Powered by

Χρυσοπληρώνουν οι Κινέζοι για βρετανικό διαβατήριο

Ολοένα και περισσότεροι πλούσιοι Κινέζοι αποκτούν βρετανική «χρυσή βίζα» με αντάλλαγμα επένδυση ύψους £2 εκατ. και παρά τις ανησυχίες που διατυπώνονται ενόψει Brexit δεν φαίνεται να πτοεί την ελκυστικότητα των βρετανικών διαβατηρίων.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το 2017 παραχωρήθηκαν 116 βρετανικά διαβατήρια σε Κινέζους εκ των 355 που χορηγήθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε πλούσιους ιδιώτες, καταγράφοντας αύξηση 56% σε σχέση με το 2016.
 
Έτσι οι Κινέζοι επικράτησαν κατά 250% τους Ρώσους, τους επόμενους μεγαλύτερους αποδέκτες βρετανικών διαβατηρίων. Αν ληφθούν υπόψη οι παραλήπτες βρετανικών «χρυσών βίζων» από Χονγκ Κονγκ και Μακάο, οι οποίοι ανήλθαν στους 146 το 2017, τότε το ποσοστό αύξησης παραχώρησης βρετανικών διαβατηρίων προς Κινέζους επενδυτές παρουσιάζεται διαμορφώνεται στο 82,5% σε σχέση με το 2016.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του προγράμματος παραχώρησης βίζας έναντι επενδύσεων, επιτρέπεται στους πλούσιους να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο για λίγο περισσότερο από τρία χρόνια εάν επενδύσουν 2 εκατομμύρια λίρες ή και περισσότερο σε βρετανικά κρατικά ομόλογα, μετοχικό κεφάλαιο και άλλα περιουσιακά στοιχεία. Μπορούν να ζητήσουν να εγκατασταθούν μόνιμα μετά από μια περίοδο τριών ετών εάν επενδύσουν £5 εκατ. και μετά από δύο χρόνια εάν επενδύσουν £10 εκατ.
 
Το σύστημα έχει προκαλέσει επικρίσεις, διότι παρέχει στους διεθνείς σούπερ πλούσιους ένα μέσο αποτελεσματικής αγοράς ιθαγένειας. Υποστηρικτές του προγράμματος, ωστόσο, λένε ότι βοηθά στην προσέλκυση δημιουργών πλούτου, διευρύνοντας έτσι τις επιχειρηματικές συνδέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε όλο τον κόσμο.
 
Η Βρετανία αποτελεί προσφιλή προορισμό για επενδυτικά ταμεία και πλουσίους από την Κίνα οι οποίοι κατάφεραν να μεταφέρουν τον πλούτο τους εκτός χώρας παρά τα αυστηρά capital controls του Πεκίνου. Η συνολική κινεζική επένδυση στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε $20,8 δισ. το 2017, από $9,2 δισ. το 2016.
 
ΠΗΓΗ: FT

Δειτε Επισης

ΗΠΑ: Αρνητικό ρεκόρ στο εμπορικό έλλειμμα-Πλήγμα για το ΑΕΠ
Ισπανία: Παραμένει ισχυρή η οικονομία αλλά το blackout επιδεινώνει τις προοπτικές
Σταθεροποίηση δικτύων σε Ισπανία, Πορτογαλία-Χωρίς διαδίκτυο και τηλέφωνο απομακρυσμένες περιοχές στη Γροιλανδία
Το Πεκίνο βελτιώνει την πολιτική επιστροφών φόρου για ξένους τουρίστες
Εντολές για αξιολογήσεις από ΕΤΕπ θα λαμβάνει πλέον ο Scope Ratings
Μεγάλοι κίνδυνοι για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας φέτος-Καμπανάκι από οικονομολόγους
Η IBM σχεδιάζει επενδύσεις $150 δισ. στις ΗΠΑ την επόμενη πενταετία
Φωνάζουν για τον υπερτουρισμό και παροτρύνουν τους Βρετανούς τουρίστες να «μείνουν σπίτι» οι Ισπανοί
Ανατρέπει τα δεδομένα το ράλι του ευρώ έναντι του δολαρίου
Τραμπ: Υπόσχεται νέες μειώσεις φόρων για να αντισταθμίσει το κόστος των δασμών