powered by

Moody’s: Θετική εξέλιξη η αδειοδότηση της B2Kapital

Θετικά αποτιμά ο οίκος αξιολόγησης Moody’s για το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, την αδειοδότηση της B2Kapital Cyprus από την Κεντρική Τράπεζα στις 10 Μαΐου ως την πρώτη εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η B2Kapital Cyprus, η οποία πρόσφατα κατέληξε σε συμφωνία με την Ελληνική Τράπεζα για εξαγορά πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους €145 εκατ., είναι εξ ολοκλήρου θυγατρική της νορβηγικής εταιρείας B2Holding ASA, από τους δέκα μεγαλύτερους παίκτες και διαχειριστές κόκκινων δανείων στην Ευρώπη.
 
Όπως σημειώνουν οι Moody’s η χορήγηση τέτοιων αδειών εκμετάλλευσης, αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς θα ενισχύσει τις προσπάθειες εξαγοράς χρεών και θα παράσχει στις εγχώριες τράπεζες ένα ακόμη εργαλείο για τη μείωση του υψηλού αποθέματος κόκκινων δανείων.
 
Αν και χαρακτηρίζει τη συναλλαγή μεταξύ Ελληνικής και B2Kapital Cyprus ως μικρή, εντούτοις σημειώνει πως αποτελεί την πρώτη του είδους της στην Κύπρο και ανοίγει το δρόμο για τις κυπριακές τράπεζες να διεξάγουν πρόσθετες πωλήσεις κόκκινων δανείων.

Αναμένουν επίσης ότι δύο ακόμη εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων- APS Debt Serving Cyprus και Altamira Asset Management (Cyprus) - θα λάβουν άδειες από την Kεντρική Tράπεζα, οι οποίες θα τονώσουν τον ανταγωνισμό και θα αναπτύξουν την αγορά εξυπηρέτησης και εξαγοράς μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων. Ωστόσο, υπογραμμίζουν πως λόγω του μεγάλου αριθμού των NPEs, η διαδικασία απομόχλευσης στον ιδιωτικό τομέα θα είναι μακρά.
 
Ο δείκτης NPE των τριών μεγαλύτερων εγχώριων τραπεζών, υπογραμμίζουν, ανήλθε στο 52% τον Δεκέμβριο του 2017. Σύμφωνα με τους Moody’s, η απροσδόκητα μεγάλες ζημιές που κατέγραψε η Τράπεζα Κύπρου το 2017 από σημαντικά αυξημένες προβλέψεις και η πώληση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας να αποτελούν τις μεγαλύτερες προκλήσεις του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. «Η μεγάλη έκταση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καταναλώνει σημαντικούς πόρους, αποδυναμώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών και εμποδίζει τη δανειοδότηση σε μια περίοδο όπου αναμένουμε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,5% για το 2018. Η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παράσχει στις τράπεζες περισσότερες επιλογές για τη διαχείριση των προβληματικών τους χρηματοδοτικών ανοιγμάτων, επιπλέον των διαθέσιμων εργαλείων αναδιάρθρωσης, διαγραφής, εκκαθάρισης και χρέους για ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων και ενδεχομένως τιτλοποιήσεις δανείων (μετά την επικείμενη εισαγωγή σχετικού νομικού πλαισίου)».

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 17ων IN Business Awards(pics)
Ν. Χριστοδουλίδης: Επανακτά την αξιοπιστία της, κερδίζει έδαφος στον παγκόσμιο χάρτη των επενδύσεων η Κύπρος
Δρ. Χριστόφορος Χατζηκυπριανού: Περισσότερα Πανεπιστήμια δεν σημαίνουν αυτόματα πρόοδο
Γιώργος Μιχαήλ: Εχθρός των επιχειρήσεων ο λαϊκισμός, καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο να σταθεί ανάχωμα
Οι ενέργειες που τρέχουν και ο οδικός χάρτης για το λιμάνι και την μαρίνα Λάρνακας-«Όλοι θέλουμε να γίνει το έργο»
Η επόμενη μέρα της Ermes μετά την πώληση των ERA-Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες και τα περιουσιακά στοιχεία
Συναλλαγές με ασφάλεια με το Apple Pay από την AstroBank
Ελληνική Τράπεζα: Νέα μείωση του βασικού επιτοκίου-Όφελος για 90.000 δανειολήπτες
Η ώρα της επιβράβευσης-Απόψε η τελετή απονομής των 17ων IN Business Awards
Σταθερή ανάκαμψη για τα high end ακίνητα-Συναλλαγές €0,5 δισ. το 2024