ΣΥΠΡΟΔΑΤ: Αντίθετοι με τροποποιήσεις για ιδιωτικές εκποιήσεις

Κάθετα αντίθετοι με σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του Νομικού Θεσμικού Πλαισίου που αφορά τις ιδιωτικές εκποιήσεις όπως προτάθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου παρουσιάζεται ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών.
 
Σε κοινή συνεδρία με τους Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών,  Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής, Σύνδεσμο Προστασίας Πρώτης Κατοικίας και Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις εξετάστηκε το θέμα της αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ( ΜΕΔ) από τις Τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
 
Το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις εισηγήθηκε τροποποίηση της Νομοθεσίας για να αρθούν οι αδυναμίες και να προστατευθούν ουσιαστικά οι ευάλωτες ομάδες , η πρώτη κατοικία και η μικρή επαγγελματική στέγη.
 
Οι υπόλοιποι τέσσερις φορείς συμφώνησαν στα εξής:
 
«1. Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις του Νομικού Θεσμικού Πλαισίου που αφορά τις ιδιωτικές εκποιήσεις όπως προτάθηκαν πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.
 
Απορρίπτουμε όλες τις αιτιάσεις που προβάλλονται ως οι λόγοι που προτείνονται αυτές οι τροποποιήσεις. 
 
Συγκεκριμένα:
 
α. Η εισήγηση για μείωση της επιφυλασσομένης τιμής πώλησης κάτω από το 80% για τον πρώτο πλειστηριασμό είναι αβάσιμη γιατί αν αποτύχει ο πρώτος πλειστηριασμός, μετά την πάροδο τριών μηνών η επιφυλαχθείσα τιμή μειώνεται δραστικά και στη συνέχεια το υποθηκευμένο ακίνητο μπορεί να πωληθεί σε οποιαδήποτε τιμή. Ακόμη, μπορεί να το αγοράσει η ίδια η τράπεζα ή να το πωλήσει στην ελεύθερη αγορά χωρίς περιορισμούς.

Όμως, εύλογα διερωτάται κάποιος γιατί να τρέχουμε σε αυτή τη διαδικασία που κοστίζει αρκετά ποσά και να μην προτείνεται μείωση του νόμιμα οφειλομένου ποσού κατά 20% ή και 30%, που θα οδηγούσε στη μετατροπή του δανείου από Μη Εξυπηρετούμενο σε Εξυπηρετούμενο;
 
β. Η αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με τους εγγυητές, είναι ανεπίτρεπτη για πολλούς λόγους τους οποίους γνωρίζει η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου, που είχε υποχρέωση να το μεταφέρει στους Ευρωπαίους επόπτες.
 
γ. Μια άλλη άστοχη κι ανεπίτρεπτη εισήγηση είναι αυτή σχετικά με το θέμα της επίδοσης των ειδοποιήσεων, που προετοιμάζουν τη διαδικασία ιδιωτικής εκποίησης. Οι επιδόσεις μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα με πολλούς τρόπους.  Επομένως, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι ούτως ώστε εκ του πονηρού να μην ειδοποιούνται οι δανειολήπτες σχετικά με αυτή τη διαδικασία. Ήδη έχουμε κρούσματα τέτοιων φαινόμενων.
 
Είναι ανάξια σχολιασμού η εισήγηση να γίνονται εκποιήσεις χωρίς ειδοποιήσεις και χωρίς το δικαίωμα του δανειολήπτη να εναντιωθεί και να προβάλει τους νόμιμους ισχυρισμούς του ενώπιον αρμόδιου δικαστηρίου. Αυτό είναι πρωτάκουστο και δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό, γιατί προσκρούει και παραβιάζει το δικαίωμα πρόσβασης σε δικαστήριο, που είναι ανθρώπινο δικαίωμα προστατευμένο από Ευρωπαϊκές συνθήκες αλλά και από το Σύνταγμά μας. Είναι πραγματικά εξωφρενικό να ζητούν οι τράπεζες και να εισηγείται η δική μας Κεντρική Τράπεζα τέτοιου είδους διαδικασίες ξεπουλήματος υποθηκευμένων ακινήτων, με μόνο τον ισχυρισμό της τράπεζας ότι της οφείλεται κάποιο ποσό. Κι αν αυτό το ποσό έχει εξοφληθεί ή αναντίλεκτα είναι μικρότερο τι θα γίνει; Ποιος θα το ελέγξει αυθεντικά;
 
