Μαρία Σουρουλλά: Το χάσμα αμοιβών είναι θέμα νομοθεσίας

Στο χάσμα αμοιβών και ίσων ευκαιριών που υπάρχει σε πολλές επιχειρήσεις στην Κύπρο εστιάζει η Αντιπρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, Μαρία Ματθαίου Σουρουλλά. Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το Newsletter της ΚΟΓΕΕ, «Σ΄ επαφή», η κα Σουρουλλά τονίζει ότι το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στη Κύπρο είναι θέμα νομοθεσίας και κοινωνικών παροχών. Υποδεικνύει ότι το κράτος πρέπει να στηρίξει τη γυναίκα, η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με το δίλλημα καριέρα ή οικογένεια, κάτι που δεν ισχύει για τους άνδρες. Τονίζει, παράλληλα ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στη συλλογική πρόοδο.

Πως εκτιμάτε ότι θα βελτιωθεί το χάσμα αμοιβών και ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Κύπρο;
Το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών στη Κύπρο είναι θέμα νομοθεσίας. Τουλάχιστον στα θέματα ίσης αξίας εργασία η διαφορά πρέπει να εκλείψει. Δύο άτομα που έχουν την ίδια μόρφωση, ίδια ειδικότητα, ίδιες ικανότητες, ίδια προσόντα, ίση υπηρεσία και το ίδιο ωράριο υπηρεσίας είναι παράλογο να αμείβονται διαφορετικά γιατί είναι διαφορετικού φύλου. Το χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών για τις ίσες ευκαιρίες είναι θέμα κοινωνικών παροχών από το κράτος, από το δήμο ή από τη κοινότητα. Η γυναίκα βρίσκεται στο δίλλημα μεταξύ καριέρας ή οικογένειας ενώ οι άνδρες δεν αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα. Πολλές γυναίκες βάζουν ως προτεραιότητα την οικογένεια και μένουν εκτός ανέλιξης για να μην κατηγορηθούν ότι παραμελούν την οικογένεια για την καριέρα. Το σύστημα εκμεταλλεύεται αυτή την αδυναμία της γυναίκας. Από τη στιγμή που η γυναίκα αποφασίζει να εργαστεί και να έχει μια σταδιοδρομία, πρέπει να φροντίσει τις οικογενειακές υποχρεώσεις της, χρησιμοποιώντας τις κοινωνικές παροχές του κράτους και να αποφεύγει να απουσιάζει από τη εργασία της για λόγους οικογενειακών υποχρεώσεων π. χ. Παραμονές Πάσχα ή Χριστουγέννων στη δημόσια υπηρεσία, στις κρατικές υπηρεσίες, στις τράπεζες απουσιάζουν μόνο γυναίκες και αυτό συμβαίνει για να φροντίσουν τα παιδιά τους ή να κάνουν γενική καθαριότητα στο σπίτι ή να ψωνίσουν κτλ. Η γυναίκα καριέρας θα βρει χρόνο μετά τη δουλειά να κάνει τα πάντα, φτάνει να το θέλει. Σε καμιά περίπτωση στο σύστημα δεν πρέπει να δίνει την ευκαιρία σε συναδέλφους και προϊσταμένους να εκμεταλλευτούν οτιδήποτε αν επιζητεί ίσες ευκαιρίες.
Σε ότι αφορά το χάσμα αμοιβής μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να βελτιωθεί με νομοθεσία. Το χάσμα ίσων ευκαιριών μπορεί να βελτιωθεί με την παροχή καλύτερων και περισσότερων κοινωνικών παροχών προς τις νεαρές μητέρες και στις γυναίκες της υπαίθρου. Με αυτό τον τρόπο, θα μπορούν να προχωρούν χωρίς το άγχος της φροντίδας των παιδιών, κάτι το οποίο θα εξασφαλίζεται κατά το καλύτερο δυνατό μέσω παιδοκομικών σταθμών και παιδικών λεσχών, τόσο σε καθημερινή βάση κατά την σχολική περίοδο όσο και κατά τις διακοπές Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινών διακοπών.

Διαβάστε ακόμα: Trilogy: Πωλήσεις 60 εκατ. σε τρεις μήνες

Ποια η συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου;
Η συμβολή της γυναικείας επιχειρηματικότητας στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου είναι πολύ σημαντική. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα επεκτάθηκε και σε τομείς, στους οποίους οι άνδρες δεν επεκτάθηκαν ή που δεν ήθελαν να επεκταθούν ή δεν είχαν τις ικανότητες για να ασχοληθούν. Η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και η ενδυνάμωση της γυναίκας της υπαίθρου και της γυναίκας που εργάζεται από το σπίτι με εξειδικευμένες γνώσεις και προσόντα βοήθησε στη μείωση της αεργίας και της ανεργίας και το επάγγελμα «οικοκυρά» είναι πλέον επάγγελμα γυναίκας προηγούμενης γενιάς. Η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας ήταν αποτέλεσμα παρακίνησης και ενθάρρυνσης των γυναικών που μαζί με τα προγράμματα επιχειρηματικότητας για ενίσχυση της γυναικείας επιχειρηματικότητας από το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας επήλθε το θαύμα της ανάπτυξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας που πριν την κρίση του 2013 ανήλθε σε αύξηση 25%.
Η ΚΟΓΕΕ ( Κυπριακός Οργανισμός Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών) βοήθησε τα μέγιστα στη δραστηριοποίηση περισσότερων γυναικών σε συνεργασία με το Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας και μέσω του μηχανισμού για τα δικαιώματα της γυναίκας. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα έχει προσφέρει πολλά και μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα στη συλλογική πρόοδο και μαζί με τους άνδρες θα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.

