Powered by

Δυνατή φωνή για τη ναυτιλία θα έχουν Κύπρος – Ελλάδα – Μάλτα

Μια ήδη στενή συνεργασία ενισχύθηκε την Παρασκευή 18 Μαΐου, στη Λευκωσία, με την πραγματοποίηση της 6ης τριμερούς συνάντησης Κύπρου – Μάλτας – Ελλάδας για θέματα ναυτιλίας, με στόχο οι τρεις χώρες να έχουν μια δυνατή φωνή σε επίπεδο ΕΕ και Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Η Υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου, η οποία προήδρευσε της συνάντησης και οι δύο συνάδελφοι της ο Υπουργός Ναυτιλίας της Ελλάδας Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Υπουργός Μεταφορών της Μάλτας Ίαν Μποργκ συζήτησαν σειρά θεμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων την μείωση των ρύπων, την ανταγωνιστικότητα, τις εργασιακές σχέσεις και την εκπαίδευση και έθεσαν τις βάσεις για μια συνεχή συνεργασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Πριν την τριμερή συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό, τους Υπουργούς δέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό στην Ευρώπη της προσδίδουν όχι μόνο μεγάλη μεταφορική δύναμη αλλά πάνω από 140 δισεκατ. ευρώ και 2,1 εκατ. άμεσα και έμμεσα θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά την συνάντηση.

Άρα λοιπόν, πρόσθεσε, «είναι ένας τομέας που μπορεί η ΕΕ να απαλλαγεί από εμμονές, από γραφειοκρατίες για να  τον καταστήσει πιο ανταγωνιστικό απέναντι σ’ αυτό που συντελείται και απειλεί την ευρωπαϊκή ναυτιλία στην Άπω Ανατολή».

«Θεωρούμε ότι ως σημαντικοί παίκτες στον τομέα της ναυτιλίας έχουμε και μπορούμε να έχουμε δυνατή τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο του ΙΜΟ αλλά και άλλων οργανισμών σε διεθνή επίπεδο», ανέφερε η κ. Πηλείδου απαντώντας σε ερώτηση.   

Επομένως, πρόσθεσε,  «έχουμε συζητήσει πως μπορούμε ως ναυτιλία να έχουμε ένα θετικό αντίκτυπο στη μείωση ρύπων, στην εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών έτσι ώστε να έχουμε ως αποτέλεσμα την μείωση της ρύπανσης σε διάφορους τομείς».

Εναντίον της γραφειοκρατίας τοποθετήθηκε και ο κ. Μποργκ, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά την ανάγκη όπως προωθηθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας για Μαλτέζους, Κύπριους και Έλληνες υπηκόους στη ναυτιλία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Υπουργός Εργασίας: Στόχος επέκταση και ενίσχυση εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων
Γιάννης Παναγιώτου: Επιδίωξη η ελάφρυνση αναλογιστικής μείωσης του 12% με στοχευμένο τρόπο
Με οριακή άνοδο έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Τρίτη
Η ΟΕΒ στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας...Συζητήθηκε η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στις επιχειρήσεις
Ταχεία ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας στην Κύπρο-Διπλασιάστηκαν οι εταιρείες, στα 40 εκατ. τα έσοδα
Αμετάθετος στόχος ο φορολογικός μετασχηματισμός από 1η Ιανουαρίου 2026-Δεν αλλάζει η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης
Επιτάχυνση προσπαθειών για εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών συζήτησαν Κεραυνός-Πρόεδρος Ομάδας Εργοδοτών της ΕΟΚΕ
Επαναπροκηρύσσονται τα σχέδια επιδομάτων στήριξης κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών
Κ. Λετυμπιώτης: Αποδίδει η πολιτική της Κυβέρνησης για την αγορά εργασίας, την απασχόληση και τη νεολαία
Το νέο μεγάλο επενδυτικό μέτρο της κυβέρνησης-Προκηρύσσει το σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής €67,5 εκατ.