Έφη Μιχαήλ: Οι γυναίκες να τολμούν στο επιχειρείν

Μήνυμα στις γυναίκες που προβληματίζονται για το κατά πόσον πρέπει να προχωρήσουν στη δημιουργία δικής τους επιχείρησης, στέλνει η Ταμίας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), Έφη Μιχαήλ. Σε συνέντευξη της, η κα Μιχαήλ τονίζει πως αν και δυσκολίες θα υπάρξουν, οι γυναίκες θα πρέπει να τολμήσουν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, υποδεικνύοντας πως «τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο». Η ίδια, ως επαγγελματίας που μετεξελίχθηκε σε επιχειρηματία, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο νέο της βήμα και στο σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισαν γι αυτήν η οικογένεια της αλλά και τα μέλη της ΚΟΓΕΕ. Απαριθμεί, επίσης, τα προβλήματα που βλέπει να αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στις επιχειρήσεις.

Μετά από την πολύχρονη παρουσία σας σε τραπεζικό ίδρυμα, αποφασίσατε να αλλάξετε επαγγελματική πορεία, και πλέον είστε μέτοχος σε μικρομεσαία εταιρεία. Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν αυτή η μετάβαση, όπως και ο δρόμος που διανύσατε μέχρι σήμερα;

Η αρχή ήταν δύσκολη. Είχα αρκετό άγχος στα αρχικά στάδια. Από επαγγελματίας γινόμουν επιχειρηματίας. Παρόλον που είχα επαφή με επιχειρήσεις και γνώριζα πως λειτουργούν, εντούτοις, έπρεπε να μάθω καλά το αντικείμενο της νέας εργασίας. Ως επαγγελματίας είχα επαφή με επιχειρηματίες, αφουγκραζόμουν τα προβλήματά τους και αρκετές φορές συζητούσαμε για την ανάπτυξη της εταιρείας τους. Τώρα έπρεπε να έρθω στη θέση τους για παρόμοια θέματα και να τα θέσω σε εφαρμογή. Στη διαδρομή της αλλαγής με βοήθησαν οι συνεργάτες μου, η οικογένειά μου, αλλά και φίλες μέλη της ΚΟΓΕΕ. Ήταν πρόκληση για μένα να ξεκινήσω κάτι το καινούργιο. Ήταν ένα στοίχημα που έθεσα με τον εαυτό μου. Είχα ενέργεια την οποία διοχέτευσα στην νέα μου εργασία. Με την πείρα και εμπειρία μου, η μετάβασή μου ήταν ομαλή.
Παρόλη την κούραση και τα καθημερινά προβλήματα στην εργασία, εντούτοις νοιώθω ηθικά ικανοποιημένα. Διάνυσα όλον αυτό τον δρόμο με θετικότητα και οράματα για ένα καλύτερο αύριο.

Τι θα συμβουλεύατε τις γυναίκες, οι οποίες σκέφτονται να προχωρήσουν στη δημιουργία δικής τους επιχείρηση αλλά δεν το τολμούν; 

Για να τολμήσει μία γυναίκα να προχωρήσει στη δημιουργία δικής της επιχείρησης, παίζει σημαντικό ρόλο η στήριξη της οικογένειας. Εάν δεν την έχει, τότε δεν μπορεί να αφεθεί στην εργασία της και ιδίως τον πρώτο καιρό που χρειάζεται να στηθεί η επιχείρηση. Η συμβουλή μου είναι ΝΑΙ ΝΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο. Να το δουν σαν μία αλλαγή στη ζωή τους. Είναι μία πρόκληση που σε κάνει να νοιώθεις ωραία. Χρειάζεται απόφαση και υπομονή. Εάν δεν δοκιμάσεις δεν θα ξέρεις. Να έχουν πίστη σε αυτό που κάνουν, αυτοπεποίθηση, υπομονή, επιμονή και δύναμη.
Το μεγάλο βήμα είναι η απόφαση για το ξεκίνημα. Όταν αυτή ληφθεί όλα τα υπόλοιπα θα πάνε θετικά.

Ποια προβλήματα βλέπετε να αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στις επιχειρήσεις; 

Οι γυναίκες συναντούν αρκετές δυσκολίες στη δραστηριοποίησή τους στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μία σειρά από εμπόδια, όπως η κοινωνική αντίληψη για την επιχειρηματικότητα, οικονομικοί ακόμη και ψυχολογικοί παράγοντες. Σημαντικό θέμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας αποτελούν τα πρότυπα και η θέση της γυναίκας στην κοινωνία και κατ΄επέκταση στην επιχειρηματική αγορά εργασίας. Η δραστηριοποίηση μιας γυναίκας στον επιχειρηματικό τομέα δεν είναι πάντα αποδεκτή ως επαγγελματική επιλογή και συχνά αποθαρρύνεται από τον περίγυρό της.
Λόγω του πολλαπλού ρόλου της γυναίκας, μητέρα, σύζυγος, οικοκυρά, εργαζόμενη, υπάρχει αδυναμία στις γυναίκες να παρακολουθήσουν έγκαιρα τις εξελίξεις ως προς την ανταγωνιστικότητα μίας επιχείρησης. Η έλλειψη χρόνου στερεί από τις γυναίκες την δυνατότητα να αναπτύξουν μία επιχείρηση ή να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους δυνατότητες ή να παρακολουθήσουν σεμινάρια για τη συνεχή τους βελτίωση.
Σε αρκετές περιπτώσεις δεν αφιερώνουν τον απαιτούμενο χρόνο προκειμένου να αναζητήσουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Ακόμα εάν η εργασία τους απαιτεί να ταξιδεύουν, δεν μπορούν πάντα να το κάνουν.
Δεν δημιουργήθηκε ακόμα στις εταιρείες η κατάλληλη υποδομή για να βοηθά τις γυναίκες να εργάζονται απρόσκοπτα. Στο εξωτερικό εταιρείες έχουν δημιουργήσει υποδομή φροντίδας παιδιών με την δημιουργία ενδοεταιρικών υπηρεσιών ή την ανάθεση σε εξωτερικούς συνεργάτες την παροχή αυτών των υπηρεσιών, ώστε να δίνεται περισσότερος χρόνος στις γυναίκες για να ασχοληθούν με την επιχείρησή τους.

Πως εκτιμάτε ότι θα βελτιωθεί το χάσμα αμοιβών και ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο;

Η βελτίωση θα επέλθει με το ανερχόμενο εκπαιδευτικό επίπεδο της νεότερης γενιάς, τις συνεχείς ενημερώσεις, την αλλαγή της σκέψης όλων των εμπλεκομένων και την παραδοχή ότι η ψαλίδα στην ισομισθία πρέπει να εξαλειφθεί. Όλοι οι φορείς θα πρέπει να δεσμευτούν με τις συμφωνίες στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Να προωθηθούν μέτρα επαγγελματικού προσανατολισμού για την καταπολέμηση του διαχωρισμού σε ‘γυναικεία’ και ‘ανδρικά’ επαγγέλματα.
Η εκπόνηση και εφαρμογή σχεδίων ισότητας από τις επιχειρήσεις. Τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση του χάσματος της αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Άλλος τρόπος βελτίωσης είναι η εφαρμογή Καλών Πρακτικών για την ισότητα των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον. Με την πιστοποίηση επιχειρήσεων που εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες διασφαλίζουν στο προσωπικό τους συνθήκες ισότητας των φύλων, ισότητας ευκαιριών ανέλιξης και κατάρτισης και ειδικότερα την αρχή της ίσης αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίδια εργασία ή εργασία ίσης αξίας.


*H συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ, "Σ' επαφή"

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο