Powered by

Δεν μετακομίζουν, δεν μεταναστεύουν κι ας είναι άνεργοι

Πιο απρόθυμοι να μετακομίσουν σε τοποθεσία εντός της χώρας τους ή να μεταναστεύσουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ προκειμένου να βρουν δουλειά είναι σχεδόν επτά στους δέκα νέους άνεργους στην Κύπρο, η οποία καταγράφει μία από τις υψηλότερες επιδόσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, την ώρα που ο μέσος όρος στην ΕΕ για τους νέους άνεργους ηλικίας 20-34 ετών που αρνούνται να μετακομίσουν ή να μεταναστεύουν για να βρουν εργασία ανήλθε το 2016 στο 50%, στην Κύπρο το συγκεκριμένο ποσοστό έφτασε το 68%.

Η επίδοση της Κύπρου ακολουθεί τη Μάλτα (73%) και την Ολλανδία (69%), στις οποίες επίσης περίπου επτά στους δέκα νέους ανέργους δείχνουν απρόθυμοι να μετεγκατασταθούν σε άλλο μέρος ή χώρα προκειμένου να εργαστούν.

Για του λόγου το αληθές, στην Κύπρο μόλις το 2% των νέων 20-34 ετών οι οποίοι είχαν εργασία το 2016 βρήκαν κάποια άλλη δουλειά εντός Κύπρου, ενώ μόνο το 5% μετεγκαταστάθηκε σε άλλη χώρα εντός της ΕΕ για σκοπούς εργασίας. Η συντριπτική πλειοψηφία του 87% δεν άλλαξαν χώρο εργασίας.

Εξάλλου, το 16% των ανέργων δήλωσαν έτοιμοι να μετακομίσουν για να βρουν δουλειά αλλά στην Κύπρο, ενώ το 13% είναι πρόθυμοι να μεταναστεύσουν μεν για μια δουλειά αλλά σε χώρα μέλος της ΕΕ. Σημειώνεται ότι μόλις το 2% θα μετανάστευαν σε χώρα εκτός της ΕΕ.

Αμετακίνητοι στα σπίτια τους και οι Ευρωπαίοι
Αξίζει να αναφερθεί ότι, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, σε δεκαεπτά χώρες μέλη της ΕΕ, περισσότεροι από τους μισούς νέους άνεργους δεν είναι έτοιμοι να φύγουν από το σπίτι τους για σκοπούς εργασίας. 

Το 50% των ανέργων ηλικίας 20-34 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) είναι απρόθυμοι να αλλάξουν τον τόπο διαμονής τους, το 21% δηλώνουν έτοιμοι να μετακομίσουν αλλά εντός της χώρας τους. Εξάλλου, το 12% θα μετακόμιζαν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ το 17% θα μετανάστευαν για να βρουν δουλειά εκτός της ΕΕ.

Το υψηλότερα ποσοστά των νέων ανέργων που είναι έτοιμοι να μετακινηθούν εκτός της ΕΕ στη Σουηδία με 34%, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Φινλανδία με 28%, αλλά και τη Γαλλία με 27%.

Δειτε Επισης

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει πειθαρχημένη οικονομική πολιτική-Στόχος η συνέχιση των αναβαθμίσεων»
Ικανοποίηση Μάκη Κεραυνού για την διπλή αναβάθμιση από Moody’s-«Αποτέλεσμα συνετούς πολιτικής»
Ν. Χριστοδουλίδης: Ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές προοπτικές και πιο δυναμική ανάπτυξη η νέα αναβάθμιση(vid)
Διπλή αναβάθμιση και σε επενδυτική βαθμίδα Α από Moody's μετά από 13 χρόνια η Κύπρος-Τι αντανακλά η αξιολόγηση
Προβληματική η εναλλαξιμότητα του διοικητικού και γραμματειακού προσωπικού στο δημόσιο-Αναζητούνται λύσεις
Οριακή πτώση κατέγραψε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο
ΟΕΒ: Αχρείαστη, ατελέσφορη και αυτοτραυματική η απεργία στα δημόσια νοσηλευτήρια
Συνεχίζει για νομικά πρόσωπα–εταιρείες η υποβολή αιτήσεων για αντισταθμιστικά Ακάμα
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Πέραν του 50% η αύξηση στα εγκεκριμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για την Κύπρο
Επισκέφθηκε το Παν. Κύπρου η πρόεδρος της ΕΤΕπ-Τόνισε την στρατηγική σημασία της χώρας μας στην περιοχή