Τι αλλάζει στα επαγγελματικά Ταμεία Συνταξιοδοτικών Παροχών
15:16 - 05 Απριλίου 2018

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα τα Επαγγελματικά Ταμεία Συνταξιοδοτικών Παροχών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του 13ου Συνταξιοδοτικό Φόρουμ, που παρουσίασε η Aon Wealth Solutions.
Εκπρόσωποι των Διαχειριστικών Επιτροπών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τη δημιουργία μεγαλύτερων Ταμείων Προνοίας, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Οδηγία που μεταφέρθηκε στο εθνικό δίκαιο και ενισχύει τις δομές διακυβέρνησής τους.
Συμμετέχοντες στο πάνελ ήταν οι Μαρία Κουλέρμου, Γενική Διευθύντρια του Ταμείο Συντάξεως Δικηγόρων, Όμηρος Μοτίτης, Human Resources Manager της Petrolina (Holdings) Public LtD, Όμηρος Πισσαρίδης, Managing Director της PwC Κύπρου και Αντώνης Στυλιανού, Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Συντονιστής ήταν ο Πρόεδρος του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, Μιχάλης Περσιάνης.
Ο Αντώνης Στυλιανού έκανε την αρχή της συζήτησης χαρακτηρίζοντας δύσκολες τις συνθήκες για την παγκόσμια οικονομία, κάτι που που επηρεάζει και τα συνταξιοδοτοτικά και επαγγελματικά ταμεία.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οδηγία του 2016 που ενσωματώθηκε στο κυπριακό δίκαιο, ο κ.Στυλιανού είπε πως υπάρχουν θετικά στοιχεία, καθώς, ενοποιείται η διαχείριση των συνταξιοδοτικών ταμείων με ένα σαφή τρόπο. «Η γενική αντίληψη είναι το γεγονός ότι ο νόμος καθορίζει και εξορθολογεί τη χρήση και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται από τις επιτροπές. Είπε ακόμη πως η Αρχή Λιμένων διατηρεί δύο ταμεία. Το ένα αφορά στο ταμείο συνταξιοδοτικών παροχών και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο και το δεύτερο, το μικρότερο που είναι ένα ταμείο προνοίας των τακτικών εργατών της Αρχής. Η Θέσπιση νέου ταμείου συνταξιοδοτικών ωφελημάτων είναι στα σκαριά αυτή τη στιγμή, δήλωσε στο σημείο αυτό.
Η Μαρία Κουλέρμου, είπε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο λύνει περισσότερα προβλήματα παρά να δημιουργεί γιατί προσφέρει προστασία στα μέλη των ταμείων αλλά και στις διαχειριστικές επιτροπής. Η εκπαίδευση των μελών διαχειριστικών επιτροπών είναι μεγάλης σημασίας, κάτι στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η ομιλήτρια.
Όπως ανέφερε, «καθώς προέρχονται από διαφορετικούς κλάδους, υπάρχουν πιθανότητες να μην έχουν την ανάλογη εμπειρία που αφορούν στις αναλογιστικές δραστηριότητες, τη διαχείριση κινδύνου ή τις επενδύσεις. Άρα η εκπαίδευση επιβάλλεται. Ο ρόλος του επόπτη είναι σημαντικός ως προς τον τρόπο που εποπτεύει». Πρόσθεσε, πως οι διαχειριστικές επιτροπές να είναι σε θέση να λάβουν τις ανάλογες αποφάσεις για αναλογιστικές μελέτες.
Ο Όμηρος Μοτίτης είπε πως η Petrolina (Holdings) Public Ltd εργοδοτεί πέραν των 1000 ατόμων. Όπως είπε, το ταμεία προνοίας της βρίσκονται σε διαδικασία μετακίνησης τους σε πολύ-επιχειρησιακά. Η αξία του ταμείου προνοίας της εταιρείας είναι γύρω στα 8, 4 εκατ. ευρώ με άνω του 70% να είναι καταθέσεις στην Κύπρο.
«Το ταμείο έχει αρκετά συντηρητικό χαρακτήρα. Οι σημαντικές αλλαγές που επήλθαν στην Κύπρο, όπως η περιβαλλοντική αστάθεια και τα αρνητικά τραπεζικά επιτόκια, είχαν αρχίσει να προβληματίζουν τη Διαχειριστική Επιτροπή για το μέλλον του ταμείου.
Παράλληλα, η νομοθετική αλλαγή καθιστά τη Διαχείριση Ταμείων Προνοίας από μη επαγγελματίες σχεδόν αδύνατη. Έτσι από αρχές του περασμένου έτους έθεσαν τις εξελίξεις και τις προκλήσεις και σε έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε ομόφωνα η μετακίνηση του από ενδοεπιχειρησιακού ταμείο σε πολυεπιχειρησιακό. Τέθηκε σε εφαρμογή τη 1η Οκτωβρίου και μέχρι το τέλος το Νοεμβρίου θα γίνουν οι πρώτες πληρωμές», εξήγησε ο κ. Μοτίτης.
Ο Όμηρος Πισσαρίδης είπε πως στην PWC μεταφέρθηκαν σε πολύ-υπηρεσιακό επίπεδο και πως έφτιαξαν ένα τμήμα μέσω του οποίου βοηθούνται οι πελάτες να επιλέξουν τον κατάλληλο. «Είχαμε πρακτικά θέματα. Λόγω μεγέθους και φύσης εργασιών της PWC είχαμε συγκρούσεις συμφερόντων και άλλα πρακτικά θέματα. Το δεύτερο είναι ότι έπρεπε να ικανοποιήσουμε ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και μισθών και αυτό ήταν εκ της φύσης του αδύνατο. Η διάθεση ανάληψης ρίσκου, αλλάζει με την ηλικία», σχολίασε εξάλλου ο κ.Πισσαρίδης αναλύοντας, έτσι, πρακτικά, τα θέματα που τους ώθησαν σε ένα πολύ-επιχειρησιακό.
«Με το πολύ-επιχειρησιακό δίνεις την επιλογή στον καθένα να επιλέξει την πολιτική και στρατηγική που θέλει και να κάνεις, μέσω πλατφόρμας, σχετικές αλλαγές», εξήγησε. Η ικανότητα και η διάθεση ανάληψης ρίσκων στον τομέα είναι καίριο ζήτημα, σύμφωνα με τον ίδιο.