Ακαδημαϊκό Συνέδριο Διεθνούς Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Επιστημονική Ημερίδα διοργάνωσε η Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου με τίτλο: «Δίκαιο του Πολέμου, Κρατική Κυριαρχία στο Διεθνές Δίκαιο και Γεωπολιτικές Εξελίξεις στην Κύπρο». Στο συνέδριο συμμετείχαν προσωπικότητες από το χώρο του Διεθνούς Δικαίου  από Κύπρο και Ελλάδα με πάρα πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις. Συντονιστής της εκδήλωσης, o Δρ. Ιάκωβος Καρεκλάς,  αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Φιλοσοφίας του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, π. Fellow Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης ο οποίος αναφέρθηκε στην «εξαίρετη μονογραφία του Δόκτορος Ιάκωβου Καρεκλά, με τίτλο Θεωρία του Δικαίου Πολέμου, ένα χρήσιμο και εμπεριστατωμένο εγχειρίδιο για τη μελέτη των θεμάτων του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου, σε μια περίοδο γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ανακατατάξεων».  

Ο κ. Συλλούρης προέβη σε συνοπτική παρουσίαση της μονογραφίας με ειδική αναφορά στο κεφάλαιο που υποστηρίζει ότι «βάσει αδιάσειστων νομικών επιχειρημάτων, η Τουρκία δεν είχε δικαίωμα επέμβασης, αλλά απώτερος σκοπός της ήταν η εξυπηρέτηση των πολιτικών και γεωστρατηγικών της συμφερόντων». 

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του Δρ. Ιάκωβου Καρεκλά ότι «η Συνθήκη Εγγυήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας ουδέποτε προέβλεψε ρητώς δικαίωμα μονομερούς ένοπλης επέμβασης. Τέτοιου είδους Συνθήκες δε αντιβαίνουν το Αναγκαστικό λεγόμενο Διεθνές Δίκαιο ή τους Αναγκαστικούς Κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». Στο χαιρετισμό του, ο Αντιπρύτανης Έρευνας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου ανέφερε ότι «η διοργάνωση εκδηλώσεων όπως το συνέδριο αυτό δίνει την δυνατότητα στο πανεπιστήμιο μας να συμβάλει στην αναβάθμιση της Κύπρου σε μια μοντέρνα Ευρωπαϊκή χώρα και την διεξαγωγή σωστού επιστημονικού διαλόγου σε πολλά θέματα συμπεριλαμβανομένης φυσικά  και της Νομικής Επιστήμης».

Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν η Πρόεδρος του Ιδρύματος Διεθνών Νομικών Μελετών Καθηγητού Ηλία Κρίσπη, η Δρ Αναστασία Σαμαρά-Κρίσπη, ο Ομότιμος Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Αντώνης Μπρεδήμας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Καθηγητής Χρίστος Κληρίδης, ο πρέσβης επί τιμή Χάρης Καραμπαρμπούνης, ο τ. πρέσβης Δρ. Εμμανουήλ Γούναρης και ο Αντιναύαρχος ε.α. Δρ. Στυλιανός Πολίτης. 

Δειτε Επισης

Arla Protein: Έδωσε το σύνθημα για ένα καλοκαίρι γεμάτο ενέργεια στο «Feed your Jump»
ENAVSMA...για μια ξεχωριστή βραδιά Wine and Dine στο ολοκαίνουριο Amyth of Nicosia
Η RSM Cyprus στέλνει μηνύματα ελπίδας στο συμβολικό ταξίδι μεταφοράς της «Βαλίτσας της Χριστοδούλας»
Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Κύπρου (CITF): Σε τελική ευθεία με δυναμικές παραστάσεις και ενδιαφέροντα workshops
Πανεπιστήμιο UCLan Cyprus: Επιτυχής διοργάνωση της κοινωνικής δράσης «Τρέχω για τον τόπο μου»
Goal αποδοχής και συμπερίληψης στον τελικό Κυπέλλου Coca-Cola Γ' Κατηγορίας & Επίλεκτης Κατηγορίας ΣΤΟΚ 2024-2025
Biography Month στο Movies Best-Οι ταινίες που θα προβληθούν τον Μάιο
Παρουσίασε το βιβλίο της «Φαγητάρες» η Brand Ambassador των υπεραγορών Αλφαμέγα, σεφ Χριστίνα Χριστοφή
Το ντοκιμαντέρ «The (M) Factor: Shredding the Silence on Menopause» σε αποκλειστική προβολή στην Κύπρο
Το Andrey & Julia Dashin’s Foundation γιόρτασε το Πάσχα με πράξεις γενναιοδωρίας