Powered by

Moody's: «Μαχαίρι» στις προβλέψεις για την τουρκική ανάπτυξη

H Moody’s μειώνει τις προβλέψεις της για την τουρκική οικονομική ανάπτυξη, τονίζοντας ότι οι κινήσεις του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνp προκαλούν έντονες πιέσεις.
 
Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε σήμερα, ότι η πρόβλεψη για την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας υποβαθμίζεται στο 2,5% φέτος και 2% το 2019, σχεδόν μειωμένη κατά το ήμισυ από τις προηγούμενες προβλέψεις για 4% και 3,5% αντίστοιχα.
 
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στοιχεία έρχονται μετά από ανάπτυξη 7,4% το 2017.
 
Τι σημειώνει η Moody's
«Οι πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν για απόκτηση ελέγχου της νομισματικής πολιτικής μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 24 Ιουνίου, έβλαψαν περαιτέρω την αξιοπιστία του πλαισίου στόχευσης του πληθωρισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα. Οι δηλώσεις επίσης αποδυνάμωσαν την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, άλλο ένα χτύπημα στο κράτος δικαίου…»
 
Ο οίκος προειδοποιεί για περαιτέρω κίνδυνο υποβάθμισης καθώς η χώρα εξακολουθεί να βασίζεται στη βραχυπρόθεσμη εξωτερική χρηματοδότηση:
 
Μία επιδείνωση των εξωτερικών και εσωτερικών ανισορροπιών, σε συνδυασμό με την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση έχει αυξήσει την ευαισθησία στα αυξανόμενα παγκόσμια επιτόκια και την υποτίμηση του νομίσματος. Η έκθεση τόσο του τραπεζικού τομέα όσο και του ιδιωτικού σε ξένο νόμισμα παρουσιάζει περαιτέρω κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.
 
ΠΗΓΗ: euro2day.gr

Δειτε Επισης

Γερμανία: Αύξηση 2,4% στις πτωχεύσεις επιχειρήσεων τον Ιούνιο
Νέα συρρίκνωση για τη βρετανική οικονομία τον Μάιο-Εντείνεται η επιχειρηματική αβεβαιότητα
Προειδοποίηση ΔΝΤ: Υψηλή αβεβαιότητα λόγω των δασμών Τραμπ-Καλεί σε σταθερό εμπορικό περιβάλλον
Νέο ρεκόρ για το Bitcoin-Πάνω από τα $113.000 με θετικό κλίμα και ρευστοποιήσεις short
Ο Τραμπ επιβάλλει επιπλέον δασμούς 35% στα καναδικά προϊόντα-Ετοιμάζεται η επιστολή για Ε.Ε.
Νέο μέτωπο στο παγκόσμιο εμπόριο...Ο Τραμπ επιβάλλει δασμό 50% στον εισαγόμενο χαλκό
Τουρκία: Αύξηση φόρων σε καταθέσεις και κεφάλαια για την ενίσχυση του προϋπολογισμού
Σημαντική πτώση 3,6% στις τιμές παραγωγού της Κίνας τον Ιούνιο
KPMG: Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009
Και επίσημα στο ευρώ από 1/1/26 η Βουλγαρία-Πού «κλείδωσε» η ισοτιμία