powered by

Προδρόμου: Καταθέτες δεν είναι οι ολίγοι

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να υπολογίζει στη συναντίληψη και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να αναζητήσουμε από κοινού τρόπους με τους οποίους μπορεί να συμβάλουμε στη διαχείριση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επισημαίνει  ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Απαντώντας στις συνεχιζόμενες αναφορές του ΑΚΕΛ για “ξεπούλημα” του Συνεργατισμού  και στον ισχυρισμό ότι “η Κυβέρνηση με τις ενέργειές της έχει φροντίσει και πάλι να φορτώσει τις ζημιές στους φορολογούμενους και στην κοινωνία”, ο κ. Προδρόμου τονίζει ότι διπλός στόχος της προσπαθειας αντιμετώπισης των ΜΕΔ είναι η σταθερότητα του συστήματος, δηλαδή το δημόσιο συμφέρον, αλλά και 
η στοχευμένη ειδική μεταχείριση εκείνων των δανειοληπτών οι οποίοι κρίνεται, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων, ότι θα πρέπει να τύχουν προστασίας.

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι «ήταν η Κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, σε συνεργασία με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, που αποφάσισαν το 2012 ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού (δηλαδή και οι “ζημιές”) θα καλύπτονταν με κρατική ενίσχυση, δηλαδή με χρήματα των φορολογούμενων και ανάλογα διαμόρφωσαν το Μνημόνιο», προσθέτοντας ότι ηταν πρώτα απ’ όλα δική τους πολιτική να επιβαρυνθεί με τις ζημιές το κράτος, δηλαδή οι φορολογούμενοι. 

Διαβάστε ακόμα: ΥΠΟΙΚ: Σταμάτησαν οι εκροές καταθέσεων από Συνεργατισμό

«Η διαφορά είναι ότι αντίθετα από τότε, χάρη στη διακυβέρνηση που προηγήθηκε τα τελευταία χρόνια, το κράτος έχει τώρα την ευχέρεια να στηρίξει μια τράπεζα για χάρη της σταθερότητας της οικονομίας και των καταθετών. Ενώ το 2012-13 η τότε Κυβέρνηση για τον ίδιο σκοπό αναγκάστηκε να πάρει δάνειο από την Τρόικα και να βάλει τη χώρα σε Μνημόνιο», σημειώνει ο κ. Προδρόμου. 

Απαντώντας στον ισχυρισμό ότι η Κυβέρνηση "εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ολίγων εις βάρος των πολλών”, ο κ. Προδρόμου αναφέρει ότι πρέπει να αντιπαραβάλλεται με την απόφαση της Κυβέρνησης να κάνει κατάθεση €2,5 δισ. για να διασφαλίσει πέραν πάσης αμφιβολίας τις καταθέσεις στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, προσθέτοντας ότι καταθέτες δεν είναι “οι ολίγοι”, αλλά είναι το ευρύτερο κοινό της Κύπρου. 

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζει ότι «η Κυβέρνηση έμπρακτα δείχνει να πιστεύει και να στηρίζει την προσπάθεια για την αναμόρφωση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, αντίθετα με εκείνους που δήλωναν δημόσια ότι δεν πιστεύουν πως οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, ενσπείροντας ανησυχία, η οποία σίγουρα δεν βοηθούσε την όλη προσπάθεια».

Σημειώνει ακόμα ότι ο ισχυρισμός ότι η Κυβέρνηση “έχει λάβει τις αποφάσεις της, ερήμην των πολιτικών δυνάμεων”, «αντιπαραβάλλεται με τον προσανατολισμό της Κυβέρνησης για να δημιουργηθεί συντεταγμένα ένας φορέας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως ήταν η κοινή θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων στην πρόσφατη ειδική σύσκεψη που έγινε στο Προεδρικό». 

Δειτε Επισης

CBN Young Dragon Awards: Ξεκίνησε το open call για τις υποψηφιότητες-Πού και πώς μπορούν να υποβληθούν
Γιάννης Γεωργούλας: Ουσιαστικά βήματα σε ψηφιακή πολιτική, έρευνα και καινοτομία-Δημιουργικός ο ρόλος του ΔΗΣΥ
Μάριος Ταννούσης: Πολύ σημαντικό και θετικό βήμα ο Εθνικός Μηχανισμός Ελέγχου ΑΞΕ-Το όφελος για την Κύπρο
Πράσινο φως από τη γενική συνέλευση της ΑΕΛ για συμμετοχή του Andrew Budzinski στο μετοχικό κεφάλαιο
Στο Εθνικό Συμβούλιο ο Μάκης Κεραυνός…Ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την φορολογική μεταρρύθμιση
Joey Extras: Νέο σχέδιο επιβράβευσης για παιδιά και γονείς από την Τράπεζα Κύπρου
Δυναμική επιστροφή για την αγορά ακινήτων υψηλής αξίας-Πού και ποια η ακριβότερη πώληση
Μια... Anassa γεμάτη αναζωογόνηση και ένα τριήμερο με την όμορφη θέα του Kόλπου της Χρυσοχούς (pics)
Η UniCredit επιμένει για εξαγορά της Commerzbank-Σταθερά αντίθετο το Βερολίνο
Οι κενές θέσεις εργασίας σε κάθε τομέα και ο κλάδος με καμία διαθέσιμη θέση