Πέραν τούτου, με το να τερματίζονται τα δάνεια χωρίς να γίνονται ουσιαστικές αναδιαρθρώσεις και να οδηγούνται οι Δανειολήπτες στα Δικαστήρια, το πρόβλημα συνεχίζει να παραμένει και  να μεγαλώνει. Επιπλέον, φορτώνουν τα Δικαστήρια με υποθέσεις αχρείαστες και όταν στριμωχτούν, αφαιρούν τα όσα ποσά παράνομα χρέωναν.
 
2. Τονίζουμε ότι τροποποιήσεις θα αφορούν όλους τους Δανειολήπτες και όχι μόνο εκείνους που στρατηγικά φερόμενοι δεν πληρώνουν τα δάνεια τους.  
 
3. Σημειώνουμε ότι δεν εκπροσωπούμε στρατηγικούς κακοπληρωτές αλλά τους δανειολήπτες που έχουν επηρεαστεί από την κρίση και εξακολουθούν να έχουν μειωμένες οικονομικές δυνάμεις.    Στεκόμαστε στο πλευρό των Τραπεζών για να αντιμετωπίσουν τους στρατηγικά κακοπληρωτές Δανειολήπτες.
 
4. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στις εισηγούμενες τροποποιήσεις γιατί  αφορούν μόνο το τέλος της διαδικασίας χειρισμού των Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ).  Επιμένουμε στο να επιδιωχθεί δυναμικά η ορθολογική μεταχείριση των ΜΕΔ από την αρχή της διαδικασίας χειρισμού τους, δηλαδή τον σχεδιασμό  βιώσιμων αναδιαρθρώσεων,  όπως επιβάλει η Οδηγία και ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας.  Είναι η θέση μας ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης και όχι η διευκόλυνση των τραπεζών να πωλούν ακίνητα αφαιρώντας κάθε δικαίωμα στους Δανειολήπτες να αντιδράσουν μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το ισχύον θεσμικό καθεστώς».

Δειτε Επισης

cdbbank: Η πρόοδος υλοποίησης του επιχειρηματικού της πλάνου και οι µεσοπρόθεσµοι στρατηγικοί στόχοι
Η επένδυση 1,2 δις της Eurobank στην Ελληνική και τρία deals που βάζουν πέραν των 750 εκατ. σε κυπριακές τσέπες
Λουίς ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Νέες μειώσεις στα επιτόκια εάν διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό
ING: Αυτές είναι οι εκτιμήσεις για τις μειώσεις των επιτοκίων το 2025 σε ΕΚΤ και Τράπεζα της Αγγλίας
Νάγκελ: Η ΕΚΤ δεν πρέπει να μειώσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα
Παρουσιάστηκε ο οδικός χάρτης για επανασύσταση του συνεργατισμού-«Ωρίμασαν οι συνθήκες»
Μηχανές ΑΤΜ της«Astrobank» σε Λιοπέτρι, Αυγόρου και Άχνα έξω από τα κτήρια των Κοινοτικών Συμβουλίων
Κεντρική Τράπεζα: Σημαντική πρόοδος στην στρατηγική για χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό στην Κύπρο
Η ψηφιακή ανθεκτικότητα στο επίκεντρο: Προετοιμασία για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό DORA (video)
Συμφωνία σταθμός…Deal με Demetra-Logicom και πλώρη για το 100% της Ελληνικής Τράπεζας η Eurobank