Διαβάστε ακόμα: Νέο τεύχος Gold: Η κυπριακή ναυτιλία αλλάζει

Ποια προβλήματα βλέπεται να αντιμετωπίζουν σήμερα οι γυναίκες στις επιχειρήσεις; 
Οι γυναίκες σήμερα αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τους άνδρες στις επιχειρήσεις. Είναι τα προβλήματα που επέφεραν η κρίση του 2013 και το κούρεμα καταθέσεων. Η νέα τάξη πραγμάτων στις τράπεζες και η δυσκολία στη χορήγηση τραπεζικών διευκολύνσεων επέφερε μαρασμό, αδράνεια, λιτότητα και μούδιασμα στις επιχειρήσεις που δεν άφησε ανεπηρέαστες τις γυναικείες επιχειρήσεις. Η κατάρρευση μεγάλων επιχειρήσεων και οι αλυσιδωτές επιπτώσεις σε συνεργαζόμενες επιχειρήσεις που καλύπτουν όλο το επιχειρηματικό φάσμα του τόπου, επηρέασαν και τις γυναίκες επιχειρηματίες που άλλες παλεύουν να κρατηθούν και άλλες παραδόθηκαν στις δυσκολίες και έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους. Η στήριξη της επιχειρηματικότητας επιβάλλεται για να υπάρχει συνέχεια και είναι καλοδεχούμενα όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας καθώς επίσης και οι διάφορες επιδοτήσεις για εργοδότηση ανέργων του Γραφείου Εργασίας.

Πείτε μας λίγο λόγια για την επαγγελματική σας πορεία μέχρι σήμερα και τους στόχους που έχετε θέσει για το μέλλον.
Αποφοίτησα από το Γυμνάσιο Αγ. Γεωργίου Λάρνακος και σπούδασα στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι εγγεγραμμένη στο μητρώο των Δικηγόρων της Κύπρου από το 1985 και ασκώ το επάγγελμα της Δικηγόρου διατηρώντας δικό μου γραφείο από το 1989 στη Λάρνακα μέχρι σήμερα. Πέραν της παρούσας μου ιδιότητας ως Αντιπρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, διετέλεσα Πρόεδρος του Οργανισμού Γυναικών Επαγγελματιών Επιχειρηματιών Λάρνακος – Αμμοχώστου, Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου, Εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμμοχώστου στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ενώ είμαι Γραμματέας του Συμβουλίου Κοινοτικής Ευημερίας Δ. Άχνας. Είμαι ευτυχής γιατί στο δικηγορικό επάγγελμα δεν συνάντησα διακρίσεις μεταξύ των δύο φύλων. Ως μέλος της ΚΟΓΕΕ, αγωνίζομαι για την ισότητα και τα δικαιώματα της γυναίκας.

 

*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Newsletter της ΚΟΓΕΕ "Σ' επαφή". 

Δειτε Επισης

Παγκόσμια διάκριση για τη Δέσποινα Πολυβίου στις εξετάσεις επαγγελματικού επιπέδου του ICAEW
Παρουσίαση βιβλίου «Σπύρος Κυπριανού: Στη μάχη της ιστορίας όπως την έζησα 1932-1959»
Nobu Matshuhisa: Η αγάπη του για την κυπριακή κουζίνα και η επέκταση στην Ευρώπη
Βαρδής Βαρδινογιάννης: Το κτίσιμο μιας επιχειρηματικής αυτοκρατορίας και η τεράστια κοινωνική προσφορά
Έφυγε από την ζωή ο Έλληνας εφοπλιστής και επιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης
Διευθύντρια για πολυμερείς υποθέσεις στο DG TRADE η Μυρτώ Ζαμπάρτα-Διορίστηκε από την Κομισιόν
Η fashion designer Βασιλική Χαρίτωνος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τέχνης και Πολιτισμού Αναπηρίας DIS
Ο ιδρυτής της M. Residence Νικόλας Μιχαλιάς στη λίστα «40 under 40» του Fortune Greece-«Είναι ένας πρωτοπόρος»
Ο Νικόλας Στρατής, μέλος του ICAEW, στην υψηλού κύρους επιτροπή IFAC Young Leaders Collective
Κυκλοφόρησε η βιογραφία της Ζέτας Αιμιλιανίδου-H χαρισματική προσωπικότητα και το σημαντικό της έργο