ΕΚΤ: Επικέντρωση στη μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη
09:10 - 06 Απριλίου 2018
Δύο κορυφαίοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τόνισαν την Παρασκευή την επικέντρωση της Τράπεζας στη μείωση του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, προτού αυτός εδραιωθεί.
Οι επενδυτές προσπαθούν να εκτιμήσουν πόσο μακριά είναι έτοιμη να φτάσει η ΕΚΤ για την καταπολέμηση της διψήφιας αύξησης των τιμών, με την πίεση στις κεντρικές τράπεζες, παγκοσμίως, να αυξάνεται μετά που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατέδειξε την πρόθεση της για περισσότερες, αν και μικρότερου μεγέθους, αυξήσεις επιτοκίων στο μέλλον.
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ και ο αναπληρωτής Πρόεδρος, Ισπανός Λουίς ντε Γκίντος, τόνισαν ότι η κεντρική τράπεζα είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό που της αναλογεί και κάλεσαν τις 19 κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αποφύγουν να τροφοδοτήσουν τις τιμές με υπερβολικά γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές - μια επισήμανση που έκανε και ο Έλληνας Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.
Η κ. Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ - οι οποίες ανέβασαν το επιτόκιο καταθέσεων από -0,5% σε 1,50% σε τρεις μήνες - λειτούργησαν με καθυστέρηση, αλλά υποστήριξε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν είχαν την πολυτέλεια να περιμένουν να δουν την πλήρη επίδρασή των αυξήσεων.
«Εάν βλέπαμε, για παράδειγμα, τον πληθωρισμό να γίνεται πιο επίμονος και οι προσδοκίες να βρίσκονται σε κίνδυνο να ανατραπούν, δεν θα μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι να υλοποιηθεί ο πλήρης αντίκτυπος των μέτρων πολιτικής», εξήγησε η κ. Λαγκάρντ σε ομιλία της στην Εσθονία.
«Θα χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα μέχρι να είμαστε πιο σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στον στόχο εγκαίρως», υπογράμμισε.
Μιλώντας στην Ισπανία, ο κ. ντε Γκίντος είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει «να παραμείνει επικεντρωμένη στη μείωση της ζήτησης και στην προστασία από τον κίνδυνο μιας επίμονης ανοδικής κίνησης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό».
Τόσο ο ίδιος όσο και η κ. Λαγκάρντ δήλωσαν ότι οι Kυβερνήσεις θα πρέπει να επιμείνουν στην «προσωρινή» και «στοχευμένη» στήριξη των νοικοκυριών που πλήττονται από την τρέχουσα πληθωριστική κρίση για να αποφύγουν την στήριξη της ζήτησης.
Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε αργότερα την Παρασκευή, ο διοικητής της ελληνικής κεντρικής τράπεζας Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι υπάρχει αντιστάθμιση μεταξύ της δημοσιονομικής και της νομισματικής πολιτικής.
«Αν η δημοσιονομική πολιτική είναι πολύ χαλαρή, τότε, δυστυχώς», αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια αυξάνονται σημαντικά, «κάτι που δεν θέλουμε να συμβεί», είπε στο Politico ο κ. Στουρνάρας.
Την Πέμπτη, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να μιμηθεί την Fed επειδή οι οικονομικές συνθήκες είναι διαφορετικές στην Ευρωζώνη και στις Ηνωμένες Πολιτείες – κάτι που υπογράμμισαν επίσης το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Φάμπιο Πανέτα και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας Ινιάτσιο Βίσκο.
Ο κ. Πανέτα, ωστόσο, έδωσε έναν πιο ξεκάθαρο τόνο λέγοντας ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει να αυξήσει τα επιτόκια πολύ γρήγορα γιατί αυτό θα μπορούσε να βλάψει υπερβολικά την οικονομική ανάπτυξη, τις τιμές των κατοικιών και τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας Διοικητής είπε στη συνέντευξή του ότι θα προτιμούσε μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ οποιαδήποτε κίνηση για να χαλαρώσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 3,3 τρισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να είναι «επιφυλακτική και σταδιακή».