Powered by

ΕΕ: Απορρίπτονται οι προτάσεις Μέι για τελωνειακή σχέση

Η Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι έδωσε εντολή στους συνεργάτες της στην Ντάουνινγκ Στριτ που ασχολούνται με το Brexit να της παρουσιάσουν «αναθεωρημένες προτάσεις» για τη μελλοντική τελωνειακή σχέση της χώρας με την ΕΕ.
 
Η εντολή αυτή ακολουθεί την απόρριψη της πρότασης της Πρωθυπουργού για έναν «τελωνειακό συνεταιρισμό» με την ΕΕ από το κλειστό υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε την Τετάρτη.
 
Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, έξι από τους δέκα υπουργούς που μαζί με την κα Μέι απαρτίζουν αυτό το κλειστό υπουργικό συμβούλιο του Brexit διατύπωσαν έντονες ενστάσεις και επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα της πρότασης της Πρωθυπουργού.
 
Οι υπουργοί απέφυγαν επίσης να υιοθετήσουν την εναλλακτική πρόταση που έχει παρουσιάσει το Λονδίνο για μία τελωνειακή συμφωνία με όσο το δυνατόν λιγότερα εμπόδια στην ελεύθερη διέλευση προϊόντων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ μετά από το Brexit.
 
Η απόρριψη του προτιμητέου μοντέλου τελωνειακής σχέσης από τους υπουργούς έχει ικανοποιήσει τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Brexit. Με επιστολή τους 60 βουλευτές είχαν προειδοποιήσει την Πρωθυπουργό ότι μία τέτοια επιλογή θα εμπόδιζε τη Βρετανία να συνάψει ανεξάρτητες διμερείς εμπορικές συμφωνίες στο μέλλον.
 
Από την άλλη πλευρά, οι πολέμιοι του σκληρού Brexit κατηγορούν σήμερα την κυβέρνηση ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά από το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit δεν έχει σχέδιο για τη μελλοντική τελωνειακή σχέση, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ασφυκτικά.
 
Σημειώνεται, πάντως, ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη απορρίψει αμφότερες τις αρχικές προτάσεις της βρετανικής κυβέρνησης.
 
Την ίδια ώρα, η Βουλή των Λόρδων υπερψήφισε πρόταση τροπολογίας επί του νομοσχεδίου για το Brexit σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση δε δύναται να φέρει συμφωνία για την επόμενη μέρα η οποία θα οδηγεί σε επιστροφή στα σκληρά σύνορα του παρελθόντος στην Ιρλανδία.
 
Παρά το γεγονός ότι η ψήφος των λόρδων δεν είναι δεσμευτική, ήταν η δέκατη ήττα για την κυβέρνηση στην Άνω Βουλή. Το νομοσχέδιο και οι τροπολογίες που έχουν εγκρίνει τα μέλη της θα επιστρέψουν προς συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων.
 
Εκεί πιστεύεται ότι ίσως υπάρχει πλειοψηφία έτοιμη να προκαλέσει οδυνηρή ήττα στην κυβέρνηση τουλάχιστον στο θέμα της διατήρησης «μίας» τελωνειακής ένωσης μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

ΗΠA: Στις 254.000 οι νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο-Πολύ πιο πάνω από τις προβλέψεις
Σεντένο (ΕΚΤ): Στόχος να παραμείνει ο πληθωρισμός στο 2% σε βάθος διετίας
Ζάκερμπεργκ: Εκτόπισε τον Τζεφ Μπέζος και έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με περιουσία $206,2 δις
Γκούλσμπι (Fed): Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν πολύ τους επόμενους 12 μήνες
ΗΠΑ: Έληξε η απεργία των λιμενεργατών-Κλείστηκε «καταρχήν συμφωνία»
Σταθερός παρέμεινε ο χρυσός-Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια αντισταθμίζει το ισχυρότερο δολάριο
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για τις επιπτώσεις από κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μ. Ανατολή-«Σημαντικές οικονομικές συνέπειες»
Πράσινο φως από Μακρόν για έξτρα φόρο στις μεγάλες εταιρείες
Προειδοποίηση αναλυτών: Παραμένει αυξημένος ο κίνδυνος ύφεσης στις ΗΠΑ
Έρευνα: Οι 10 κορυφαίες «δεξαμενές» ταλέντων παγκοσμίως-Γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι μία από αυτές