και ο τέταρτος με τον πέμπτο. Οι νικήτριες αναμετρώνται σε μονό αγώνα ανόδου, στο Wembley. Άδικο; Ίσως…

Η έκτη Ντέρμπι που τερμάτισε 13 βαθμούς πίσω από τη Φούλαμ, θα μπορούσε να ήταν στο Wembley, αφού στο πρώτο ματς κέρδισε τους Λονδρέζους 1-0.

Με τον τρόπο αυτό όμως τα play offs έχουν πραγματική αξία.

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές